Καταγγελία για ΑΣΕΠ: Διαγωνισμός “παρωδία”

Σοβαρές αστοχίες που ακυρώνουν ουσιαστικά την εγκυρότητα και αδιαβλητότητα σημειώθηκαν χθες 4/3/2023 στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για το Δημόσιο, ο οποίος δεν έγινε επί ίσοις όροις για όλους τους υποψήφιους με αποτέλεσμα να έχουμε διαγωνιζόμενους δύο ταχυτήτων και έναν διαγωνισμό “παρωδία”.

Αρχικά πρέπει να τονιστεί ότι τα θέματα έπρεπε να μεταδοθούν ταυτόχρονα στα εξεταστικά κέντρα, με το Σύστημα Ασφαλούς Μετάδοσης (ΣΑΜ) του υπουργείου Παιδείας ή με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο και ασφαλές μέσο, κάτι το οποίο δεν συνέβη στην πράξη. Αντίθετα, υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στη μετάδοση των θεμάτων και τα θέματα δεν δόθηκαν την ίδια ώρα σε όλα τα εξεταστικά κέντρα. Πιο συγκεκριμένα σε άλλα κέντρα ξεκίνησαν να γράφουν γύρω στις 9:30, αλλού 9:50, 10:15, με αποκορύφωμα το 2ο ΓΕΛ Βόλου, όπου τα θέματα δόθηκαν στις 11:15!!! Με διαφορά μίας ώρας και 45 λεπτών είναι σίγουρο ότι τα θέματα μπορούν να διαρρεύσουν και κάποιοι να τα γνώριζαν όταν ξεκίνησαν να γράφουν. Εδώ επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι σε άλλα κέντρα ήταν αυστηροί στην τήρηση των οδηγιών για τον χρόνο και δεν επέτρεψαν υποψήφιους να μπουν μετά τις 8:30, ενώ αλλού επιτράπηκε η είσοδος ακόμα και στις 9:15, ώρα που υποτίθεται ότι είχε ξεκινήσει η εξέταση!

Επιπλέον σε κάποια εξεταστικά κέντρα επιτράπηκε στους εξεταζόμενους να έχουν το κινητό τους ανοιχτό σε λειτουργία πτήσης λόγω απουσίας ρολογιού στην αίθουσα!!!

Σοβαρό πρόβλημα προέκυψε επίσης στην εκτύπωση των θεμάτων γεγονός που οδήγησε σε επιπλέον αστοχίες κατά τη διάρκεια της πρώτης εξέτασης “Δοκιμασία Δεξιοτήτων και Εργασιακής Αποτελεσματικότητας”. Πιο συγκεκριμένα, στους μαθηματικούς συλλογισμούς υπήρχαν σκιασμένα κουτάκια με αριθμούς που δημιουργούσαν μοτίβα. Αυτή η σκίαση φαινόταν καθαρά στα θέματα που δόθηκαν σε κάποια εξεταστικά κέντρα και σε άλλα δεν φαινόταν καθόλου, με αποτέλεσμα οι εξεταζόμενοι να είναι αναγκασμένοι και να ξοδέψουν άσκοπα χρόνο για την κατανόηση και λύση και να απαντήσουν τελικά στην τύχη, καθώς έλειπε η απαραίτητη σκίαση.

Μάλιστα για αυτό ακριβώς το πρόβλημα στην εκτύπωση των θεμάτων δόθηκε τελικά παράταση από τον ΑΣΕΠ στη διάρκεια της εξέτασης. Κι εδώ όμως έγιναν σοβαρά λάθη: η παράταση δόθηκε στις 12, την ώρα δηλαδή που αρκετοί υποψήφιοι είχαν ήδη αποχωρήσει!!! Ενώ σε κάποια εξεταστικά κέντρα οι υποψήφιοι δεν ενημερώθηκαν ΠΟΤΕ για την παράταση!

Ο όλος χειρισμός όμως έχει και συνέχεια! Στις 12:25 δόθηκαν διευκρινιστικές οδηγίες από τον ΑΣΕΠ για αυτές τις προβληματικές στην εκτύπωση ερωτήσεις. Στην Έκτακτη Οδηγία που κοινοποιήθηκε σημειώνεται : “Λόγω μεμονωμένων αρχικών δυσχερειών που εμφανίστηκαν στην ποιότητα αναπαραγωγής των παρακάτω θεμάτων, δίνεται η δυνατότητα στους υποψηφίους, εφόσον το επιθυμούν, να μεταβάλουν την αρχική τους απάντηση και να συμπληρώσουν τη νέα τους επιλογή στο αντίστοιχο κουτάκι του απαντητικού φύλλου βάσει του κατώτερου πίνακα”. Και εδώ υπάρχει επίσης το μεγαλύτερο πρόβλημα ανισότητας και διαβλητότητας.

Στις 12:25 – λίγη μόνο ώρα δηλαδή πριν τη λήξη της εξέτασης – οι περισσότεροι υποψήφιοι είχαν ήδη αποχωρήσει! Άρα δόθηκε η δυνατότητα επαναξιολόγησης σε λίγους μόνο υποψηφίους, στερώντας αυτή την δυνατότητα από εκείνους που αποχώρησαν την προβλεπόμενη ώρα αποχώρησης.

Ούτε όμως αυτή η οδηγία μπορούσε να βοηθήσει αυτούς που είχαν μπροστά τους θέματα προβληματικά εκτυπωμένα. Δόθηκε δηλαδή η οδηγία να αλλάξουμε την απάντηση μας χωρίς όμως να μας δοθούν τα θέματα όπως έπρεπε να είναι τυπωμένα με τις απαραίτητες σκιάσεις για την κατανόηση των αριθμητικών μοτίβων! Άρα, ακόμα και αν κάποιος αποφάσιζε να διορθώσει την απάντησή του, θα το έκανε πάλι στην τύχη!

Όλα τα παραπάνω σηματοδοτούν μία άνιση αντιμετώπιση των υποψηφίων, εγείρουν ερωτήματα για την αδιαβλητότητα του διαγωνισμού και τον μετατρέπουν σε έναν μη έγκυρο διαγωνισμό “παρωδία”.

* Tα στοιχεία της καταγγέλλουσας στη διάθεση της εφημερίδας μας

 

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. Βελτίωση του τρόπου επιλογής τόπου προτίμησης των στελεχών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Μετά από παρεμβάσεις της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. αναφορικά με τις απαραίτητες τροποποιήσεις στο θεσμικό πλαίσιο των μεταθέσεων του προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σας ενημερώνουμε ότι στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, συμπεριλαμβάνεται τροποποίηση του άρθρου 28 του ν. 4504/2017, η οποία βελτιώνει τον

Συγχαρητήριο μήνυμα Αρχηγού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου

Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια για την άψογη παρουσία των πεζοπόρων και μηχανοκίνητων τμημάτων που συμμετείχαν στη στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου, τιμώντας την 202η επέτειο από την έναρξη της Ελληνικής Παλιγγενεσίας. Με το

Προεδρική φρουρά: Εύζωνας λιποθύμησε στην σκοπιά (εικόνα)

Προσωρινή αναστάτωση επικράτησε με Εύζωνα της Προεδρικής Φρουράς, ο οποίος λιποθύμησε εν ώρα υπηρεσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, ο Εύζωνας αισθάνθηκε αδιαθεσία και χτύπησε το όπλο του, σε ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά. Άμεσα ο αξιωματικός υπηρεσίας έσπευσε κοντά του

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για αύξηση θανατηφόρων λοιμώξεων από τη θάλασσα λόγω υπερθέρμανσης

Η συνεχής θέρμανση του κλίματος θα μπορούσε να αυξήσει τις θανατηφόρες λοιμώξεις από τη θάλασσα! Τα βακτήρια Vibrio vulnificus αναπτύσσονται σε ζεστά ρηχά παράκτια νερά στη θάλασσα και μπορούν να μολύνουν έναν άνθρωπο μετά από ένα κόψιμο ή ένα τσίμπημα

Μετάβαση στο περιεχόμενο