Κανόνες ασφαλείας: Κανένα αλίευμα δεν αξίζει τη ζωή σας

Σε άρθρο µας στο έντυπο περιοδικό πριν 3 µήνες, είχαµε αναφερθεί στο θέµα της ασφάλειας κατά το ψάρεµά µας µε τη τεχνική του Shore Jigging. ∆υστυχώς όµως, ο θάνατος ενός νέου ηλικιακά, επάκτιου ερασιτέχνη ψαρά, στάθηκε αφορµή για να δηµοσιεύσουµε ένα επιπλέον άρθρο στην ηλεκτρονική µορφή του περιοδικού µας, ώστε να είναι αναγνώσιµο από όλους.

Θα επικεντρωθούµε στο ψάρεµα από βράχια, ανεξαρτήτως τεχνικής. Σε κάθε περίπτωση, όσο κι αν αγαπάµε τη θάλασσα, δε παύει να είναι επικίνδυνη, ξένη προς εµάς, η άγνοια των κινδύνων µπορεί να αποβεί µοιραία. Ας είναι ο φίλος µας ο τελευταίος που στάθηκε άτυχος, για να είναι όµως, φροντίστε να λάβετε σοβαρά υπόψη σας αυτό το άρθρο.

Καταρχάς, να αναφερθούµε στο γεγονός πως οι νέοι ερασιτέχνες ψαράδες, δεν έχουµε την καθηµερινή τριβή µε τη θάλασσα και τη φύση, ούτε καν τη σωµατική δύναµη, που είχανε οι παλαιότερες γενιές. Με την αστικοποίηση και την αποµάκρυνση από τις δραστηριότητες της φύσης, οι άνθρωποι έχουµε γίνει πιο µαλθακοί και δεν έχουµε πια την ίδια ικανότητα να αντιµετωπίσουµε τις προκλήσεις που υπάρχουν σε ένα τυχόν δύσκολο και άγνωστο περιβάλλον.

Από την άλλη όµως, έχουµε πρόσβαση σε καλύτερη πληροφόρηση και σύγχρονο εξοπλισµό, έτσι ώστε να µπορούµε να σταθούµε εκεί έξω µε ασφάλεια, αρκεί φυσικά να το θελήσουµε.

Κατάλληλες προυποθέσεις
Από κει και πέρα, το µυαλό µας πρέπει να είναι σε εγρήγορση και καθαρό, ώστε να διαβλέπουµε καλύτερα πιθανούς κινδύνους. Πρέπει:
• να έχουµε κοιµηθεί επαρκώς και σε καλή σωµατική κατάσταση, ώστε ό,τι µπορεί να χρειαστεί, να µπορούµε να το αντιµετωπίσουµε µε οξυδέρκεια, σωστή κρίση και αµεσότητα. Η δυσκολία του που και πως θα ψαρέψουµε, πρέπει να είναι πρώτα σε συνάρτηση µε αυτό. Λογικό θα µου πείτε, αλλά πάντα για την αγωνία του ψαρέµατος, κάνουµε υπερβολές.

• Κάθε µας βήµα, να είναι σε σταθερά σηµεία, µε τραχιά επιφάνεια, που να µας εξασφαλίζουν πρόσφυση.
• Το σηµείο που θα σταθούµε να ψαρέψουµε, να είναι άνετο και ασφαλές, να έχει περιθώρια να πατήσουµε περιµετρικά αν χρειαστεί. Ακόµη και αν προκύψει µια καλή µάχη µε κάποιο αλίευµα να είµαστε σε θέση να πατάµε καλά και να το χειριστούµε κατάλληλα.

• Να κρατάµε αναµεταξύ µας αποστάσεις ασφαλείας, µη χτυπήσουµε µε την αρµατωσιά µας κάποιον φίλο και να τον καρφώσουµε µε τα αγκίστρια.
• Να αποφεύγουµε τα βρεγµένα σηµεία, γιατί σηµαίνει πως ίσως ανεβαίνει και εκεί η θάλασσα και φυσικά γλιστράει περισσότερο.
• Να µη γυρίζουµε ποτέ τη πλάτη στη θάλασσα, ώστε να παρατηρούµε και να αντιλαµβανόµαστε οποιαδήποτε µεταβολή σε αυτή.
• Να αποφεύγουµε τις καταιγίδες µε κεραυνούς, πέρα από το ότι θα γλιστράει σε περισσότερα σηµεία, υπάρχει πάντα και η πιθανότητα το καλάµι µας να τραβήξει κάποιο κεραυνό.
• Να γνωρίζουµε τη πρόβλεψη για τυχόν επιδείνωση του καιρού.
• Να έχουµε πάντα παρέα και να µην αποµακρυνόµαστε πολύ µεταξύ µας και να ξέρει κάποιος τρίτος που ακριβώς είµαστε.

Απαραίτητος εξοπλισµός
Πέρα όµως από αυτά, είναι σηµαντικό να πούµε τι είναι καλό να έχουµε στον απαραίτητο εξοπλισµό µας. Προφανώς, από µέρος σε µέρος και από ψάρεµα σε ψάρεµα διαφέρει, αλλά προσωπικά, καθότι τα ψαρέµατά µας είναι σε βράχια, φέρω µαζί µου όλα τα παρακάτω.

Συγκεκριµένα:
• Τα κατάλληλα παπούτσια: Θέλουµε να έχουν αντιολισθητική σόλα ή καρφάκια (ή και τα 2), να µας είναι άνετα στο περπάτηµα και καλό είναι να δίνουν κάποια προστασία στον αστράγαλο. Θέλει ψάξιµο, ωστόσο µπορούµε να απευθυνθούµε σε ειδικούς να µας κατατοπίσουν.
• Τα κατάλληλα ρούχα: Ελαφριά, εφαρµοστά καλύτερα που να αποβάλλουν γρήγορα τον ιδρώτα. Στα πόδια σόρτς αν δεν έχει πολύ κρύο. Η ελευθερία κινήσεων είναι πολύ σηµαντική ό,τι και να συµβεί.


• Ένα κράνος: Σε δύσκολα µέρη µε βράχια, ένα κράνος ποδηλάτου/skateboard είναι πολύ χρήσιµο. Αν χτυπήσουµε από ένα γλίστρηµα, ίσως χάσουµε τις αισθήσεις µας, το κεφάλι πρέπει να είναι προστατευµένο. Τα περπατήµατα στα βράχια δίπλα στη θάλασσα είναι από τις πιο δύσκολες διαδροµές, το να χάσουµε την ισορροπία µας είναι κάτι που δεδοµένα θα συµβεί σε όλους κάποια στιγµή.
• Ένα σωσίβιο (καλύτερα αυτά που φουσκώνουν µόνα τους στην επαφή µε το νερό): Αν πέσουµε µε δύσκολο καιρό στη θάλασσα σε βραχώδες µέρος, είναι σχεδόν αδύνατο να βγούµε έξω, όσο καλό κολύµπι και αν ξέρουµε. Αν µας χτυπήσει κύµα και µας ρίξει στα βράχια, ίσως αποβεί µοιραίο.
Στο ατύχηµα που αναφερθήκαµε πιο πριν, όπου βρέθηκαν 3 άτοµα στη θάλασσα, παρόλο που οι 2 έπεσαν για να σώσουν το πρώτο, κινδύνεψαν να πνιγούν και αυτοί, ευτυχώς περισυλλέγησαν από βοήθεια που ήρθε µε σκάφος.
• Ένα σχοινί: Παχύ, τέτοιο ώστε να πιάνεται, αρκετά µέτρα, 10 τουλάχιστον. Καλύτερα πλαστικό που επιπλέει, έντονο χρώµα (κόκκινο-πορτοκαλίι) ώστε να φαίνεται αν χρειαστεί να το πετάξουµε στη θάλασσα. Το πώς θα το χρησιµοποιήσουµε δε ξέρουµε, αλλά πρέπει να είναι εκεί. Οι ιστορίες που έχουµε ακούσει και χρειάσθηκε είναι στα όρια της φαντασίας, έχει σώσει ζωές.

• Επιγονατίδες, τόσο για προστασία και υποστήριξη του γονάτου όσο και να µας βοηθήσει να γονατίσουµε σε τραχύ βράχο, αν χρειαστεί.
• Μια σωστή τσάντα που να εφαρµόζει σωστά ώστε να είναι άνετη κατά το κουβάληµα.
• Ένα ζευγάρι σωστά γάντια, µη ξεχνάµε πως τα δύσκολα βράχια, είτε θα είναι αιχµηρά ή γλιστερά, οπότε τα γάντια µας δίνουν την εξτρά πρόσφυση που χρειαζόµαστε.
• Ένα φακό κεφαλής, µαχαίρι, αξιόπιστο αναπτήρα και τανάλια καλή. Η τανάλια µπορεί να χρειαστεί να βγάλουµε κάποιο αγκίστρι που θα µας καρφώσει.

Σωστή ενυδάτωση, κατάλληλη διατροφή
Σηµαντική σηµείωση για τη συντήρηση του οργανισµού µας, είναι να έχουµε υπέρ αρκετό νερό. Καλύτερα ένα επιπλέον µπουκάλι που δε θα πιούµε, παρά επιπλέον τεχνητά ή δολώµατα που ίσως ψαρέψουµε. Επίσης, κάποιο φαγητό, κατά προτίµηση ξηρούς καρπούς που δε χαλάνε και δεν είναι πολύ βάρος, θα µας αναπληρώσουν άµεσα και γρήγορα ενέργεια αν χρειαστεί.

Φορητό φαρµακείο
Τέλος, να αναφέρουµε πως καλό είναι να έχουµε µαζί µας ένα σωστό φορητό φαρµακείο. Το τι θα βάλουµε µέσα, καλύτερα να συµβουλευτούµε ένα έµπειρο φαρµακοποιό. Για το φορητό φαρµακείο, προτιµούµε ένα σχετικά πλήρες, µη ξεχνάµε άλλωστε, πως αν χρειαστούµε πρώτες ανάγκες, µπορεί να χρειαστεί πάρα πολύς χρόνος µέχρι να έρθει.

Τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης
Από κει και πέρα, να σηµειώσουµε ένα νούµερο, το 112, το οποίο θα καλέσουµε για οτιδήποτε χρειαστούµε. Σε αυτό το νούµερο, µπορούν να µας συνδέσουν και µε γιατρούς υπηρεσίας, οι οποίοι θα µας καθοδηγήσουν για τις πρώτες βοήθειες. Οπότε, αν έχουµε µαζί µας και ένα καλό φορητό φαρµακείο, µε τη βοήθειά τους θα αντιµετωπίσουµε σωστά ένα ενδεχόµενο κακό σενάριο.

Ψάρεµα «ναι», ρίσκο «όχι»
Θα αναρωτηθεί κάποιος και δικαίως, µα για ένα απλό ψάρεµα που θέλουµε να πάµε, πρέπει να τα έχουµε όλα αυτά; Η απάντηση είναι στη κρίση σας. Σκεφτείτε και δείτε τι σας χρειάζεται, ανάλογα πόσο δύσκολο, απαιτητικό ή επικίνδυνο είναι το ψάρεµα που κάνετε. Εδώ γράφουµε κάποιες οδηγίες που προέκυψαν µετά από χρόνια ενασχόλησης σε απαιτητικά περιβάλλοντα. Και σίγουρα συνεχώς όλο και κάτι καινούργιο µαθαίνουµε που προκύπτει. Βέβαια κοστίζουν όλα αυτά, αλλά κάθε ζωή είναι ανεκτίµητη, µπορεί να σώσετε τη ζωή κάποιου 3ου ατόµου που µπορεί να αντιµετωπίσει θέµα.

Επενδύστε στο χόµπι σας
Αν πάλι δεν είστε διατεθειµένοι να δαπανήσετε τα απαιτούµενα ποσά για την ασφάλειά σας στο ψάρεµα, τότε πολύ απλά πρέπει να προσαρµόσετε και τις απαιτήσεις σας στο πως και που θα ψαρέψετε. Η επίγνωση των πιθανών κινδύνων, είναι το παν ώστε να µη ρισκάρουµε να έχουµε κάποιο πρόβληµα. Αν πάλι ένα ψάρεµα βλέπουµε πως δε βγαίνει, ας το αφήσουµε, να γυρίσουµε σπίτι. Μας έχει τύχει να κάνουµε 3 ώρες δρόµο και να µη µπορούµε να ψαρέψουµε. Ας πάµε σπίτι, έστω σε µια ταβέρνα. Κανένα ρίσκο δε θα πάρουµε για τη ζωή µας.

Όλα αυτά όσα αναφέρουµε παραπάνω, µακάρι να είναι αχρείαστα µια ζωή. Το πιο πιθανό είναι πως δε χρειαστούν ποτέ, αλλά αν χρειαστούν µια φορά, ίσως µας σώσουν τη ζωή.

Κλείνοντας, να κρατήσουµε δύο φράσεις. Η πρώτη, δεν αξίζει οποιοδήποτε ρίσκο για οποιοδήποτε αλίευµα. Η εξάσκηση του χόµπι µας, βοηθάει στη ψυχική µας ανάταση και ηρεµία. Είναι όµορφη η επαφή µε τη φύση και τη θάλασσα, αρκεί να ακολουθούµε κάποιους κανόνες ασφαλείας, προέχει πάντα να γυρίσουµε ασφαλείς και υγιείς σπίτι.

Η δεύτερη φράση, ο χειρότερος εξοπλισµός ψαρέµατος, θα δώσει αλίευµα, όµως ο ελλιπής εξοπλισµός ασφαλείας, µπορεί να αποβεί µοιραίος. Έτσι και µε ένα απλό καλάµι θα περάσουµε ωραία στα βράχια, όµως, αν δε φοράµε τα σωστά παπούτσια, η εµπειρία αυτή µπορεί να γίνει δυσάρεστη.

Προτεραιότητα η ασφάλεια
∆ώστε προτεραιότητα στο να σκεφτείτε, τι χρειάζεται να κάνετε ή να πάρετε ώστε να είστε ασφαλείς στο τρόπο και στο µέρος που επιθυµείτε να ψαρέψετε και µετά στο τι εξοπλισµό ψαρέµατος θα πάρετε. Ρωτήστε πιο έµπειρους, πάντα θα βρείτε τις πληροφορίες που χρειάζεται, ακόµη και στο internet, αυτό άλλωστε είναι το πλεονέκτηµα της εποχής µας.

Το άρθρο αυτό είναι αφιερωµένο στο Χρήστο Βουµβουλάκη, ας είναι ο τελευταίος ερασιτέχνης αλιέας που αποχαιρετάµε.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πυρκαγιά σε ρυμουλκό σκάφος στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Πυρκαγιά ξέσπασε στις 10.20 το πρωί στο ρυμουλκό Aegian Star που ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Η φωτιά προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα στο χώρο των πλυντηρίων – στεγνωτηρίων του ρυμουλκού και μέχρι αυτήν την ώρα δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αλεξανδρούπολης

Σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις του Λιμενικού για την τραγωδία στο Αιγαίο: 17 νεκροί ανασύρθηκαν στη Λέσβο – 15 αγνοούμενοι στα Κύθηρα

Σε εξέλιξη βρίσκονται επιχειρήσεις του Λιμενικού σε Κύθηρα και Λέσβο για τη διάσωση προσφύγων και μεταναστών υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Δεκαέξι νεαρές γυναίκες ανασύρθηκαν νεκρές, μετά τη βύθιση λέμβου ανατολικά της Λέσβου, στην οποία επέβαιναν περίπου 40 άτομα ενώ ανασύρθηκε νεκρό από τη θάλασσα κι ένα

Γ. Πλακιωτάκης: Η ανοχή της Τουρκίας στα κυκλώματα διακινητών κόστισε ανθρώπινες ζωές

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, αναφορικά με τα δύο περιστατικά έρευνας και διάσωσης σε Κύθηρα και Μυτιλήνη, δήλωσε: «Για μια ακόμα φορά, η ανοχή της Τουρκιάς στα κυκλώματα των αδίστακτων διακινητών, κόστισε ανθρώπινες ζωές. Όσο η

Τραγωδία στη Λέσβο: Μεγάλη επιχείρηση του λιμενικού και στα Κύθηρα – Σκαρφαλωμένοι μετανάστες στα βράχια – 16 γυναίκες νεκρές Βίντεο)

Οι έρευνες εκτείνονται και στην ευρύτερη χερσαία περιοχή για αλλοδαπούς που έχουν σύμφωνα με πληροφορίες διαφύγει στην ξηρά. Τις σορούς 16 μεταναστών οι οποίοι επέβαιναν σε λέμβο που βυθίστηκε στην θαλάσσια περιοχή «Προβοσκίδα» στη Λέσβο, έχουν ανασύρει μέχρι στιγμής στελέχη του λιμενικού σώματος. Παράλληλα, έχουν διασωθεί 9 άτομα, οι οποίοι