Ιστορική έκθεση φωτογραφίας: «Γης Απόδημοι Ελληνες/Πάτρα – νήσος Ellis»

Ιστορική Έκθεση Φωτογραφιών και Τεκμηρίων του μεταναστευτικού κύματος της Νεότερης Ελλάδας από το Λιμάνι της Πάτρας του 1900.

Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου και ώρα 8μμ ανοίγει τις πύλες της για το κοινό η ιστορική έκθεση φωτογραφιών και τεκμηρίων «Γης Απόδημοι Έλληνες | Πάτρα – νήσος Ellis» που είναι αφιερωμένη στη μετανάστευση της Νεότερης Ελλάδας από το Λιμάνι της Πάτρας του 1900 με προορισμό τη Νέα Υόρκη.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ σχεδιάστηκε με την υποστήριξη του Μουσείου Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ, του Οργανισμού Λιμένος Πατρών, του Επιμελητηρίου Αχαϊας και του Δήμου Πατρέων, σε συνεργασίας με ιστορικούς, μελετητές, φορείς, συλλέκτες και ιδιώτες της πόλης που διέθεσαν αρχειακό υλικό, βιβλιογραφία και τεκμήρια.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Ανδρέα Κατσανιώτη και του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριο Φαρμάκη. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με παρουσιάσεις και ομιλίες για τη μετανάστευση της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου και τον Απόδημο Ελληνισμό της Αμερικής καθώς και ομιλίες απόγονων των πρωταγωνιστών της εποχής από την Ελλάδα και on line με την Αμερική.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Το λιμάνι της Πάτρας, ένωσε την χώρα μας με τον νέο κόσμο. Έγινε το λιμάνι της μετανάστευσης των Ελλήνων αλλά και πολλών άλλων φυλών, καθώς αποτελούσε το πέρασμα για την Δύση.

Στα τέλη κοντά του 19ου αιώνα οι διεθνείς συγκυρίες και η ολοκλήρωση των έργων του τεχνητού λιμανιού, προσέφεραν στην Πάτρα νέες ευκαιρίες εμπορικής εκμετάλλευσης της γεωγραφικής θέσης της, η αξιοποίηση των οποίων κατέστησαν το λιμάνι της σημαντικό κέντρο εξαγωγής του μεταναστευτικού ρεύματος από τον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου. Η μεταναστευτική περίοδος από το λιμάνι ξεκινάει από το 1890 και διαρκεί μέχρι το 1965 με τα τελευταία πλοία “Σατούρνια” και “Βουλκάνια”.

Με προορισμό τον «Νέο Κόσμο», δηλαδή την Αμερικανική Ήπειρο και ιδιαίτερα τις Η.Π.Α., την λεγόμενη «Γη της Επαγγελίας» με την ταχεία βιομηχανική ανάπτυξη, φτωχοί Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι από το 1889 ήδη, μεταναστεύουν μέσω του λιμανιού της Πάτρας. Από την Αχαΐα κυρίως, φεύγουν κάτοικοι της επαρχίας των Καλαβρύτων, αλλά και αρκετοί Πατρινοί, εκ των οποίων ορισμένοι είναι γόνοι εύπορων οικογενειών, που αναζητούν νέες ευκαιρίες και νέες συγκινήσεις.

Η έκθεση «ΓΗΣ ΑΠΟΔΗΜΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ , Πάτρα – Νήσος HELLIS» περιλαμβάνει φωτογραφικά αρχεία, ιστορικά τεκμήρια και αντικείμενα από την περίοδο όπου η πόλη της Πάτρας και η ευρύτερη περιοχή αποχαιρετούσε στο λιμάνι τους φερέλπιδες μετανάστες κάθε φυλής, θρησκείας, κοινωνικής τάξης και χρώματος.

Διάρκεια έκθεσης 20-27/11/2022
Ώρες λειτουργίας έκθεσης: 18.00 – 22.00
FB: ΓΗΣ ΑΠΟΔΗΜΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
Τηλ: 6987154353

 

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν η ΕΛ.ΑΣ. συλλαμβάνει την ΕΛ.ΑΣ.

Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Η είδηση πως ο αστυνομικός φρουρός του Αστυνομικού Τμήματος Αγίων Αναργύρων, ο οποίος φέρεται να έμεινε απαθής μπροστά στη γυναικοκτονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα, που έλαβε χώρα κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια του, είχε καταδικαστεί σε οκτώ

«My coast»: Η ψηφιακή εφαρμογή καταγγελιών για τις παραλίες – Τέσσερις αποφάσεις για την εφαρμογή των νέων κανόνων

Τέσσερις υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες εξειδικεύονται όλοι οι νέοι κανόνες για τη δημόσια περιουσία στις παραλίες, διασφαλίζουν την πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα και κατοχυρώνουν όρους διαφάνειας στην παραχώρηση του αιγιαλού και της παραλίας, με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος,

Υπ. Κλιματικής Κρίσης: Συνεδριάζει η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων

Σε εξέλιξη βρίσκεται συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να πλήξουν περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις. Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης

Χρονικά όρια εργασίας: Υπερεργασία και Υπερωρία

Ο επιτρεπόμενος χρόνος εργασίας είναι ένα θέμα που καθορίζεται από κανόνες δημοσίου δικαίου και αυτό γιατί πρόκειται για ένα κρίσιμο ζήτημα, αν λάβει κανείς υπόψη και τη διαφορά δυναμικής των δύο πλευρών (εργοδότη και εργαζόμενου) σε μια σύμβαση εργασίας και

Μετάβαση στο περιεχόμενο