Κ. Μητσοτάκης: Οι τράπεζες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν

“Οι τράπεζες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, να στηρίξουν τα ευάλωτα νοικοκυριά”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνάντησης που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

“Οι τράπεζες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, να στηρίξουν τα ευάλωτα νοικοκυριά, να στηρίξουν συνολικά τα ευάλωτα νοικοκυριά καθώς θα έχουν μια υψηλή κερδοφορία καθώς φαίνεται το 2022, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποτρέψουμε και τη δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων. Μια τέτοια πολιτική δηλαδή θα ήταν προς όφελος και των ιδίων των τραπεζών πέραν της επιβεβλημένης στήριξης που πρέπει να παρέχουμε σε εκείνα τα νοικοκυριά τα οποία δοκιμάζονται με την αύξηση της δόσης τους για τα στεγαστικά τους δάνεια. Και υπάρχουν κι άλλες παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν που αφορούν στις χρεώσεις στις προμήθειες αλλά και στα επιτόκια των καταθέσεων τα οποία κατά την άποψή μου παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά αν αναλογιστεί κανείς το πόσο έχουν αυξηθεί τα επιτόκια χορηγήσεων και βέβαια και οι τράπεζες κινητοποιούνται σε μία συνολική επεκτατική πιστωτική πολιτική προκειμένου να στηρίξουν μία οικονομία η οποία αναπτύσσεται”.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση, καθώς όπως είπε: “αυτή η συζήτηση ελπίζω, είμαι σίγουρος ότι θα έχει τελικά ευτυχή κατάληξη, δεν θα υπάρχει συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού και του Έλληνα φορολογούμενου σε μία τέτοια παρέμβαση”.

Τόνισε τέλος πως “η χρηματοδότηση θα πρέπει να γίνει από τις ίδιες τις τράπεζες και από τα υψηλά κέρδη τα οποία έχουν και είμαι σίγουρος ότι θα καταλήξουμε τελικά σε μία λύση η οποία θα είναι θετική πρώτα και πάνω απ’ όλα τους δανειολήπτες αλλά και για τους καταθέτες αλλά τελικά πιστεύω και για τις ίδιες τις τράπεζες οι οποίες έχουν στηριχθεί πολύ αυτά τα χρόνια προκειμένου να μειώσουνε σημαντικά την έκθεσή τους στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια”.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Σακελλαροπούλου, η οποία είπε ότι “η βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν οι τράπεζες στα προβλήματα που ανακύπτουν και η στήριξη στην κοινωνία νομίζω ότι τελικά θα είναι σε όφελος και της οικονομίας σε βάθος χρόνου. Φυσικά το ενδιαφέρον όλων είναι το πιο ευάλωτο τμήμα της κοινωνίας μας”.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως η αναφορά του Πρωθυπουργού κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις τράπεζες δείχνει την ιδιαίτερη ενόχλησή του για τη στάση που κρατούν οι τράπεζες και πως τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν πρέπει να πληρωθούν από τα κέρδη των τραπεζών κι όχι να τα πληρώσει ο προϋπολογισμός, δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος.

Υπενθυμίζεται ότι η Κυβέρνηση έχει ζητήσει μεταξύ άλλων, από τις τράπεζες: στήριξη στους ευάλωτους δανειολήπτες, αύξηση στις εγκρίσεις αιτήσεων εξωδικαστικού μηχανισμού, μείωση επιτοκίων χορηγήσεων, φρένο στο κόστος προμηθειών απλών τραπεζικών συναλλαγών, ενώ παράλληλα έχει νομοθετήσει “κανένα bonus στα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη για το 2022”.

Τι προβλέπει η πρόταση των τραπεζών

Υπενθυμίζεται ότι χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τις διοικήσεις των τραπεζών. Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι αδρές γραμμές της πρότασης των τραπεζών, η οποία, ούτως ή άλλως, θα πρέπει να περάσει από την “κρησάρα” του εποπτικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ωστόσο, δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη οι λεπτομέρειες της πρότασης.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Capital.gr, η πρόταση που έχουν σκιαγραφήσει οι τράπεζες προβλέπει:

– Επιδότηση των μηνιαίων δόσεων των ευάλωτων δανειοληπτών κατά 50%.

– Η διάρκεια της επιδότησης προσομοιάζει της Γέφυρας Ι και ανέρχεται σε 12 μήνες. Εφόσον εφαρμοστεί από 1η.01.2023, θα διατρέξει όλο το επόμενο έτος.

– Επιλέξιμοι οφειλέτες είναι όσοι έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο με υποθήκη πρώτης κατοικίας.

– Η περίμετρος του προγράμματος είναι σημαντικά μικρότερη, καθώς θα περιλαμβάνει μόνο τους ευάλωτους δανειολήπτες. Εκτιμάται ότι οι δικαιούχοι δεν θα ξεπερνούν τις 20 χιλ. με 30 χιλ. έναντι των 75.666 που ήταν στη Γέφυρα Ι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μια τεχνική λύση που εξετάζεται είναι να συγκεντρώνονται οι “εισφορές” των τραπεζών σε έναν δημόσιο “κουμπαρά” από όπου θα πιστώνονται οι επιδοτήσεις στους ευάλωτους οφειλέτες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα. Σε κάθε περίπτωση, υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή διευκρινίζει ότι “το τεχνικό μέρος δεν έχει εξεταστεί – προέχει η άποψη του Επόπτη”.

Η γνωμοδότηση της Φρανκφούρτης

Για τον λόγο αυτό, τα αρμόδια επιτελεία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα σπεύσουν σε πρώτη φάση να στείλουν στη Φρανκφούρτη τα χαρακτηριστικά της πρότασης -περίμετρος (δικαιούχοι), διάρκεια προγράμματος, κόστος στήριξης- που εμπίπτουν στο εποπτικό ενδιαφέρον του SSM. Με βάση αυτές τις παραμέτρους, ο Επόπτης θα αποφανθεί το κόστος που συνεπάγεται για τις τράπεζες η επιδότηση των δανειακών υποχρεώσεων των ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ο ρόλος του SMM δεν είναι να εγκρίνει ή να απορρίψει την πρόταση των τραπεζών. Η αρμοδιότητά του Επόπτη έγκειται στον υπολογισμό των επιπλέον κεφαλαίων που θα χρειαστούν οι τράπεζες για να την εφαρμόσουν. Στο πλαίσιο αυτό, θα ζητηθεί από κάθε τράπεζα χωριστά να καταθέσει σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης αναλόγως της “τρύπας” που θα δημιουργήσει η εν λόγω πρωτοβουλία και αναλόγως των επιπέδων κεφαλαιακής επάρκειας που διαθέτει κάθε ίδρυμα.

Οι υπόλοιπες εκκρεμότητες των τραπεζών

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών στον απόηχο της χθεσινής συνάντησης, αναμένεται από τις συστημικές τράπεζες μια σειρά από επιπλέον ενέργειες:

– Εξωδικαστικός: Το ΥΠΟΙΚ αναμένει εντός του μήνα προτάσεις για αύξηση των ποσοστών εγκρισιμότητας, μετά και την εντυπωσιακή άνοδο των τελευταίων εβδομάδων.

– Επιτόκια: Η κυβέρνηση πιέζει τις τράπεζες για αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων, επιτάσσοντας μάλιστα άμεση ανάληψης δράσης από τα ιδρύματα.

– Προμήθειες: Ζητήθηκε εξορθολογισμός των χρεώσεων σε απλές τραπεζικές συναλλαγές.

– Μπόνους: Το ΥΠΟΙΚ απέρριψε ρητά το ενδεχόμενο να καταβληθούν μπόνους στα υψηλόβαθμα τραπεζικά για τη χρήση του 2022, σβήνοντας έτσι τις ελπίδες των διοικήσεων για ευέλικτη ερμηνεία του νέου νόμου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΑΛΣ: Σε ζεστή, φιλική ατμόσφαιρα η εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΠΕΑΛΣ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Σε μια ζεστή, φιλική ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024, η εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΠΕΑΛΣ, στον κατάμεστο από μέλη, φίλους και προσκεκλημένους της Ένωσης φιλόξενο χώρο του bar – restaurant “Μαντζάρου 3” στο Κολωνάκι.

Η κοπή της πίτας του Συλλόγου Αποστράτων Λιμενικού Σώματος Κρήτης και Δωδ/σων (φωτο)

Μέσα σε ζεστό οικογενειακό και συναδελφικό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες 24-2-24 η κοπή της πίτας του Συλλόγου Αποστράτων Λιμενικού Σώματος Κρήτης και Δωδ/σων στη Ταβέρνα ΑΛΩΝΑΚΙ. Η εκδήλωση μας έχει γίνει πλέον θεσμός και αυτό το δείχνει η αθρόα και μαζική

ΕΛΣΤΑΤ: Συνεχίζεται η συρρίκνωση του ελληνικού νηολογίου

Περαιτέρω μείωση κατά 0,5% (9 πλοία) κατέγραψε ο αριθμός των υπό ελληνική σημαία πλοίων (άνω των 100 κοχ) το Δεκέμβριο 2023 (1816 πλοία) σε σύγκριση με τον αντίστοιχο αριθμό του Δεκεμβρίου 2022 (1825 πλοία), σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή

Χολέρα: Lockdown σε κρουαζιερόπλοιο λόγω κρουσμάτων

Τουλάχιστον 15 άτομα έχουν απομονωθεί λόγω «ύποπτης ασθένειας», ενώ επιβάτης ανέφερε ότι ο καπετάνιος τον ενημέρωσε ότι πρόκειται για χολέρα. Συναγερμός έχει σημάνει στις αρχές του Μαυρικίου. Το κρουαζιερόπλοιο Norwegian Dawn παραμένει ανοικτά του λιμανιού αφού του έχει απαγορευτεί να δέσει

Μετάβαση στο περιεχόμενο