«Καίνε» τα καύσιμα: Στα ύψη η τιμή της βενζίνης – Σε ασφυξία οι καταναλωτές

Με τη μέση τιμή της αμόλυβδης να αγγίζει πανελλαδικά τα 2,20 ευρώ ανά λίτρο και του πετρελαίου κίνησης να προσεγγίζει τα 2 ευρώ (ανά λίτρο) οι μετακινήσεις πλέον γίνονται… άσκηση οικονομίας – και οι συνήθειες αλλάζουν.

Αμοργός 13 Μαΐου και η τιμή της αμόλυβδης πωλείται στα… 2,6 ευρώ το λίτρο. Όλο και ψηλότερα σκαρφαλώνουν οι τιμές στη βενζίνη και γενικότερα στα καύσιμα με τους καταναλωτές να γεμίζουν τα ρεζερβουάρ τους με ποσά από 10 έως 20 ευρώ – ίσα ίσα για να ικανοποιήσουν τις βασικές τους ανάγκες μετακίνησης.

Η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης συνεχίζει να τραβά την ανιούσα στην Ελλάδα. Από τις αρχές του 2022, οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων ανέρχονται σε:

  • 25% στην απλή αμόλυβδη
  • 22% στην αμόλυβδη 100 οκτανίων και
  • 29% στο diesel.

«Αν μπορούμε να περιορίσουμε λίγο τις μετακινήσεις το κάνουμε αλλά δυστυχώς είναι απαραίτητο» λέει ένας πολίτης. «Δεν το χρησιμοποιώ κάθε μέρα όπως παλιά το κάναμε» περιγράφει ένας άλλος.

Σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021, οι αυξήσεις ξεπερνούν το 50%. Στο

  • 47% για την αμόλυβδη
  • 40% για την αμόλυβδη 100 οκτανίων 57% στο πετρέλαιο κίνησης.

Την Παρασκευή, η

  • μέση τιμή της αμόλυβδης αναρριχήθηκε στα 2,19 ευρώ/λίτρο και του
  • πετρελαίου κίνησης στα 1,9 ευρώ/λίτρο, παρά την επιδότηση των 15 λεπτών/λίτρο.

«Έχουμε στείλει ειδικά κλιμάκια στα νησιά για να ελέγξουν τις τιμές των καυσίμων και εγώ προτίθεμαι να πάω σε μερικά πρατήρια ο ίδιος» λέει ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

«Ο πληθωρισμός επικεντρώνεται στις πιο κρίσιμες ανάγκες της κοινωνίας: την ενέργεια, τα καύσιμα, τα τρόφιμα και την στέγαση» τονίζει στο Κόκκινο 105.5 ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης.

Την Παρασκευή η μέση τιμή της αμόλυβδης στις Κυκλάδες έφτανε τα 2,37 ευρώ και στα Δωδεκάνησα στα 2,31 ευρώ το λίτρο.

Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου

Πηγή: ΕΡΤ

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Μεγάλο Σχίσμα

Με τον όρο «Σχίσμα» εννοούμε τη διάσπαση της αδιαίρετης κατά την πρώτη χιλιετία Χριστιανικής Εκκλησίας, που συνέβη συμβατικά το 1054.  Το Σχίσμα επηρεάστηκε από πολιτικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς παράγοντες, αλλά η βασική του αιτία δεν ήταν κοσμική, αλλά θεολογική.  Οι

Ασφαλιστικά ταμεία: Πώς θα εμφανίσουν πλεόνασμα το 2023

Πλεόνασμα 749 εκατομμυρίων ευρώ, θα παρουσιάσουν το 2023, τα ασφαλιστικά ταμεία (Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης), παρά το γεγονός ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη θα είναι αυξημένη λόγω των αυξήσεων που θα δοθούν στις συντάξεις μετά από 12 χρόνια μειώσεων και παγώματος των

Ναυτιλία: Το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο και το «χάος» στα Δαρδανέλια

«Δραματική» εικόνα παρουσιάζουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης για τις παράπλευρες συνέπειες στη ναυτιλία από την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, καταγράφοντας τεράστια συμφόρηση δεξαμενοπλοίων στα Στενά του Βοσπόρου. Ειδικότερα, τονίζεται πως στη νέα εποχή στην αγορά δεξαμενόπλοιων στην ανατολική Μεσόγειο

Συντάξεις: Νέο κύμα μαζικής φυγής – Οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 200.000 – Ποιες είναι οι αιτίες

Νέος «πονοκέφαλος» για το υπουργείο εργασίας η συνεχιζόμενη  έκρηξη των αιτήσεων συνταξιοδότησης και το 2022. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των αιτήσεων θα ξεπεράσει και πάλι τις 200.000 πιέζοντας το ασφαλιστικό σύστημα όσον αφορά αφενός τις δαπάνες και αφετέρου τους ρυθμούς απονομής των συντάξεων. Ο