Ήρθε το τέλος στις ουρές της “ντροπής” στα Κτηματολογικά Γραφεία; Ξεκίνησε να λειτουργεί το σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων

Σε λειτουργία τέθηκε το ηλεκτρονικό σύστημα χορήγησης αριθμών προτεραιότητας στο Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών από την Παρασκευή 25 Αυγούστου ώστε κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να εκδίδει ηλεκτρονικά και μόνο, αριθμό προτεραιότητας για την μετάβαση προς εξυπηρέτησή του.

Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα, που εάν λειτουργήσει θα δώσει τέλος στις ουρές της ντροπής και τις τριτοκοσμικές εικόνες, όπου δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και απλοί πολίτες αναγκάζονταν να συρρέουν από τα μαύρα μεσάνυχτα για να γράψουν σε μία απλή κόλλα χαρτί το όνομά τους για να πάρουν προτεραιότητα. Δεν ήταν μάλιστα λίγες και οι φορές όπως έγραψε το dikastiko.gr, όπου πολίτες… πιάστηκαν στα χέρια για τη σειρά.

Σύμφωνα με το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (ΔΣΑ), που παραπέμπει στη σχετική ανακοίνωση του Ελληνικού Κτηματολογίου Α.Ε. «από τη Δευτέρα 28 Αυγούστου και εφεξής για κάθε ημέρα, η πλατφόρμα θα είναι ανοικτή από τις 15:00 το μεσημέρι της προηγούμενης ημέρας». Και προσθέτει: «Αναμένουμε άμεσα την επέκταση της λειτουργίας της εφαρμογής σε όλα τα Κτηματολογικά Γραφεία της Αττικής».

Ήρθαμε στο πρόβλημα για να το λύσουμε

Στις αρχές Αυγούστου στις ουρές στο Κτηματολόγιο Αθηνών βρέθηκε σύμφωνα με το dikastiko.gr,  ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κώστας Κυρανάκης μετά τις εικόνες με τα χαρτάκια και τις αυτοσχέδιες χειρόγραφες λίστες για τη σειρά προτεραιότητας, θέμα που πολλάκις έχουν θέσει οι δικηγόροι καταγγέλλοντας τριτοκοσμικές συνθήκες.

ktimatologio.gov.gr

«Ήρθαμε στο πρόβλημα για να το λύσουμε, το πρόβλημα δεν κρύβεται, ήρθαμε να το λύσουμε» τόνισε ο κ. Κυρανάκης ενώ υπενθύμισε πως από τις 25 Ιουλίου υπάρχει η δυνατότητα ψηφιακής υποβολής συμβολαίων από τους ίδιους τους πολίτες, μέσω του ktimatologio.gov.gr.

Σημείωσε πως 7 στους 10 πολίτες στις ουρές έχουν έρθει να κάνουν κατάθεση συμβολαίων, προσθέτοντας πως αυτό δεν χρειάζεται να το κάνουν περιμένοντας στην ουρά. Μπορούν να το κάνουν ψηφιακά από το σπίτι τους, επισήμανε.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες πράξεις και για όσους πρέπει να εξυπηρετηθούν διά ζώσης, υπογράμμισε πως από 28 Αυγούστου θα λειτουργεί πλατφόρμα που θα δίνει ψηφιακά αριθμό προτεραιότητας. «Άρα, το χάος με τα χαρτάκια και τις χειρόγραφες λίστες καταργείται και δεν θα είναι σε ισχύ» διαμήνυσε ο υφυπουργός.

Κ. Κυρανάκης: Στόχος από Σεπτέμβριο να μπει τέλος στις ουρές

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνο Κυρανάκη, με τη λειτουργία της πλατφόρμας ψηφιακής υποβολής συμβολαίων (https://ktimatologio.gov.gr/) σταδιακά περιορίζονται οι ουρές καθώς το 70% των συναλλαγών στα Κτηματολογικά Γραφεία, όπως επισημαίνει ο ίδιος στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο», αφορούν στην υποβολή συμβολαίων.

Για το υπόλοιπο 30% που αφορά όσους επιθυμούν να εξυπηρετηθούν δια ζώσης, η ψηφιακή εφαρμογή αριθμού προτεραιότητας θα ξεκινήσει να λειτουργεί στις 28 Αυγούστου σε Αθήνα, Πειραιά και Κορωπί και στη συνέχεια σε άλλες περιοχές με στόχο από Σεπτέμβριο να μπει ένα τέλος στις ουρές. Έτσι, οι πολίτες ή οι επαγγελματίες θα παίρνουν ψηφιακά αριθμό προτεραιότητας και θα παρακολουθούν την εξέλιξη ζωντανά στο κινητό τους, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν στην ουρά. Επίσης, η εφαρμογή θα εκτιμά και την ώρα αναμονής. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι, εντός του πρώτου τριμήνου του 2024, να έχουν ψηφιοποιηθεί όλες οι λειτουργίες του Κτηματολογίου.

Όσον αφορά στην υποστελέχωση των γραφείων, όπως τονίζει ο υφυπουργός, θα ξεκινήσει στοχευμένη ενίσχυση του προσωπικού σε κρίσιμες θέσεις (π.χ. ταμείου, ή όσων σαρώνουν έγγραφα κλπ.) και των δικηγόρων που κάνουν νομικό έλεγχο ώστε να μηδενιστούν οι εκκρεμότητες των αιτήσεων.

Τα αιτήματα των φορέων

Είχε προηγηθεί στις 17 Ιουλίου συνάντηση με τον αρμόδιο υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κώστα Κυρανάκη όπου εκτέθηκε η ολοένα επιδεινούμενη κατάσταση. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από παρέμβαση του ΔΣΑ και της ΣΕΣΣΕ, με τη συμμετοχή του Πρόεδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Δημήτρη Βερβεσού, του Πρόεδρου της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, κ. Γεώργιου Ρούσκα καθώς και του αρμόδιου Συμβούλου του ΔΣΑ Ζώη Σταυρόπουλου.

Κατά τη συνάντηση, τέθηκαν υπόψιν του Υφυπουργού τα σοβαρότατα ζητήματα που έχουν ανακύψει και σχετίζονται με τη λειτουργία των Κτηματολογικών Γραφείων που έχουν ενταχθεί στο Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο», τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Μεταξύ των ζητημάτων που συζητήθηκαν ήταν και τα κάτωθι:

  1. Μεγάλες και πολύωρες αναμονές για την υποβολή αίτησης προς καταχώριση ενώπιον των Κτηματολογικών Γραφείων.
  2. Μεγάλη καθυστέρηση στη διεκπεραίωση πράξεων, την οριστικοποίηση αυτών και την έκδοση πιστοποιητικού καταχώρισης.
  3. Λειτουργία ψηφιακής πλατφόρμας καθορισμού ραντεβού για επαγγελματίες και πολίτες με δυνατότητα παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο της διαδικασίας – χρόνου καταχώρισης, ώστε να αποφεύγεται η αναμονή.
  4. Επέκταση ψηφιακών εργαλείων ηλεκτρονικής υποβολής πράξεων.
  5. Απλοποίηση της διαδικασίας που ακολουθείται για την ηλεκτρονική υποβολή πράξεων από επαγγελματίες.
  6. Ενιαία αντιμετώπιση από όλα τα Κτηματολογικά Γραφεία των προβλημάτων που ανακύπτουν κατά τη διεκπεραίωση πράξεων και εξειδίκευση με νομοθετική πρόβλεψη των περιπτώσεων για τις οποίες προβλέπεται η κατάθεση αίτησης διόρθωσης προδήλου σφάλματος. Αυτεπάγγελτη οίκοθεν διόρθωση κάποιων εξ αυτών με ενέργειες της Υπηρεσίας εκάστου ΚΓ.
  7. Επέκταση της συνεργασίας του Φορέα με περισσότερα μέλη Δικηγόρους του Μητρώου Νομικών Εισηγητών.
  8. Υλοποίηση της προβλεπόμενης στην προγραμματική σύμβαση δυνατότητας ενημέρωσης κοινού από Δικηγόρους μέλη του Μητρώου Νομικών Εισηγητών καθώς και αύξηση των προβλεπόμενων μέχρι σήμερα αμοιβών τους.

dikastiko.gr

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το άγνωστο «στρατηγείο» μη επανδρωμένων αεροσκαφών – ΦΩΤΟ

Τροποποιήθηκε και διαμορφώθηκε εξ ολοκλήρου κατόπιν πρωτοβουλίας και προσωπικής εργασίας της 4μελούς ομάδας σ’ ένα υπερσύγχρονο «στρατηγείο» μεταφοράς πτητικών μέσων (drones) και απαραίτητου εξοπλισμού. Μπορεί να λειτουργήσει ως Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στον τόπο των συμβάντων, καθώς οι εκάστοτε επικεφαλής, ευρισκόμενοι σε

Η καταραμένη μέρα των ναυτικών: πάνω από 3000 νεκροί σε τέσσερα ναυάγια που έγιναν σαν σήμερα – το ένα στο Αιγαίο

Κι αν η 26η Σεπτεμβρίου, μια μέρα σαν σήμερα δηλαδή, δεν είναι καταραμένη μέρα για τους ναυτικούς, τότε ποια είναι; Περισσότεροι από 3000 νεκροί σε τέσσερα ναυάγια που έγιναν σαν σήμερα – τα δύο πλοία ελληνικά και το ένα μάλιστα βυθίστηκε στο Αιγαίο! Σεπτέμβριος 2000:

Το πολύνεκρο ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα»

Το πολύνεκρο ναυάγιο του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Εξπρές Σάμινα» ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη μεταπολεμική ναυτική τραγωδία, που έπληξε την ελληνική ακτοπλοΐα. Είχε προηγηθεί εκείνη του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Ηράκλειο» στη Φαλκονέρα, στις 8 Δεκεμβρίου 1966, με τους 224 νεκρούς. Το ναυάγιο σημειώθηκε στις 22:15 της 26ης

Μετάβαση στο περιεχόμενο