Ισλαμικό Κράτος: Φόβοι για «αναγέννηση» της οργάνωσης μετά τις επιθέσεις σε Συρία και Ιράκ

Οι αλλεπάλληλες επιθέσεις από το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ, έχει εντείνει τον φόβο των ειδικών για «αναγέννηση» της οργάνωσης των τζιχαντιστών.

Το Ισλαμικό Κράτος εξαπέλυσε επίθεση σε μια φυλακή στη Συρία με σκοπό την απελευθέρωση κρατούμενων μελών του και στη μάχη που ακολούθησε με τις κουρδικές δυνάμεις σκοτώθηκαν περισσότεροι από 60 άνθρωποι, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σχεδόν ταυτόχρονα, το ΙΚ επιτέθηκε σε μια στρατιωτική βάση στο Ιράκ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 11 άνθρωποι και να αναζωπυρωθούν οι φόβοι για αναγέννηση της τζιχαντιστικής οργάνωσης η οποία δρα εδώ και πολλά χρόνια στις δύο όμορες χώρες.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το «πρακτορείο» του ΙΚ, το Amaq, οι τζιχαντιστές ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση στη φυλακή Γκουαϊράν της Χασάκα, σε μια περιοχή που ελέγχεται από τους Κούρδους της Συρίας. Μέσω του καναλιού του στο Telegram το Ισλαμικό Κράτος υποστήριξε ότι οι συγκρούσεις συνεχίζονται στη γύρω περιοχή και σε συνοικίες της πόλης.

Τουλάχιστον 23 μέλη των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας και περίπου 40 τζιχαντιστές έχουν σκοτωθεί στις μάχες, σύμφωνα πάντα με το Παρατηρητήριο, το οποίο διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών σε όλη τη Συρία. Η ΜΚΟ διευκρίνισε ότι «δέκα κρατούμενοι κατάφεραν να διαφύγουν», εκτιμώντας ότι αυτή ήταν η μεγαλύτερη επίθεση που έχει εξαπολύσει το ΙΚ μετά την ήττα του στη Συρία το 2019.

Στο Ιράκ οι τζιχαντιστές σκότωσαν 11 στρατιώτες κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε επίθεση σε μια βάση της επαρχίας Ντιγιάλα. Αυτή ήταν μια από τις φονικότερες επιχειρήσεις του ΙΚ εδώ και πολλές εβδομάδες στη χώρα.

«Αναγέννηση του Ισλαμικού Κράτους»
Στη Συρία, οι μαχητές του ΙΚ κατέφυγαν σε σπίτια κοντά στη φυλακή και κάποιες φορές χρησιμοποίησαν τους κατοίκους ως ανθρώπινες ασπίδες, κατήγγειλαν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), ο αραβοκουρδικός στρατιωτικός συνασπισμός που στηρίζεται από τις ΗΠΑ. Τουλάχιστον πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν στις μάχες.

Οι κουρδικές δυνάμεις προσπαθούν να θέσουν υπό τον πλήρη έλεγχό τους την περιοχή και καταδιώκουν τους δραπέτες, πρόσθεσε η ίδια πηγή. Στην ανακοίνωσή τους οι SDF αναφέρουν ότι συνελήφθησαν 89 κρατούμενοι που επιχείρησαν να δραπετεύσουν. Η φυλακή Γκουαϊράν στεγάζει περίπου 3.500 μέλη του ΙΚ, μεταξύ των οποίων και ηγετικά στελέχη της οργάνωσης, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Ο διεθνής συνασπισμός που μάχεται τους τζιχαντιστές υπό την ηγεσία των ΗΠΑ επιβεβαίωσε την επίθεση και τις απώλειες που υπέστησαν οι SDF, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό των θυμάτων. Το ΙΚ «παραμένει ουσιαστική απειλή για τη Συρία και δεν πρέπει να επιτραπεί η αναγέννησή του», τόνισε.

«Οι δραπετεύσεις και οι ταραχές σε φυλακές ήταν ένα από τα κεντρικά στοιχεία της αναγέννησης του ΙΚ στο Ιράκ και συνιστούν σοβαρή απειλή για τη Συρία σήμερα», σχολίασε η Νταρίν Χαλίφα, αναλύτρια στο International Crisis Group. Υπενθύμισε επίσης ότι πολλές από τις φυλακές, στις ζώνες που ελέγχονται από τους Κούρδους και όπου κρατούνται πολλά πρώην μέλη του ΙΚ, ήταν αρχικά σχολεία και επομένως δεν διαθέτουν τις υποδομές για τη μακροχρόνια στέγαση κρατουμένων.

Σύμφωνα με τις κουρδικές αρχές, περίπου 12.000 τζιχαντιστές από 50 χώρες κρατούνται σε φυλακές που ελέγχονται από τους Κούρδους της Συρίας.

Στο Ιράκ, οι αρχές κήρυξαν τη «νίκη» επί του ΙΚ στα τέλη του 2017. Όμως, μολονότι οι τζιχαντιστές δεν διαθέτουν πλέον μεγάλες εκτάσεις στο ιρακινό έδαφος, πυρήνες τους εξακολουθούν να εξαπολύουν επιθέσεις σε χωριά και στις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρουσία Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Άσκηση «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-22»

Την Τρίτη 04 Οκτωβρίου 2022 και στο πλαίσιο της Τακτικής Άσκησης Άνευ Στρατευμάτων (ΤΑΑΣ) «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-22», εξετάστηκε επεισόδιο εικονικής εφαρμογής των διαδικασιών αντιμετώπισης ασύμμετρης απειλής αεροσκάφους RENEGADE, σκοπός του οποίου ήταν η εφαρμογή των ενεργειών για την έγκαιρη και αποτελεσματική αναγνώριση

Επίσκεψη στο ΓΕΕΘΑ Κλιμακίου των Εθνικών Στρατιωτικών Αντιπροσώπων των Κρατών – Μελών του ΝΑΤΟ στο SHAPE

Την Τρίτη 04 Οκτωβρίου 2022, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος υποδέχτηκε στο ΓΕΕΘΑ τους Εθνικούς Στρατιωτικούς Αντιπροσώπους (National Military Representatives – NMRs) στο SHAPE, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής τους στην Ελλάδα. Κατά τον χαιρετισμό του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε

Νέα επιχειρηματική πρωτοβουλία, αυτή τη φορά στο χώρο της «μικρής κρουαζιέρας» ιδανική για την ελληνική αγορά του θαλάσσιου τουρισμού

Ένα από τα πιο αξιόπιστα ονόματα στον διεθνή κλάδο των πολυτελών ξενοδοχείων πρόκειται να ξεκινήσει μια νέα επιχειρηματική πρωτοβουλία, αυτή τη φορά στο χώρο της «μικρής κρουαζιέρας», που είναι ιδανική για την ελληνική αγορά του θαλάσσιου τουρισμού. Η Four Seasons

Μια εξαιρετική εκδήλωση πολιτισμού με την συμμετοχή Αποστράτων Αξιωματικών ΛΣ απ’ τον Σύλλογο Περουβιανών Ελλάδας

Μια εξαιρετική εκδήλωση πολιτισμού με την συμμετοχή Αποστράτων Αξιωματικών ΛΣ έγινε προ ημερών στην υπέροχη αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά απ’ τον Σύλλογο Περουβιανων Ελλάδας! Τιμήθηκε η πολύ γνωστή στην χώρα της Ψυχολόγος, συγγραφέας και ζωγράφος MARIA ROJO για το