Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες καταγγέλλει τους πολιτικούς που «εργαλειοποιούν» το μεταναστευτικό

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες καταγγέλλει τους πολιτικούς που «εργαλειοποιούν» το μεταναστευτικό.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες αποδοκίμασε σήμερα την «πολιτικοποίηση» του μεταναστευτικού κατά τη διάρκεια των εκλογών στην Ευρώπη και της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ κατηγορώντας ορισμένους πολιτικούς για «εργαλειοποίηση» του θέματος.

«Συμφωνούμε όλοι ότι πρόκειται για μια πρόκληση», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Ιταλός Φίλιπο Γκράντι, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ωστόσο, «το να ισχυρίζονται ότι πρόκειται για εισβολή, για κακόβουλους ανθρώπους που έρχονται να κλέψουν τις δουλειές σας, να απειλήσουν τις αξίες σας, την ασφάλειά σας και ότι συνεπώς πρέπει να φύγουν, ότι πρέπει να υψώσουμε φράγματα, δεν λύνει το πρόβλημα».

Όπως δήλωσε, τα μέτρα αυτά το μόνο που κάνουν να είναι να επιδεινώνουν την κατάσταση, η οποία ευνοεί την παράτυπη μετανάστευση που είναι πιο «δύσκολα διαχειρίσιμη».

Όταν ρωτήθηκε για τις τελευταίες ευρωεκλογές και την αμερικανική προεκλογική εκστρατεία, ο Γκράντι δήλωσε ότι «η μόνη μεγάλη ανησυχία του είναι ότι το θέμα της μετανάστευσης και των προσφύγων έχει πολιτικοποιηθεί τόσο πολύ, εν μέρει γιατί ορισμένοι πολιτικοί το εργαλειοποίησαν».

Κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να συνεργαστούν για την εξεύρεση λύσεων. «Αυτός είναι ο σωστός τρόπος», δήλωσε παρότι αυτό φαίνεται «λιγότερο ελκυστικό» σε πολιτικό επίπεδο και «πολύ δύσκολο να εξηγηθεί στους ψηφοφόρους».

Ο Γκράντι δήλωσε ότι είναι “ανήσυχος” μετά την άνοδο της ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές της Κυριακής “γιατί όλοι κοιτάζουν την Ευρώπη”.

Στις αρχές Μαΐου, ο ειδικός απεσταλμένος της HCR για την κατάσταση στην κεντρική και τη δυτική Μεσόγειο, Βενσάν Κοστέλ, δήλωσε ότι εάν υπάρξει κατάρρευση των αξιών προστασίας για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη, θα δούμε μια ίδια τάση και αλλού”.

Ωστόσο, οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών είναι μεγαλύτερες σε σχέση με αυτές προς τις πλούσιες χώρες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

“Ο αριθμός των ανθρώπων που πέρασαν τη Μεσόγειο τους πρώτους μήνες της χρονιάς είναι της τάξης των 60.000 με 70.000. Το Τσαντ δέχτηκε 600.000 Σουδανούς μέσα σε έναν χρόνο, δηλαδή δεκαπλάσιους”, υπογράμμισε ο Γκράντι.

Ο επικεφαλής της HCR ελπίζει “η αντιμεταναστευτική και αντιπροσφυγική ρητορική που ακούσαμε κατά τη διάρκεια της (προεκλογικής) εκστρατείας να μειωθεί” τώρα που οι ευρωεκλογές τελείωσαν.

Απευθυνόμενος στους πολιτικούς που εξέφρασαν τέτοιες απόψεις, ο Γκράντι δήλωσε: “OK, είπατε την άποψή σας. Κάποιοι από εσάς μπορεί να έχετε πάρει και κάποιες ψήφους λόγω αυτού. Τώρα ας πιάσουμε δουλειά, αυτό είναι το πιο σημαντικό”.

“Θα συνεργαστούμε με όλους αυτούς που θα ανήκουν στους ευρωπαϊκούς θεσμούς”.

“Θα συνεργαστούμε με όλο τον κόσμο, ως συνήθως”, τόνισε.

Υπογράμμισε ότι το θέμα της μετανάστευσης προϋποθέτει δουλειά σε αρκετά μέτωπα. Στις αρχές Μαΐου, η HCR είχε ήδη καλέσει τις ευρωπαϊκές χώρες να μην περιορίσουν τη μεταναστευτική πολιτική στους “ελέγχους των θαλασσίων συνόρων”.

Η ΕΕ είναι σημαντικός παράγοντας στους τομείς της αναπτυξιακής βοήθειας και της ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά πρέπει να προχωρήσει παραπέρα, “να είναι πολιτικός παράγοντας” και “να γίνει πολύ πιο στρατηγικός ώστε να αντιμετωπίσει δυναμικά τις αιτίες αυτών των μετακινήσεων” πληθυσμών και “να βοηθήσει όλες τις χώρες διαμετακόμισης”, διαβεβαίωσε ο Γκράντι.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίθεση των Χούθι κατά του ελληνόκτητου M/V Tutor: Το πλοίο «πιστεύεται ότι έχει βυθιστεί»

Πλοίο που στοχοποιήθηκε από τους Χούθι της Υεμένης στις 12 Ιουνίου, ενώ έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα, σε απόσταση 66 ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά της πόλης Χοντέιντα «πιστεύεται ότι έχει βυθιστεί», ανέφερε η βρετανική υπηρεσία ασφάλειας της ναυσιπλοΐας UKMTO. Οι Χούθι είχαν

Στ. Γκίκας: Ενημερωτική επίσκεψη σε ΚΕΠΙΧ – ΕΚΣΕΔ ΛΣ/ΕΛΑΚΤ

Ενημερωτική επίσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΚΕΠΙΧ) και στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) πραγματοποίησε σήμερα ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό του Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχο Λ.Σ. Γεώργιο Αλεξανδράκη, όπου

«Χρυσός» οι διελεύσεις πλοίων από Δαρδανέλια και Βόσπορο

Τα πάνω κάτω στις διελεύσεις πλοίων από τα Δαρδανέλια και τον Βόσπορο φέρνει νέα πολιτική απόφαση της Άγκυρας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, τα τέλη διέλευσης από τα Δαρδανέλια και τον Βόσπορο θα αυξηθούν, από

Ο αντίκτυπος των επιθέσεων των Χούθι στο παγκόσμιο εμπόριο σε αριθμούς

Τις επιπτώσεις των επιθέσεων των Χούθι στο διεθνές εμπόριο αναδεικνύει με νέα έκθεσή της η αμερικανική Υπηρεσία Αμυντικών Πληροφοριών (DIA). Πιο συγκεκριμένα, στην έκθεση αναφέρεται ότι οι επιθέσεις των Χούθι ευθύνονται για τη σημαντική μείωση στις μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων μέσω της

Μετάβαση στο περιεχόμενο