Κατρίνης: Το ΚΙΝΑΛ δεν ζητά εκλογές με 100 νεκρούς την ημέρα – Να παρθούν μέτρα που προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή

“Η πίεση που δημιουργεί στην κυβέρνηση η αποτυχία της στη διαχείριση της πανδημίας, την οδηγεί σε νέα λάθη, νέες αντιφάσεις και παλινωδίες” ανέφερε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης στη Βουλή, μιλώντας για την πανδημία, στο πλαίσιο της συζήτησης για το Πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας.

“Αναφέρομαι στις διαρροές που έγιναν την Δευτέρα προς τα μέσα ενημέρωσης, και μάλιστα με την συμμετοχή του Υπουργού Επικράτειας και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, περί υποχρεωτικού rapid test – με έξοδα των πολιτών – για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς. Λες και το μοναδικό πρόβλημα είναι το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς.  Λες και από αυτό θα κριθεί η διαχείριση της πανδημίας που έχει ξεφύγει προ πολλού στη χώρα μας, παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις των επιστημόνων στις αρχές του φθινοπώρου.

Μιλήσατε, λοιπόν, για υποχρεωτικό rapid test για να έρθει την επόμενη μέρα ο Πρωθυπουργός και να προχωρήσει σε ολική αναδίπλωση – και χρησιμοποιώ μια άκρως επιεική έκφραση – λέγοντας ότι εμπιστεύεται την ωριμότητα των πολιτών. Για να εμπιστεύονται, όμως, και οι πολίτες την κυβέρνηση πρέπει και αυτή να δώσει έμπρακτα δείγματα ωριμότητας και ευθύνης. Κάτι που δεν γίνεται εδώ και πολύ καιρό” τόνισε ο κ. Κατρίνης.

“Ταυτόχρονα, χθες και σήμερα, υπάρχει και νέα παραφιλολογία για μέτρα που θα ανακοινωθούν μετά τις γιορτές. Τις επόμενες μέρες ή ώρες είμαι βέβαιος ότι θα δούμε και υπουργούς, που παριστάνουν εδώ και πολύ καιρό τους λοιμωξιολόγους – έχοντας παραμερίσει τους επιστήμονες – να συμμετέχουν σε αυτή την παραφιλολογία. Να εντείνουν τη σύγχυση και το διχασμό και κυρίως να καλλιεργούν τη δυσπιστία στους πολίτες.

Αυτό που προκύπτει ξεκάθαρα, είναι ότι η κυβέρνηση είτε δεν ακούει τους επιστήμονες ή τους έχει περιθωριοποιήσει ή και τα δύο μαζί. Και αυτοσχεδιάζει, με τραγικά αποτελέσματα.

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, ξεκάθαρα, είπε χθες ότι δεν υπήρξε εισήγηση των επιστημόνων για rapid test σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους” συνέχισε, θέτοντας μια σειρά από ερωτήματα.

“Η διαρροή για το υποχρεωτικό rapid test έγινε κατόπιν εισήγησης της επιτροπής των επιστημόνων ή ήταν ιδέα των στελεχών της κυβέρνησης; Συνεδρίασε η αρμόδια επιτροπή πριν τη διαρροή για το rapid test ή την ανακοίνωση του πρωθυπουργού; Η απαξίωση, πάντως, της μελέτης Τσιόδρα και του ίδιου του κ. Τσιόδρα έγινε από την κυβέρνηση και από κυβερνητικά στελέχη. Ο ένας εκ των δύο Υπουργών Επικρατείας, μάλιστα, που έχει πρωταγωνιστήσει και με πρωτοφανείς δηλώσεις περί ‘’πολυτελούς συστήματος υγείας’’, με τον ίδιο προκλητικό τρόπο ισχυρίστηκε ότι είναι ήσσονος σημασίας και αδιάφορο αν ο Πρωθυπουργός γνώριζε τη μελέτη Τσιόδρα. Όταν η ίδια, λοιπόν, η κυβέρνηση εργαλειοποιεί, υποβαθμίζει και περιθωριοποιεί τους επιστήμονες, ποιον περιμένετε να πιστέψουν οι πολίτες; Δεν αντιλαμβάνεστε το μέγεθος της ζημιάς που έχετε προκαλέσει; Δεν συνειδητοποιείτε ότι με πάνω από 20.000 νεκρούς και με τα δύσκολα να είναι μπροστά μας, ότι θα πρέπει έστω και τώρα να αλλάξετε τακτική;”

“Είναι καιρός να συνέλθετε, να σοβαρευτείτε, να αναλάβετε τις ευθύνες σας. Η αμηχανία σας βλάπτει εμφανώς την χώρα. Είναι απόλυτα αναγκαίο να αποφύγουμε ένα καταστροφικό lockdown, τόσο για την κοινωνία όσο και την οικονομία. Σας το είπα και στην αρχή της ομιλίας μου: απέναντι σας δεν έχετε μια ανεύθυνη αντιπολίτευση. Εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και να συζητήσουμε αναγκαίες αποφάσεις, όσο δύσκολες και αυστηρές και αν είναι, με μία μόνο προϋπόθεση: να αποτελούν συστάσεις και προτάσεις των επιστημόνων” ανέφερε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ.

Κάνοντας λόγο για προχειρότητες και ‘’μπρος – πίσω’’ που έχουν κουράσει, χωρίς να έχουν φέρει αποτέλεσμα, πρότεινε τις εξής παρεμβάσεις:

“1ον) Να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελμάτων, κάτι που έπρεπε να είχε γίνει από την πρώτη στιγμή.

2ον) Να επανέλθει και να διευρυνθεί η υποχρεωτική τηλεργασία στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα μέχρι να καταστεί διαχειρίσιμη η κατάσταση.

3ον) Να εφαρμοστεί το μέτρο της χρήσης μάσκας υψηλής προστασίας σε κλειστούς χώρους, όπως στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σούπερ-μάρκετ.

4ον) Να προχωρήσετε έστω και τώρα στην ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, τόσο σε υποδομές όσο και σε εκπαιδευμένο προσωπικό”.

Και επιτέλους, εντάξτε τους υγειονομικούς στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και ξεκινήστε μια σοβαρή συζήτηση για την αναπροσαρμογή του μισθολογίου τους. Το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε για 13η φορά την σχετική τροπολογία – κάντε την δεκτή επιτέλους.

5ον) Να κλείσετε τις τρύπες που υπάρχουν και διευκολύνουν τη διασπορά του ιού και μιλώ για χώρους που παρατηρείται συγχρωτισμός πολιτών. Δείτε τι γίνεται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Εδώ τι περιμένετε;

6ον) Και ίσως το πιο σημαντικό… Μαζέψτε τους υπουργούς σας που παριστάνουν τους λοιμωξιολόγους…”

“Να βγουν μπροστά οι επιστήμονες, αυτοί πρέπει να μιλούν στους πολίτες, αυτούς πρέπει να ακούμε, αυτούς πρέπει να ακούτε και εσείς. Δεν διαχειρίζεστε το πολιτικό κόστος, αλλά τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών. Η διαχείριση της πανδημίας δεν αποτελεί μέρος του εκλογικού σας σχεδιασμού, αλλά μια οδυνηρή πραγματικότητα για τη χώρα. Είσαστε και είμαστε όλοι υπεύθυνοι για κάθε ζωή που χάνεται, για κάθε ζωή που μπαίνει σε κίνδυνο.

Εμείς, είμαστε εδώ με συγκεκριμένες προτάσεις. Εμείς, δεν σας ζητάμε εκλογές, με 100 νεκρούς την ημέρα και την πανδημία να κινείται ανεξέλεγκτα. Εμείς σας ζητάμε να σκεφτείτε τους πολίτες.

Σας ζητάμε να πάρετε επιτέλους αποφάσεις που προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή και να εγγυηθείτε την εφαρμογή τους. Ειδάλλως, θα φέρετε αποκλειστικά την ευθύνη, αν συνεχίσετε: την ίδια τακτική της αδιαφορίας, των αντιφάσεων, της υποτίμησης του κινδύνου και της ανευθυνότητας” κατέληξε ο κ. Κατρίνης.

 

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γυναίκες των υποβρυχίων: «Είμαστε έτοιμες να κάνουμε ό,τι χρειαστεί»

Ναύσταθμος Σαλαμίνας Παρασκευή πρωί.  Το τζιπ του Πολεμικού Ναυτικού φτάνει στα υποβρύχια.  Στόχος όχι τόσο να μάθουμε αυτό το άγνωστο πλοίο του βυθού, αλλά τους ανθρώπους που το έχουν κάνει σπίτι τους.  Και πιο συγκεκριμένα τις γυναίκες που έχουν αρχίσει

40% λιγότεροι εισακτέοι Λ/Φ φέτος στο Λ.Σ.!!!

Βαθύτατη ανησυχία προκαλεί η μείωση του αριθμού εισακτέων ιδιωτών στο Λ.Σ. μέσω των Πανελλαδικών εξετάσεων που δημοσιεύτηκε σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, οι θέσεις των δοκίμων Σημαιοφόρων για φέτος μειώθηκαν κατά 20% σε σχέση με πέρυσι (από 30 σε 24) ενώ οι

Δόκιμοι Λ/Φ: Εκπαιδεύονται για να υπηρετούν τον πολίτη

Στις 24/1/23 ολοκληρώθηκε με πλήρη επιτυχία ακόμα μία εκπαίδευση σε θέματα Βασικών Πρώτων Βοηθειών, στους Σπουδαστές της Σχολής Δοκίμων Λιμενοφυλάκων, στις εγκαταστάσεις των στη Ναυτική Βάση «Κανελλόπουλος» του Πολεμικού Ναυτικού στο Σκαραμαγκά. Μας εξέπληξε ο έντονος ενθουσιασμός αλλά και η

Συντάξεις: Έρχεται έκτακτο Δώρο Πάσχα σε όσους έχασαν την αύξηση – Δικαιούχοι και ποσά

Τρόπους αντιστάθμισης της «ζημιάς» για τους συνταξιούχους που δεν θα πάρουν τώρα αυξήσεις στις συντάξεις τους λόγω προσωπικής διαφοράς μελετά το οικονομικό επιτελείο, με το επικρατέστερο μέχρι στιγμής σενάριο να κάνει λόγο για καταβολή ενός εφάπαξ επιδόματος πριν το Πάσχα,