Κατώτατος μισθός: Αυξάνεται από την 1η Απριλίου – Στα 751 ευρώ

Από την 1η Απριλίου 2023 θα ισχύσει η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, προς τα 751 ευρώ από 713 ευρώ.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας για τα νέα μέτρα του 2023 στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ανακοίνωσε πως «την 1η Απριλίου, νωρίτερα από πέρυσι, θα αυξηθεί και πάλι ο κατώτατος μισθός». Ως γνωστόν, ο κυβερνητικός σχεδιασμός προέβλεπε η αύξηση κατά 5,5% να ισχύσει από την ερχόμενη Πρωτομαγιά.

Τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Εργασίας θα φέρει νομοθετική διάταξη στη Βουλή για το νέο χρονοδιάγραμμα αύξησης του κατώτατου μισθού εντός του 2023, με το πιθανότερο σενάριο να προβλέπει την επίμαχη διάταξη να έρχεται αμέσως μετά τα Φώτα.

Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση τρεις φορές. Εκτός από την επερχόμενη αύξηση την 1η Απριλίου 2023 της τάξης του 5,5%-6%, αυξήθηκε κατά 7,5% από την 1η Μαΐου 2022, ενώ αύξηση καταγράφηκε κατά 2% από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Η διαδικασία της διαβούλευσης θα ξεκινήσει εντός του Ιανουαρίου, ώστε η εισήγηση του υπουργού Εργασίας προς το Υπουργικό Συμβούλιο να λάβει χώρα το τελευταίο 10ήμερο του Μαρτίου και ο νέος μισθός να ισχύσει από την 1η Απριλίου.

Οσον αφορά το ποσό της αύξησης, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως ο νέος μισθός θα φτάσει στο επίπεδο των 751 ευρώ μεικτά, δηλαδή σε προμνημονιακά επίπεδα, πριν δηλαδή μειωθεί βίαια με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου του 2012 σε 586 ευρώ μεικτά και 510 ευρώ για τους νέους έως 25 ετών (ο υποκατώτατος καταργήθηκε με την πρώτη αύξηση του κατώτατου στα 650 ευρώ τον Φεβρουάριο του 2019).

Επισημαίνεται ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει και το επίδομα ανεργίας, αλλά και σειρά επιδομάτων που καταβάλλει ο ΟΑΕΔ. Σήμερα το ημερήσιο επίδομα είναι 16,29 ευρώ και το μηνιαίο 407,25 ευρώ. Από την 1η Μαΐου διαμορφώνονται αντίστοιχα σε 17,51 ευρώ το ημερήσιο και 438 ευρώ το μηνιαίο επίδομα. Ετσι από την 1η Μαΐου 2023 θα φτάσει στα 462 ευρώ.

Το ύψος του επιδόματος ανεργίας ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ανεξαρτήτως από το αν ο άνεργος αμειβόταν με μηνιαίο μισθό ή ημερομίσθιο (προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος).

Οι τριετίες (η αύξηση δηλαδή με βάση την προϋπηρεσία) θα παραμείνουν και πάλι παγωμένες, καθώς για να «ξεπαγώσουν» θα πρέπει η ανεργία να πέσει κάτω από το 10%. Αυτό σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού δεν θα γίνει ούτε μέσα στο 2023.

Πηγή

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μ. Βαρβιτσιώτης: Ο σεισμός στην Τουρκία δείχνει την ανάγκη οι γείτονες να δίνουν ο ένας χείρα βοηθείας στον άλλον

Τα συλλυπητήρια της Ελλάδας για την απώλεια ζωών από τον σεισμό στην Τουρκία εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ότι «επαναφέρει τελικά στο προσκήνιο την ανάγκη οι γείτονες ο ένας να

Υποψήφιοι του ΚΚΕ από τον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας

Το ΚΚΕ ανακοίνωσε, σε εκδήλωση του Τμήματος της ΚΕ του Κόμματος για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε χτες, τις υποψηφιότητες για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές από τον συγκεκριμένο χώρο. Οι υποψήφιοι είναι: –Γιάννης Αγγέλου, συνταγματάρχης ε.α, υποψήφιος στα Δωδεκάνησα.

«Ever Acme»: Το πέρασμα του γιγαντιαίου containership από τη Διώρυγα του Σουέζ [Video]

Το παρθενικό του ταξίδι σε έναν από τους σημαντικότερους διεθνείς κόμβους θαλάσσιων μεταφορών πραγματοποίησε το γιγαντιαίο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «Ever Acme», τραβώντας πάνω του όλα τα βλέμματα. Το «Ever Acme» παραδόθηκε τον περασμένο μήνα από την κινεζική ναυπηγική εταιρεία Hudong-Zhonghua

Οκτώ επενδυτικά σχήματα για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Α.Ε.

Οκτώ επενδυτικά σχήματα υπέβαλαν στις 3/2/2023 στο ΤΑΙΠΕΔ φακέλους εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Α.Ε., μέσω πώλησης πλειοψηφικού ποσοστού συμμετοχής τουλάχιστον 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού. Τα επενδυτικά σχήματα είναι τα εξής (με αλφαβητική σειρά):