Καρκίνος στοματοφάρυγγα. Όταν η αιτία είναι το σεξ

Τα ποσοστά του καρκίνου του στοματοφάρυγγα σε νέους, υγιείς ανθρώπους χωρίς ιστορικό καπνίσματος ή κατανάλωσης αλκοόλ, φαίνεται ότι αυξάνονται.

Αυτά τα καρκινώματα δεν έχουν καμία σχέση με τους άλλους καρκίνους της περιοχής της κεφαλής-λαιμού, τα οποία στην πλειοψηφία τους οφείλονται στο κάπνισμα και στο αλκοόλ.

«Η αιτιολογία των συγκεκριμένων καρκινωμάτων είναι η λοίμωξη από τον ιό του θηλώματος – κυρίως τον τύπο HPV-16. O ιός είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος και σε κάποιους ανθρώπους η λοίμωξη μπορεί να παραμείνει ενεργή για χρόνια  στην  αμυγδαλή ή στη βάση της γλώσσας και να οδηγήσει σε καρκινογένεση. Ο καρκινογενετικός ρόλος του HPV έχει αποσαφηνιστεί τα τελευταία χρόνια», διευκρινίζει ο χειρουργός Κεφαλής-Τραχήλου Δημήτρης Μωραΐτης, επιστημονικός συνεργάτης του θεραπευτηρίου ΥΓΕΙΑ.

Πώς η σεξουαλική δραστηριότητα συνδέεται με αυτό το καρκίνωμα

Στις ΗΠΑ φαίνεται πως τα ποσοστά του καρκίνου του στοματοφάρυγγα αυξάνονται ετησίως κατά 3-5% μετά το 2000. Η λοίμωξη αφορά σε νεότερους ανθρώπους υψηλότερου κοινωνικού επιπέδου και μόρφωσης.

Όπως το καρκίνωμα του τραχήλου της μήτρας, έτσι και το καρκίνωμα του στοματοφάρυγγα είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα λόγω της λοίμωξης με τον ιό του θηλώματος. Το ρίσκο καρκινογένεσης αυξάνεται τουλάχιστον 3 φορές όταν κανείς έχει σεξουαλικό ιστορικό τουλάχιστον 26 συντρόφων ή και τουλάχιστον 6 διαφορετικών συντρόφων στοματικού σεξ.

Τα ανησυχητικά συμπτώματα και η διάγνωση

Τα συμπτώματα ποικίλουν από απλό πονόλαιμο, διόγκωση της αμυγδαλής έως επιμένουσα λεμφαδενική διόγκωση στο λαιμό. Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με κάποια βιοψία και έλεγχο για την έκφραση του ιού.

Η νόσος σταδιοποιείται με απεικόνιση συνήθως με μια μαγνητική τομογραφία.

Η πρόγνωση γενικά των ασθενών αυτών και η ανταπόκρισή τους στη θεραπεία συνήθως είναι εξαιρετική. Αντίθετα ο καρκίνος του στοματοφάρυγγα που οφείλεται στο κάπνισμα ή και το αλκοόλ έχει πολύ χειρότερη πρόγνωση.

Καλή πρόγνωση χάρη και στις θεραπευτικές επιλογές

Η θεραπεία μπορεί να είναι  χειρουργική ή  μη χειρουργική. Πιο συγκεκριμένα η ακτινοβολία με ή χωρίς σύγχρονη χορήγηση χημειοθεραπείας είναι η κλασσική θεραπεία.

Τα τελευταία χρόνια όμως έχει εξελιχθεί η ρομποτική χειρουργική και η πρόσβαση του χειρουργού στην περιοχή του στοματοφάρυγγα είναι πλέον ευκολότερη. Η ρομποτική χειρουργική είναι εξίσου αποτελεσματική θεραπεία όπως και η ακτινοβολία και αποφεύγει τις παρενέργειες της τελευταίας όπως η ξηροστομία και η δυσγευσία.

Πρέπει, επίσης, να τονίσουμε πως υπάρχει δυνατότητα πρόληψης της νόσου με το πρόγραμμα εμβολιασμού  κατά του ιού θηλώματος κοριτσιών και αγοριών από την ηλικία των 9-11 ετών. Είναι λοιπόν εξαιρετικά σημαντικό να εμβολιάσουμε τα παιδιά μας για να τα προφυλάξουμε από την καρκινογένεση του ιού αυτού.

 

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εύβοια: Στο σπίτι του αγνοούμενου βρέθηκε το κινητό του τηλέφωνο και ανοιχτό το ραδιόφωνο

Κανένα ίχνος ζωής δεν έχει δώσει ο 69χρονος που αγνοείται από την παραλία της Αγίας Άννας στην Εύβοια, ενώ φαίνεται ότι ο άτυχος άνδρας έχει χαθεί στη θάλασσα. Πλωτό του Λιμενικού και ένα περιπολικό όχημα υπό τον συντονισμό του ΕΚΣΕΔ συμμετέχουν

Ύδρα: Δίωξη για κακούργημα με ενδεχόμενο δόλο για καπετάνιο και 12 μέλη του πληρώματος – Άφαντοι στο Καζακστάν οι ενοικιαστές

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, για εμπρησμό δασικής έκτασης, με ενδεχόμενο δόλο, ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πειραιά, εναντίον του καπετάνιου και 12 μελών του πληρώματος του σκάφους, από το οποίο εκτοξεύτηκαν πυροτεχνήματα, που προκάλεσαν πυρκαγιά στο δάσος της Ύδρας. Η δίωξη

Σε 7 ημέρες στη Γαλλία η «μητέρα των μαχών»: Το Λαϊκό Μέτωπο, η Λεπέν και ο Μακρόν

Η δημιουργία του «Λαϊκού Μετώπου» της συμμαχίας Κεντροαριστεράς – Αριστεράς με τη συμμετοχή των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων, των Κομμουνιστών και της «Ανυπότακτης Γαλλίας» του Ζαν Λυκ Μελανσόν έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 30ης Ιουνίου.

Οι ΗΠΑ ψηφίζουν τον «σούπερ Μάριο» Ντράγκι για την επόμενη μέρα στην ΕΕ

Κανονικά, ένας Ιταλός τεχνοκράτης που ζητά αλλαγές πολιτικής για την οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρώπη δεν θα είχε συγκέντρωνε μεγάλη προσοχή στις ΗΠΑ, όμως ο Μάριο Ντράγκι δεν είναι ένας οποιοσδήποτε Ευρωπαίος. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας θα παρουσιάσει σύντομα το όραμά του

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΚΑΙΡΟΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο