ΚΚΕ: Πραγματική αιτία του ξεριζωμού εκατ. ανθρώπων είναι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και η καπιταλιστική εκμετάλλευση

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστευσης, το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του «απευθύνει κάλεσμα αγώνα και μάχης σε όλους τους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, για να ξεφύγουν από τον πόλεμο, τους διωγμούς, την άγρια φτώχεια και την εξαθλίωση. Σε όλους τους νέους και τις νέες, σε όλους τους εργαζόμενους, που έφυγαν από την χώρα μας, αναζητώντας δουλειά και ελπίδα στο εξωτερικό. Στους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, που ζουν στην Ελλάδα, πολλοί κάτω από άθλιες συνθήκες, θύματα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, της πιο άγριας εκμετάλλευσης και των άδικων διακρίσεων. Σε όλους τους μετανάστες, πρώτης και δεύτερης γενιάς, που ζουν και εργάζονται στην πατρίδα μας, συναδέλφους, συμμαθητές και συμφοιτητές, γείτονες, συντρόφους και φίλους».

Το ΚΚΕ «μιλάει την γλώσσα της αλήθειας και αποκαλύπτει ότι η πραγματική αιτία του ξεριζωμού εκατομμυρίων ανθρώπων είναι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και το σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Η μετανάστευση και η προσφυγιά δεν είναι ένα ‘φυσιολογικό’ και ‘χρήσιμο φαινόμενο’ ή ‘ατομική επιλογή’ του κάθε μετανάστη και πρόσφυγα» αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος και σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν βρίσκουν τον ‘Παράδεισο’ ούτε την ‘Γη της Επαγγελίας’, αλλά βρίσκονται αντιμέτωποι με μια εχθρική πολιτική, νέα τεράστια εμπόδια, άδικες διακρίσεις».

«Είναι χαρακτηριστική η συζήτηση που διεξάγεται αυτή την περίοδο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση για το δημογραφικό πρόβλημα. Οι καπιταλιστές εργοδότες έχουν βγει στην παγκόσμια αγορά για να βρουν τους πιο φθηνούς εργάτες, χωρίς δικαιώματα. Με αποκλειστικό κριτήριο την γιγάντωση των κερδών, τα κράτη ελέγχουν τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, αξιοποιούν τους ξεριζωμένους στα γεωπολιτικά παζάρια και κάνουν συμφωνίες μετακίνησης του εργατικού δυναμικού.

Το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα. Από τη μια πλευρά εφαρμόζονται πολιτικές άγριας καταστολής των ξεριζωμένων στα σύνορα και εγκλωβισμού τους σε σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης και από την άλλη πλευρά υπογράφονται συμφωνίες εισαγωγής φθηνών εργατών από άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα το πρόσφατο Μνημόνιο Ελλάδας – Μπαγκλαντές, που ψήφισαν από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ.

Χιλιάδες μετανάστες εργαζόμενοι ζουν και εργάζονται στην χώρα μας, χωρίς χαρτιά, σε πολλούς κρίσιμους κλάδους, όπως στον αγροτικό τομέα, στον τουρισμό και επισιτισμό, κατασκευές, ιματισμό, οικιακές βοηθοί και φροντίδα ασθενών και ηλικιωμένων κ.ά, και είναι έρμαια σε κάθε είδους εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία, όπως συχνά και σε διάφορα εγκληματικά κυκλώματα» αναφέρει το ΚΚΕ.

«Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος που διεξάγεται στην Ουκρανία ανάμεσα σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και Ρωσία, ανοίγει νέους και μεγάλους κινδύνους σε παγκόσμια κλίμακα» τονίζει η ανακοίνωση. Επισημαίνοντας ότι «σε όλο τον κόσμο, οι λαοί βρίσκονται αντιμέτωποι με την καπιταλιστική βαρβαρότητα» προσθέτει, μεταξύ άλλων, ότι «τα κράτη και οι κυβερνήσεις, σοσιαλδημοκρατικές και νεοφιλελεύθερες, γίνονται ολοένα και πιο αυταρχικές απέναντι στους εργαζόμενους και τους λαούς, καταπατούν δημοκρατικά δικαιώματα και λαϊκές ελευθερίες, εντείνουν την καταστολή ενάντια στους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες. Ο φασισμός και οι ακραίες εθνικιστικές θέσεις αναζωπυρώνονται, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία καλλιεργούνται από τις κρατικές αρχές».

«Μόνη διέξοδος για τους εργαζόμενους και τους λαούς είναι η πάλη και ο κοινός αγώνας Ελλήνων και μεταναστών.

Μόνη διέξοδος είναι η πάλη των λαών για ένα κόσμο απαλλαγμένο από την καπιταλιστική βαρβαρότητα, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, πολέμους και ξεριζωμό.

Με το ΚΚΕ στον αγώνα για δουλειά με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια, για μια νέα κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, το σοσιαλισμό» υπογραμμίζει καταλήγοντας το κόμμα στην ανακοίνωσή του.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γυναίκες των υποβρυχίων: «Είμαστε έτοιμες να κάνουμε ό,τι χρειαστεί»

Ναύσταθμος Σαλαμίνας Παρασκευή πρωί.  Το τζιπ του Πολεμικού Ναυτικού φτάνει στα υποβρύχια.  Στόχος όχι τόσο να μάθουμε αυτό το άγνωστο πλοίο του βυθού, αλλά τους ανθρώπους που το έχουν κάνει σπίτι τους.  Και πιο συγκεκριμένα τις γυναίκες που έχουν αρχίσει

40% λιγότεροι εισακτέοι Λ/Φ φέτος στο Λ.Σ.!!!

Βαθύτατη ανησυχία προκαλεί η μείωση του αριθμού εισακτέων ιδιωτών στο Λ.Σ. μέσω των Πανελλαδικών εξετάσεων που δημοσιεύτηκε σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, οι θέσεις των δοκίμων Σημαιοφόρων για φέτος μειώθηκαν κατά 20% σε σχέση με πέρυσι (από 30 σε 24) ενώ οι

Δόκιμοι Λ/Φ: Εκπαιδεύονται για να υπηρετούν τον πολίτη

Στις 24/1/23 ολοκληρώθηκε με πλήρη επιτυχία ακόμα μία εκπαίδευση σε θέματα Βασικών Πρώτων Βοηθειών, στους Σπουδαστές της Σχολής Δοκίμων Λιμενοφυλάκων, στις εγκαταστάσεις των στη Ναυτική Βάση «Κανελλόπουλος» του Πολεμικού Ναυτικού στο Σκαραμαγκά. Μας εξέπληξε ο έντονος ενθουσιασμός αλλά και η

Συντάξεις: Έρχεται έκτακτο Δώρο Πάσχα σε όσους έχασαν την αύξηση – Δικαιούχοι και ποσά

Τρόπους αντιστάθμισης της «ζημιάς» για τους συνταξιούχους που δεν θα πάρουν τώρα αυξήσεις στις συντάξεις τους λόγω προσωπικής διαφοράς μελετά το οικονομικό επιτελείο, με το επικρατέστερο μέχρι στιγμής σενάριο να κάνει λόγο για καταβολή ενός εφάπαξ επιδόματος πριν το Πάσχα,