Ηλεκτροκίνητα περιπολικά για την Τροχαία Πατρών-Πύργου

Εικόνες από ένα πιο…. οικολογικό μέλλον εκτυλίσσονται στην Ολυμπία Οδό με ηλεκτροκίνητα περιπολικά να εντάσσονται στο δυναμικό της Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων του νέου αυτοκινητόδρομου Πατρών- Πύργου.

Συγκεκριμένα, η Ολυμπία Οδός σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δημιούργησε το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Ηλείας.

Έτσι, στο πλαίσιο της σύμβασης παραχώρησης, διατέθηκαν 9 περιπολικά οχήματα MG4 Luxury με κινητήρα ισχύος 180kW, 350Nm ροπής και μπαταρία 77kW με αυτονομία κατά WLTP 520km στο νεοσύστατο τμήμα της Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων και ακόμα 2 ανακριτικά οχήματα Peugeot E-Expert με κινητήρα ισχύος 100kW, 260Nm ροπής και μπαταρία 75kW με αυτονομία κατά WLTP 345km. Για τις ανάγκες φόρτισης των οχημάτων τοποθετήθηκαν δύο ταχυφορτιστές DC 120kW στον χώρο του κτιρίου της Τροχαίας στον Πύργο και AC φορτιστές 22kW στις χοάνες των διοδίων προς εξυπηρέτηση των οχημάτων της Τροχαίας όταν σταθμεύουν εκεί.

Πρόκειται για άλλη μια «πράσινη» πρωτοβουλία της Ολυμπίας Οδού, αφού η Παραχωρησιούχος εταιρία του αυτοκινητόδρομου Ελευσίνα- Κόρινθος -Πάτρα- Πύργος έχει τοποθετήσει σήμερα ταχυφορτιστές σε 3 Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών στην κατεύθυνση προς Πάτρα και σε 5 ΣΕΑ στην κατεύθυνση προς Αθήνα, καλύπτοντας τον ευρωπαϊκό στόχο για φορτιστές ανά 60χλμ. Παράλληλα, συνεχίζει το πρόγραμμα τοποθέτησης νέας γενιάς ηλεκτροφορτιστών στους χώρους στάθμευσης των ΣΕΑ με στόχο μέχρι το τέλος του έτους να υπάρχουν περισσότερες από 70 θέσεις φόρτισης στο τμήμα Ελευσίνα- Πάτρα.

Ηλεκτροκίνηση: ένα βήμα στο μέλλον

Η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση θεωρείται σήμερα ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία για την βιώσιμη μετακίνηση. Τα ηλεκτρικά οχήματα προσφέρουν σημαντικά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη -μειώνουν τις εκπομπές ρύπων, συμβάλλουν στην ενεργειακή απόδοση, περιορίζουν τη ρύπανση και τον θόρυβο, και έχουν χαμηλότερο κόστος λειτουργίας σε σχέση με τα παραδοσιακά οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Στο ελληνικό πλαίσιο, η ηλεκτροκίνηση αναγνωρίζεται ως σημαντικός πυλώνας της πράσινης μετάβασης, έχοντας αναπτύξει μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο του εθνικού κλιματικού νόμου, προγράμματα όπως το «Κινούμαι ηλεκτρικά» και θέτοντας στόχους για το 2025, 2030 και το 2050 σχετικά με τον εξηλεκτρισμό των οδικών υποδομών και την ανάπτυξη υποδομών φόρτισης. Ο εξηλεκτρισμός του στόλου του δημοσίου τομέα αποτελεί στρατηγικό στόχο για ολόκληρη την Ευρώπη.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ρένα Δούρου εξελέγη πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – 7 ψήφοι υπέρ και ένα λευκό

Η Ρένα Δούρου εξελέγη νέα πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικής Συμμαχίας το πρωί του Σαββάτου (18.7.26), ύστερα από εσωκομματική διαδικασία που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή. Η εκλογή της ήρθε μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας του Παύλου Πολάκη, γεγονός που την άφησε μοναδική υποψήφια

Ξανά στο στόχαστρο της Frontex για pushbacks σε Εβρο και Αιγαίο

Στο επίκεντρο μιας δυσάρεστης ευρωπαϊκής πραγματικότητας βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Γραφείου Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRO) της Frontex. Πρόκειται για την ετήσια καταγραφή των ερευνών παραβιάσεων που έχει κάνει η υπηρεσία, με στοιχεία που λαμβάνει από τους υπηρεσιακούς

Ξαπλώστρες από 5 έως 340 ευρώ: Ακριβή υπόθεση το μπάνιο τις οργανωμένες παραλίες της Αττικής

Σε ακριβή υπόθεση έχει εξελιχθεί το μπάνιο στις οργανωμένες παραλίες της Αττικής, με τους λουόμενους να έχουν φτάσει να πληρώνουν και τον «αέρα» πέρα από τις ξαπλώστρες. Σύμφωνα με την έρευνα της αγοράς, η είσοδος σε μία οργανωμένη παραλία κυμαίνεται από 5

Μπλε καβούρι: Το ξενικό είδος που γίνεται νόστιμος μεζές – Από την Ερυθρά Θάλασσα στην Ελλάδα

Μπορεί ο λαγοκέφαλος να έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον το φετινό καλοκαίρι, στα ελληνικά νερά όμως ζουν επίσης μία σειρά από ξενικά είδη που δεν είναι τοξικά και μπορούν μάλιστα να γίνουν ένας νόστιμος μεζές. Ένα από αυτά τα είδη είναι και