Ιός δημοκρατίας

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

«Παρακαλώ, θα εκφέρατε την τίμια και ειλικρινή γνώμη σας για τη λύση στο πρόβλημα της έλλειψης τροφίμων στον υπόλοιπο κόσμο;» Στην Αφρική δεν ήξεραν τι σημαίνει «τρόφιμα». Στην Ανατολική Ευρώπη δεν ήξεραν τι σημαίνει «τίμια».

Στην Αγγλία δεν ήξεραν τι σημαίνει «ειλικρινή». Στη Δυτική Ευρώπη δεν ήξεραν τι σημαίνει «έλλειψη». Στην Ελβετία δεν ήξεραν τι σημαίνει «πρόβλημα». Στην Κίνα δεν ήξεραν τι σημαίνει «γνώμη». Στη Μέση Ανατολή δεν ήξεραν τι σημαίνει «λύση». Στη Νότια Αμερική δεν ήξεραν τι σημαίνει «παρακαλώ».

Και στις ΗΠΑ δεν ήξεραν τι σημαίνει «υπόλοιπος κόσμος»…
Το ανέκδοτο είναι ενδεικτικό του θεάτρου του παραλόγου διεθνώς. Όπως με την πολύπαθη δημοκρατία. Όλες οι χώρες θέλουν να υπογραμμίσουν ακόμη και στο όνομά τους την προσήλωσή τους στις δημοκρατικές αξίες, ενώ αυταρχικοί ηγέτες προσπαθούν να ντύσουν τις πράξεις τους μ’ έναν δημοκρατικό μανδύα.

Γι’ αυτό και εκφράζονται αμφιβολίες για τη διήμερη διαδικτυακή Σύνοδο για τη Δημοκρατία που συγκάλεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Ιδίως, όταν σε επτά στις δέκα χώρες παγκοσμίως καταγράφεται οπισθοδρόμηση ως προς την εμπέδωση και εφαρμογή δημοκρατικών αρχών, σύμφωνα με τον Δείκτη Δημοκρατίας του Economist Intelligence Unit.

Εκφράζονται, όμως, ερωτηματικά και για τις πραγματικές επιδιώξεις της Συνόδου, όπως και για τον τρόπο επιλογής των 110 κρατών. Πώς χώρεσαν στη λίστα, επί παραδείγματι, οι Φιλιππίνες; Ρωτήστε τη βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης δημοσιογράφο Μαρία Ρέσα, που από την εκλογή του Ντουτέρτε στην προεδρία το 2016, έχει υποστεί δικαστικές διώξεις, έχει συλληφθεί κι έχει απειληθεί, τι εστί δημοκρατία στο νησί.

Δημοκρατία που διολισθαίνει, χαρακτηρίστηκε αυτόν τον μήνα, και η αμερικανική από το Διεθνές Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία και την Εκλογική Συνδρομή, που εδρεύει στη Στοκχόλμη. Δημοκρατία που διολισθαίνει, μα για την προάσπιση της δημοκρατίας διεθνώς έγνοια έχει.

Έγνοια έχει κυρίως για την εξυπηρέτηση των γεωπολιτικών της στόχων και την αποκατάσταση του κύρους της και η «δημοκρατία» είναι all time classic αξία για τη διατήρηση της πρωτοκαθεδρίας στην προσπάθεια ανάσχεσης πρωτίστως της Κίνας, αλλά και της Ρωσίας.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μερίσματα Μετοχικών Ταμείων: Αυξήσεις και αναδρομικά σε απόστρατους–«Πράσινο φως» για 13ο μέρισμα ΜΤΣ

Επαναφορά των «Δώρων» (έκτακτων μερισμάτων) από το 2023 και στα μερίσματα των αποστράτων από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ), μόνιμες αυξήσεις και αναδρομικά από την οριστική κατάργηση των μνημονιακών περικοπών 5% ως 20% στα μερίσματα όλων των αποστράτων και αύξηση

Νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ: Εγκρίθηκε από αρμόδια επιτροπή Βουλής–Πότε ψηφίζεται

Εγκρίθηκε το βράδυ της Πέμπτης από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις». Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με τις αλλαγές που έγιναν δεκτές από

ΑΕΝ Σύρου: Μία μικρή σχολή με μεγάλη ιστορία

Η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Σύρου ιδρύθηκε πριν από έξι δεκαετίες ως Δημόσια Σχολή Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού με απόφαση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας επί υπουργίας Γ. ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ και έκτοτε στεγάζεται στο ιστορικό κτίριο που φιλοξενούσε από τον προπερασμένο αιώνα την Αγγλική

Το παρασκήνιο της ρύθμισης για το κόμμα Κασιδιάρη…

Στη Βουλή κατατέθηκε χθες η τροπολογία της κυβέρνησης με στόχο το «φρένο» στην κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές. Η…   τροπολογία, που θα ψηφιστεί την προσεχή Τρίτη, φέρει τροποποιήσεις σε σχέση με το αρχικό κείμενο και είναι πιο συγκεκριμένη όσον