Καζακστάν – Θλιβερός απολογισμός με δεκάδες νεκρούς και ζημιές εκατομμυρίων

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, συνολικά 164 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πολυήμερες ταραχές, ενώ το κόστος των ζημιών κυμαίνεται στα 175 εκατ. ευρώ. Σταθεροποίηση της κατάστασης ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές

Την σταθεροποίηση της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές του Καζακστάν, μετά από αρκετές ημέρες βίαιων ταραχών που σηματοδότησαν τη χειρότερη αναταραχή που έπληξε τη χώρα στα περίπου τριάντα χρόνια ανεξαρτησίας της. Σε κάθε περίπτωση ο απολογισμός σε ανθρώπινες απώλειες, αλλά και οικονομικές ζημιές είναι σημαντικός.

«Η κατάσταση σταθεροποιήθηκε σε όλες τις περιοχές της χώρας», αναφέρεται στη δήλωση που εξέδωσε το προεδρικό γραφείο του Κάσιμ Γιομάρτ Τοκάγεφ, διευκρινίζοντας πως οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου, με τη συμμετοχή δυνάμεων από τον ελεγχόμενο από τη Ρωσία Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας, ανέκτησαν τον έλεγχο διοικητικών κτιρίων και αποκατέστησαν ζωτικής σημασίας υπηρεσίες. Σε κάθε περίπτωση ο απολογισμός είναι θλιβερός.

Σύμφωνα με τα επίσημα νούμερα που ανακοινώθηκαν από τις αρχές, συνολικά 164 άνθρωποι –ανάμεσα τους και δύο παιδιά- σκοτώθηκαν στη διάρκεια των ταραχών που ξεκίνησαν πριν από μία εβδομάδα στο πλαίσιο αντικυβερνητικής διαμαρτυρίας για την εκτόξευση των τιμών των καυσίμων. Μόνο στο Αλμάτι, οι νεκροί έφτασαν τους 103.

Παράλληλα, περισσότεροι από 2.200 άνθρωποι φαίνεται να έχουν τραυματισθεί κατά τις ταραχές, που οι δυνάμεις ασφαλείας κατέστειλαν χρησιμοποιώντας ακόμη και βίαια μέσα. Είναι γνωστό εξάλλου πως ο Τοκάγεφ είχε δώσει το πράσινο φως, ώστε οι δυνάμεις ασφαλείας να ανοίγουν πυρ κατά των «τρομοκρατών» -όπως τους είχε αποκαλέσει- δίχως προειδοποίηση.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ο αριθμός των θυμάτων πιθανότατα θα αυξηθεί κι άλλο τις επόμενες ημέρες, καθώς η «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» που έχουν ξεκινήσει οι αρχές θα συνεχιστεί.

Υπολογίζεται πως περίπου 5.200 άτομα έχουν συλληφθεί και πολλοί παραμένουν υπό κράτηση περιμένοντας να δρομολογηθούν οι έρευνες για τα επεισόδια.

Όσον αφορά τις οικονομικές ζημιές, τοπικά media επικαλούμενα στοιχεία από το υπουργείο Εσωτερικών κάνουν λόγο για κόστος που κυμαίνεται στα 175 εκατ. ευρώ (ήτοι 198 εκατ. δολάρια).

Εκτιμάται πως τουλάχιστον εκατό καταστήματα, συμπεριλαμβανομένων και τραπεζών, υπέστησαν σοβαρές ζημιές από βανδαλισμούς και τουλάχιστον 400 οχήματα καταστράφηκαν.

Θυμίζουμε πως το Καζακστάν, πρώην σοβιετική δημοκρατία που συνορεύει με τη Ρωσία και την Κίνα, είναι πλούσιο σε κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου και έχει πληθυσμό άνω των 18 εκατομμυρίων κατοίκων.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρουσία Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Άσκηση «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-22»

Την Τρίτη 04 Οκτωβρίου 2022 και στο πλαίσιο της Τακτικής Άσκησης Άνευ Στρατευμάτων (ΤΑΑΣ) «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-22», εξετάστηκε επεισόδιο εικονικής εφαρμογής των διαδικασιών αντιμετώπισης ασύμμετρης απειλής αεροσκάφους RENEGADE, σκοπός του οποίου ήταν η εφαρμογή των ενεργειών για την έγκαιρη και αποτελεσματική αναγνώριση

Επίσκεψη στο ΓΕΕΘΑ Κλιμακίου των Εθνικών Στρατιωτικών Αντιπροσώπων των Κρατών – Μελών του ΝΑΤΟ στο SHAPE

Την Τρίτη 04 Οκτωβρίου 2022, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος υποδέχτηκε στο ΓΕΕΘΑ τους Εθνικούς Στρατιωτικούς Αντιπροσώπους (National Military Representatives – NMRs) στο SHAPE, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής τους στην Ελλάδα. Κατά τον χαιρετισμό του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε

Νέα επιχειρηματική πρωτοβουλία, αυτή τη φορά στο χώρο της «μικρής κρουαζιέρας» ιδανική για την ελληνική αγορά του θαλάσσιου τουρισμού

Ένα από τα πιο αξιόπιστα ονόματα στον διεθνή κλάδο των πολυτελών ξενοδοχείων πρόκειται να ξεκινήσει μια νέα επιχειρηματική πρωτοβουλία, αυτή τη φορά στο χώρο της «μικρής κρουαζιέρας», που είναι ιδανική για την ελληνική αγορά του θαλάσσιου τουρισμού. Η Four Seasons

Μια εξαιρετική εκδήλωση πολιτισμού με την συμμετοχή Αποστράτων Αξιωματικών ΛΣ απ’ τον Σύλλογο Περουβιανών Ελλάδας

Μια εξαιρετική εκδήλωση πολιτισμού με την συμμετοχή Αποστράτων Αξιωματικών ΛΣ έγινε προ ημερών στην υπέροχη αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά απ’ τον Σύλλογο Περουβιανων Ελλάδας! Τιμήθηκε η πολύ γνωστή στην χώρα της Ψυχολόγος, συγγραφέας και ζωγράφος MARIA ROJO για το