Κατάθλιψη παθαίνει το 40% όσων δέχονται ηθική παρενόχληση (Mobbing) στην εργασία τους

Αποκαλυπτικά στοιχεία παρουσιάστηκαν σε σεμινάριο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Υποτιμητικά σχόλια, απομόνωση, εξαντλητικός φόρτος εργασίας, αφαίρεση εργασιακών υποχρεώσεων, ακόμα και σεξουαλικές επιθέσεις, καθιστούν έναν εργαζόμενο, θύμα ηθικής παρενόχλησης (Mobbing) στον εργασιακό χώρο και του προκαλούν κατάθλιψη. To συγκεκριμένο πλαίσιο αναγνώρισης, αλλά και η αντιμετώπιση της ηθικής παρενόχλησης που έχει 40 κύριες εκφάνσεις, αποτέλεσαν το αντικείμενο του διαδικτυακού σεμιναρίου με θέμα, «Ηθική παρενόχληση στην εργασία», που διεξήχθη με πρωτοβουλία του Γραφείου Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, έχουν πέσει θύμα ηθικής παρενόχλησης, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα ή καθημερινά, εργαζόμενοι ηλικίας 18-24 ετών και 55-64 ετών, σε ποσοστό που αγγίζει το 75% των συμμετεχόντων σε έρευνα που διενήργησε το σωματείο «No Mobbing at Work», σύμφωνα με όσα επισήμανε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ιδρύτρια του σωματείου «No Mobbing at Work», Χρυσοπηγή Βαρδίκου.

«Είναι κάτι που έχω βιώσει και εγώ η ίδια. Είναι ένα θέμα που πλήττει όλους του εργαζόμενους, κυρίως όμως τους νέους 18-24 και τους άνω των 55 ετών. Οι νέοι είναι πιο ευάλωτοι στην ηθική παρενόχληση στον χώρο εργασίας», υπογράμμισε η κα Βαρδίκου και σημείωσε πως, «είναι σημαντικό το κομμάτι της αναγνώρισης. Υπάρχουν 40 κύριες εκφάνσεις της ηθικής παρενόχλησης. Στην Ελλάδα σύμφωνα με την έρευνα που έκανε το σωματείο μας, τον Μάρτιο του 2021, ασκείται κυρίως με την κακή κριτικής της δουλειάς, που δεν είναι εποικοδομητική, γίνεται υποτιμητικά μειώνοντας τον εργαζόμενο, όταν δεν αφήνουμε κάποιον να εκφραστεί, όταν τον αντιμετωπίζουμε σαν αόρατο, όταν τον απομονώνουμε και μπορεί να φτάσει μέχρι και την σεξουαλική επίθεση σε κάποιες περιπτώσεις».

Αναφερόμενη σε συγκεκριμένο περιστατικό που έγινε γνωστό στο σωματείο, είπε ότι ένα άτομο που εργάζεται σε δημόσιο φορέα στην Γερμανία, βίωσε την ηθική παρενόχληση, πήγε στον προϊστάμενό του και ανάφερε το ζήτημα και τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε. Ο φορέας κινήθηκε κατά του θύτη νομικά. Το θύμα πήρε προαγωγή, πλήρωσαν την εκπαίδευσή του για να αναπτυχθεί επαγγελματικά και ο θύτης απομακρύνθηκε από τη θέση του και έχασε το δικαίωμα να εργαστεί ξανά στον δημόσιο τομέα.

«Το mobbing», επισήμανε η κ.Βαρδίκου, «είναι τραυματική εμπειρία. Η ηθική παρενόχληση ορίζεται από την συστηματικότητά της, τη διάρκεια της, όταν κάποιος υποβάλλει κάποιον ασταμάτητα σε επαναλαμβανόμενες μικρές επιθέσεις, εάν δηλαδή συμβαίνει κάθε ημέρα ή κάθε εβδομάδα και το κίνητρο είναι να βγει κάποιος εκτός του εργασιακού χώρου». Η ίδια εξήγησε πως για να αντιμετωπιστεί, «είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την ηθική παρενόχληση στα πρώτα της στάδια, διότι μπορούμε να βάλουμε σταθερά τα όρια μας και εάν δεν τα σεβαστεί ο θύτης, τότε ξέρουμε ότι πρόκειται για παρενόχληση και δεν είναι κάποια παρεξήγηση. Εάν αφήσουμε να κλιμακωθεί η κατάσταση, χωρίς να το συζητήσουμε, τότε η κατάσταση ξεφεύγει και πρέπει να απευθυνθούμε στον προϊστάμενο μας, προκειμένου να λύσει την κατάσταση με την διαμεσολάβηση και βέβαια υπάρχει και η νομική οδός καθώς από τον Ιούλιο του ΄21 η ηθική παρενόχληση στον χώρο εργασίας έχει προβλεφθεί από το δίκαιο μας».

Η ιδρύτρια του σωματείου «No Mobbing at Work», τόνισε πως, «έχει αποδειχθεί ότι το 40% των ατόμων που δέχονται ηθική παρενόχληση έχει κατάθλιψη, είναι τεράστιο το ποσοστό. Ένα στα δύο θύματα που οδηγούνται σε κατάθλιψη κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας, έχουν ψυχοσωματικές διαταραχές, απώλεια εισοδήματος και μετατραυματικό στρες» και πρόσθεσε πως, «στην έρευνα που έχει διεξαχθεί από το σωματείο σε 660 συμμετέχοντες, προκύπτει πως το 45% των εργαζομένων, βιώνει τουλάχιστον πέντε ανάλογες συμπεριφορές, κάθε εβδομάδα και καθημερινά. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει η διάκριση μεταξύ άνδρα και γυναίκας στην ηθική παρενόχληση, οι γυναίκες όμως αντιμετωπίζουν και άλλες μορφές παρενόχλησης όπως είναι η σεξουαλική. Σε οργανισμούς άνω των 250 εργαζομένων, υπάρχει η συστηματική ηθική παρενόχληση και αυτό διότι υπάρχει μεγάλη απόσταση από την εξουσία».

Η υπεύθυνη του Γραφείου διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Σοφία Παναγιωτίδου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε πως, «για μας ο τρόπος αντιμετώπισης του mobbing, είναι η εκπαίδευση που πρέπει να ξεκινήσει από τους φοιτητές , οι οποίοι αύριο θα βγουν στον χώρο εργασίας, ως εργαζόμενοι, ως προϊστάμενοι, για να μάθουν πως πρέπει να συμπεριφέρονται. Αυτός είναι και ο λόγος που αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε αυτό το σεμινάριο, για να δημιουργήσουμε έναν συγκεκριμένο τρόπο σκέψης, κατά τον οποίο, όλοι οφείλουν να σέβονται ο ένας τον άλλον, να δίνουν ευκαιρίες και να μοιράζονται γνώσεις και εμπειρίες, να εξασφαλίζουν συνθήκες εργασίες που θα τους βοηθήσουν να εξελίσσονται προσωπικά και επαγγελματικά».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, στο τέλος της εκδήλωσης, οι φοιτητές και οι συμμετέχοντες, είχαν τη δυνατότητα να εξετάσουν συγκεκριμένες περιπτώσεις και γεγονότα που διαδραματίστηκαν σε εργασιακούς χώρους, προκειμένου να μάθουν να αναγνωρίζουν, πότε μια συμπεριφορά είναι ηθική παρενόχληση και πότε είναι μια μεμονωμένη συμπεριφορά, που δεν έχει ως στόχο να βλάψει κάποιον εργαζόμενο.

Κατάθλιψη παθαίνει το 40% όσων δέχονται ηθική παρενόχληση (Mobbing) στην εργασία τους

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εύβοια: Στο σπίτι του αγνοούμενου βρέθηκε το κινητό του τηλέφωνο και ανοιχτό το ραδιόφωνο

Κανένα ίχνος ζωής δεν έχει δώσει ο 69χρονος που αγνοείται από την παραλία της Αγίας Άννας στην Εύβοια, ενώ φαίνεται ότι ο άτυχος άνδρας έχει χαθεί στη θάλασσα. Πλωτό του Λιμενικού και ένα περιπολικό όχημα υπό τον συντονισμό του ΕΚΣΕΔ συμμετέχουν

Ύδρα: Δίωξη για κακούργημα με ενδεχόμενο δόλο για καπετάνιο και 12 μέλη του πληρώματος – Άφαντοι στο Καζακστάν οι ενοικιαστές

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, για εμπρησμό δασικής έκτασης, με ενδεχόμενο δόλο, ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πειραιά, εναντίον του καπετάνιου και 12 μελών του πληρώματος του σκάφους, από το οποίο εκτοξεύτηκαν πυροτεχνήματα, που προκάλεσαν πυρκαγιά στο δάσος της Ύδρας. Η δίωξη

Σε 7 ημέρες στη Γαλλία η «μητέρα των μαχών»: Το Λαϊκό Μέτωπο, η Λεπέν και ο Μακρόν

Η δημιουργία του «Λαϊκού Μετώπου» της συμμαχίας Κεντροαριστεράς – Αριστεράς με τη συμμετοχή των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων, των Κομμουνιστών και της «Ανυπότακτης Γαλλίας» του Ζαν Λυκ Μελανσόν έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 30ης Ιουνίου.

Οι ΗΠΑ ψηφίζουν τον «σούπερ Μάριο» Ντράγκι για την επόμενη μέρα στην ΕΕ

Κανονικά, ένας Ιταλός τεχνοκράτης που ζητά αλλαγές πολιτικής για την οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρώπη δεν θα είχε συγκέντρωνε μεγάλη προσοχή στις ΗΠΑ, όμως ο Μάριο Ντράγκι δεν είναι ένας οποιοσδήποτε Ευρωπαίος. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας θα παρουσιάσει σύντομα το όραμά του

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΚΑΙΡΟΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο