Καύσωνας – βόμβα λιώνει την Ευρώπη – Σπάει το ρεκόρ 48 βαθμών Κελσίου

ΑΘΗΝΑ ΣΟΥΤΖΟΥ

style=” Ubuntu, ;Segoe UI;, ;Source Sans Pro;, Calibri, Candara “>

Το ρεκόρ της υψηλότερης θερμοκρασίας στην Ευρώπη (48 βαθμούς Κελσίου), που κατέχει η χώρα μας από τον Ιούλιο του 1977, αναμένεται να σπάσει τις επόμενες ημέρες σε Ισπανία και Πορτογαλία!

Xθες έχασαν τη ζωή τους από θερμοπληξία στην Ισπανία ένας 40χρονος Νιγηριανός εργάτης κι ένας 78χρονος συνταξιούχος στη Μούρθια, που περιποιούνταν τον κήπο του, ενώ οι προβλέψεις για την πορεία του θερμόμετρου είναι δυσοίωνες, καθώς το κύμα καύσωνα έχει πλήξει δεκάδες ευρωπαϊκές πόλεις, προξενώντας καταστροφικές πυρκαγιές, προβλήματα στην αγροτική παραγωγή και δυσφορία στους κατοίκους.

Γράφημα της ΝASA που δείχνει τη σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη μας (από το μπλε στο κόκκινο χρώμα), με την καταγραφή να ξεκινά το 1880 και να καταλήγει στις μέρες μας.

Ηδη, Γερμανία, Πολωνία, Δανία, Ελβετία και Σουηδία είναι αντιμέτωπες με πρωτοφανή ξηρασία και υψηλές -για τα δεδομένα των χωρών- θερμοκρασίες, με τους ειδικούς να παρακολουθούν με σκεπτικισμό το φαινόμενο, που φυσικά συνδέεται άμεσα με την κλιματική αλλαγή. Το γεγονός ότι στη Σουηδία, στα όρια του Αρκτικού Κύκλου (!), το θερμόμετρο σκαρφάλωσε πάνω από τους 33 βαθμούς προξενεί εντύπωση, ενώ σε συνδυασμό με τις έντονες χιονοπτώσεις του χειμώνα, που «έκαψαν» τη χαμηλή βλάστηση, δημιουργήθηκε το ιδανικό πεδίο για πυρκαγιές που για περισσότερες από δύο εβδομάδες κατέκαψαν εκτάσεις, χωρίς ωστόσο να απειληθούν ανθρώπινες ζωές.

Η υψηλότερη αλπική κορυφή στη Σουηδία, το όρος Κεμπνεκαϊζε, λιώνει με ταχύτατους ρυθμούς. Επιστήμονες επισημαίνουν πως έχασε τέσσερα μέτρα ύψος από τον πάγο που έλιωσε τον Ιούλιο, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών. Σημειώνεται πως το ύψος του βουνού καταγράφεται από το 1880 και υπολογίζεται πως μειώνεται το ύψος του περίπου ένα μέτρο κάθε χρόνο.

Σουηδία

Σε μερικές περιοχές της Γερμανίας η θερμοκρασία έχει φτάσει τους 39 βαθμούς, με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία να αναφέρει πως έως το τέλος της εβδομάδες θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και τους 40,3 βαθμούς. Ποταμοί όπως ο Ρήνος και ο Ελβας έχουν σχεδόν στερέψει, με αποτέλεσμα τα ψάρια πραγματικά να παλεύουν να επιβιώσουν, τα συνεργεία καθημερινώς συλλέγουν τόνους νεκρών ψαριών και οι πυροσβέστες εκχύουν φρέσκο νερό σε λίμνες και σιντριβάνια για να δώσουν μια πνοή ζωής στα ψάρια. Ακόμη και οι εμπορικές μεταφορές με ποταμόπλοια έχουν δυσκολέψει και σε κάποιες περιοχές έχουν σταματήσει τα δρομολόγια.

Γερμανία

Την ίδια ώρα, οι αγρότες οργανώνονται ζητώντας από την κυβέρνηση επιδότηση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τις απώλειες που είχαν εξαιτίας της κακής χρονιάς, αφού αναμένεται μείωση της σοδειάς κατά 20%, καθώς τις τελευταίες 12 εβδομάδες δεν έχει βρέξει σχεδόν καθόλου. Στη Γερμανία υπάρχει ένας κλάδος που ευδοκιμεί και είναι η ζυθοποιία, καθώς αυξήθηκε η κατανάλωση κατά 0,6% το πρώτο εξάμηνο του 2018, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Γαλλία

Και οι ωκεανοί φαίνεται ότι έχουν επηρεαστεί όπως αναμενόταν. Οι Αρχές στην Πολωνία την περασμένη εβδομάδα απαγόρευσαν το κολύμπι σε 50 παραλίες κατά μήκος των ακτών της Βαλτικής, αφού τα ασυνήθιστα ζεστά νερά έχουν οδηγήσει στην ανάπτυξη τοξικών βακτηριδίων. Ενδεικτικό είναι πως σε μερικά σημεία η θερμοκρασία της θάλασσας φτάνει τους 23 βαθμούς.

Στην πόλη της Ζυρίχης οι αστυνομικοί σκύλοι φορούν ειδικά παπούτσια ώστε να μην καίγονται οι πατούσες τους στους δρόμους κατά τη διάρκεια των περιπολιών.

Ελβετία

Στη Δανία, όπου το Μετεωρολογικό Ινστιτούτο ανακοίνωσε πως ο Ιούλιος ήταν ο θερμότερος μήνας από τότε που γίνεται καταγραφή των στοιχείων το 1920, σημειώνεται μείωση της κατανάλωσης των αλκοολούχων ποτών, αφού προτιμώνται μη αλκοολούχες μπίρες, σόδες και λευκό κρασί.

Βρετανία

Αφρικανικό κύμα αέρα στον Νότο

Οι θερμοκρασίες σε Ισπανία και Πορτογαλία εκτιμάται πως θα αγγίξουν πρωτόγνωρα επίπεδα, ξεπερνώντας ακόμη και τους 48 βαθμούς, εξαιτίας του αφρικανικού κύματος ζέστης που «χτυπάει» τον ευρωπαϊκό Νότο. Οι υπηρεσίες Υγείας έχουν ενημερώσει για την αφρικανική σκόνη και οι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως βρίσκονται σε επιφυλακή 11.000 πυροσβέστες και 56 αεροσκάφη του Πυροσβεστικού Σώματος, υπό το φόβο πυρκαγιών, που πέρυσι είχαν ως αποτέλεσμα 66 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Ισπανία

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισπανίας έχει εκδώσει έκτακτο δελτίο για ακραία φαινόμενα, τουλάχιστον έως την Κυριακή, επισημαίνοντας πως ο καύσωνας θα είναι «εξαιρετικά σφοδρός και διαρκής, ειδικά στα βορειοδυτικά». Σχεδόν 27 από τις 50 περιφέρειες της χώρας βρίσκονται σε κατηγορία υψηλού κινδύνου.

Η ευρωπαϊκή εταιρία προειδοποιήσεων, Meteoalarm, έχει ανακοινώσει κόκκινο συναγερμό -αφορά προειδοποιήσεις για πολύ επικίνδυνα φαινόμενα που απειλούν τη ζωή- για το μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Πορτογαλίας και για την επαρχία Μπανταζόχ στην Ισπανία.

Το ρεκόρ της Πορτογαλίας καταγράφηκε το 2003, με το θερμόμετρο να φτάνει τους 47,7 βαθμούς και στην Ισπανία μόλις πέρυσι με 47,3 βαθμούς, με τους ειδικούς να επισημαίνουν πως υπάρχει 40% πιθανότητες να καταγραφούν θερμοκρασίες ρεκόρ, σπάζοντας αυτό της Αθήνας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η κλιματική αλλαγή έχει σχεδόν διπλασιάσει την ένταση και τη διάρκεια των καυσώνων που χτυπούν την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, ένα φαινόμενο που δυστυχώς πρόκειται να ενταθεί και να αποκτήσει το στάτους «κανονικότητας».

Ιταλία

«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η ανθρώπινη επιρροή στο κλίμα διαδραματίζει τεράστιο ρόλο στον καύσωνα», αναφέρει ο καθηγητής Μάιλς Αλεν, φυσικός κλίματος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. «Αντίστοιχοι καύσωνες καταγράφονταν και στο παρελθόν, όταν ο πλανήτης ήταν πιο δροσερός -ήταν 2,5 βαθμούς ψυχρότερος το 1976- ωστόσο η κλιματική αλλαγή κάνει αυτούς τους καύσωνες πιο συχνούς», αναφέρει ο Αλεν.

Φαίνεται πως οι ειδικοί συμφωνούν. «Αυτό που σήμερα αποκαλούμε καύσωνα ή ακραία ζέστη, σε λίγες δεκαετίες θα είναι απλώς “καλοκαίρι”, αν δεν μειώσουμε δραστικά τις εκπομπές ρύπων δειοξειδίου του άνθρακα», αναφέρει ο Μάικλ Σκοτ, επιστήμονας για το κλίμα.

https://www.eleftherostypos.gr/diethni/274851-kays…

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παραχώρηση αιγιαλών και παραλιών: Οι αλλαγές που φέρνει ο ν. 5092/2024*

Στοχεύοντας στη μεγαλύτερη διαφάνεια των διαγωνισμών παραχώρησης μέσω κεντρικής ηλεκτρονικής διαδικασίας και την υψηλότερη αποτελεσματικότητα των ελέγχων μέσω της αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας σε συνδυασμό με την αυστηροποίηση των ποινών, προσπαθεί να αντιμετωπίσει διαχρονικές παθογένειες. Από την άλλη, όμως, έχει

Οι θέσεις της CLIA για τη θαλάσσια συνδεσιμότητα

Στη συνάντηση, ο κ. Vago εξέφρασε την αλληλεγγύη του κλάδου της κρουαζιέρας προς τον ευρύτερο ναυτιλιακό τομέα στον κορυφαίο στόχο της διασφάλισης της ασφάλειας των ναυτικών, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες απειλές στην Ερυθρά Θάλασσα και αλλού. Η CLIA ανέδειξε την

Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο: Συζητήθηκε η περικοπή των δώρων στους συνταξιούχους

Ειδικότερα, η κυρία Σταυρουλάκη έθεσε ζήτημα αν πράγματι υπάρχει θέμα αντιθέτων αποφάσεων (δηλαδή θέμα παραδεκτού) μεταξύ των αποφάσεων του ΣτΕ και του Α.Π., καθώς το κάθε ένα από αυτά τα δύο δικαστήρια επελήφθη επί διαφορετικών νομοθετικών δεδομένων. Κατά την εισηγήτρια, τον Α.Π. τον

Χούθι: «Έχουμε επιτεθεί σε περισσότερα από 100 πλοία του εχθρού»

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης επιτέθηκαν σε περίπου 100 πλοία «που συνδέονταν με τον εχθρό», δηλαδή το Ισραήλ, στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, αφότου ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις τους σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της

Μετάβαση στο περιεχόμενο