Kωδικός «Mission Complete»: Η «χειρουργική» καταδρομική από τα κομάντα του ΕΤΑ και το C-130, που έγραψε ιστορία στο Σουδάν

Το χτύπημα που δέχτηκε το Τουρκικό μεταφορικό C-130 την ώρα που προσέγγιζε το πρωί την αεροπορική βάση Wadi Seidna κοντά στο Χαρτούμ κατέδειξε ότι μόνο ακίνδυνη και χωρίς ρίσκο δεν ήταν η επιχείρηση που πραγματοποίησε λιγότερο από 24 ώρες νωρίτερα το Ελληνικό C-130 και οι κομάντος του ΕΤΑ στο ίδιο αεροδρόμιο.

Μια επιχείρηση σχεδιασμένη έως και την τελευταία της λεπτομέρεια και μάλιστα με εναλλακτικό σχέδιο δράσης σε περίπτωση που θα προέκυπτε οποιαδήποτε εμπλοκή. Εναλλακτικό σχέδιο το οποίο όπως αποδείχθηκε δεν διέθετε η Τουρκία με αποτέλεσμα το δικό της C-130 να παραμείνει καθηλωμένο στο αεροδρόμιο.

image1 4

Όπως αποκαλύπτει το Newpost την ώρα που το C-130 της Πολεμικής μας Αεροπορίας κατευθυνόταν από το Ασουάν της Αιγύπτου προς την αεροπορική βάση Wadi Seidna το δεύτερο μεταφορικό αεροσκάφος της HAF C-27 το οποίο επίσης είχε μετασταυθμεύσει στο ίδιο αεροδρόμιο ήταν πανέτοιμο να επιχειρήσει.

Στο αεροσκάφος υπήρχαν ήδη πάνοπλοι κομάντος της Ζ΄ΜΑΚ με πλήρη εξοπλισμό επικοινωνιών όπως άλλωστε διέθετε και το πλήρωμα του C-27. Δορυφορικές συσκευές οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να μεταδίδουν τόσο από τον αέρα όσο φυσικά και από το έδαφος ήχο και εικόνα σε πραγματικό χρόνο στον Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων στο υπόγειο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Εκεί όπου βρίσκονταν ο υφυπουργός Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο ο οποίος παρακολουθούσε, συντόνιζε και έδινε κατευθύνσεις.

image41

Η επιχείρηση είχε σχεδιαστεί ήδη από το προηγούμενο βράδυ όταν το ΓΕΕΘΑ είχε εικόνα τόσο από στρατιωτικές πηγές όσο και από διπλωματικούς διαύλους ότι ήταν εφικτή μια επιχείρηση προσέγγισης στην αεροπορική βάση Wadi Seidna λίγα χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα Χαρτούμ. Η περιοχή βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Εθνικού Στρατού του Σουδάν ενώ ο έλεγχος της βάσης είχε περάσει στα χέρια των Βρετανών κομάντος Royal Marines.

Την ίδια ώρα που έφτανε στο ΓΕΕΘΑ από την Αμερικανική Διοίκηση στην Αφρική AFRICOM ήταν ότι ο εναέριος χώρος πάνω από το Σουδάν ήταν υπό τον έλεγχο των Αμερικανών. Με ανοιχτό όμως πάντα το ενδεχόμενο προσβολής αεροσκάφους το οποίο θα πετούσε σε χαμηλό ύψος είτε από φορητό αντιαεροπορικό Manpads είτε από φορητό οπλισμό όπως ακριβώς έγινε στην περίπτωση του Τουρκικού C-130.

Όμως όσο περνούσαν οι ώρες τόσο οι πληροφορίες που έφταναν στο ΓΕΕΘΑ ήταν ότι οι πιθανότητες επιτυχίας της επιχείρησης είχαν αυξηθεί. Ήταν μια σειρά από κρίσιμες πληροφορίες και παραμέτρους τις οποίες ‘’ζύγισε’’ ο  Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και τελικά έδωσε το συνθηματικό έπειτα και από τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Άλλωστε ‘’Ο Τολμών νικά’’ είναι το σύνθημα των καταδρομέων το οποίο υπηρετεί ο πρασινοσκούφης Αρχηγός.

image31

Το C-130 απογειώθηκε με το πλήρωμα αποφασισμένο να προσεγγίσει το αεροδρόμιο με ταχύτητα και αντανακλαστικά στο 100% την ώρα που μέσα στο αεροσκάφος οι 13 πάνοπλοι κομάντος του ΕΤΑ ήταν εξίσου έτοιμοι να το προστατεύσουν όσο θα βρισκόταν εκτεθειμένο στο έδαφος. Τόσο το πλήρωμα όσο και οι SOF του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών διέθεταν δορυφορικές συσκευές και ήδη έδιναν σε real time εικόνα και ήχο στο ΕΘΚΕΠΙΧ πριν καν προσεγγίσουν το Wadi Seidna.

Τόσο οι Βρετανοί Royal Marines όσο και η AFRICOMείχε δώσει το ‘’slot’’ 13.00 έως 14.00 στο Ελληνικό C-130 προκειμένου να προσγειωθεί και να παραλάβει τους Έλληνες και ξένους που ήδη είχαν μεταφερθεί στην αεροπορική βάση. Το πλέον επικίνδυνο χρονικό σημείο ήταν όταν το C-130 κατέβηκε χαμηλά για να ‘’πιάσει’’ διάδρομο. Κάθε δευτερόλεπτο ήταν κρίσιμο.

Το αεροσκάφος προσγειώθηκε με ασφάλεια και οι πάνοπλοι κομάντος αναπτύχθηκαν περιμετρικά με το δάχτυλο στη σκανδάλη. Κάθε σημείο του αεροδρομίου ‘’σάρωναν’’ οι κάμερες ενώ όλοι ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τον επικεφαλής που με τη σειρά του έπαιρνε εντολές όταν ήταν απαραίτητο από το ΕΘΚΕΠΙΧ.

Έπειτα από περίπου μιάμιση ώρα τροχοδρομούσε και πάλι φορτωμένο με τους εγκλωβισμένους πολίτες. Ήταν τα επόμενα πολύ κρίσιμα λεπτά μέχρι να απογειωθεί και να πάρει ύψος. Για να ακουστεί η λέξη ‘’succes’’ από τους ασυρμάτους και τις δορυφορικές συσκευές η οποία σηματοδοτούσε την πλήρη επιτυχία της επιχείρησης. Και να αποδειχθεί ότι τόσο τα πληρώματα της ΠΑ όσο και οι Έλληνες SOF διαθέτουν δυνατότητες να ολοκληρώσουν αποστολές υψηλής επικινδυνότητας και μεγάλης δυσκολίας.

Kωδικός «Mission Complete»: Η «χειρουργική» καταδρομική από τα κομάντα του ΕΤΑ και το C-130, που έγραψε ιστορία στο Σουδάν

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «λεωφόρος» της κοκαΐνης

Έξι φορτηγά γεμάτα με στρατιώτες και αστυνομικούς έφτασε μέσα στη νύχτα έξω από ένα σπίτι στο Γκουαγιακίλ του Ισημερινού. Η πόρτα του σπιτιού έγραφε πως «ενοικιάζεται» και τα φώτα ήταν σβηστά. Ωστόσο, δεν πτοήθηκαν από το φαινομενικά άδειο σπίτι καθώς

Βυθίζεται το ελληνόκτητο πλοίο που χτυπήθηκε από τους Χούθι – Αναφορές για νεκρό

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, το πλοίο έχει υποστεί σοβαρή βλάβη στο μηχανοστάσιο, πλέει εδώ και ώρες ακυβέρνητο και παρουσιάζει εισροή υδάτων. Αναφορές σε αραβικά ΜΜΕ σημειώνουν ότι υπάρχει ένα νεκρός από το πλήρωμα. Το ελληνικό λιμενικό διευκρίνισε ότι ανάμεσα στα

Γιώργος Αυτιάς: Στρασβούργο

Ακόμη και στους αριθμούς μπορεί κανείς να ασκήσει ερμηνευτική βία. Μπορεί να βλέπει στα εκλογικά μεγέθη όχι αυτό που μετράνε, αλλά το είδωλο των προκαταλήψεών του. Κάπως έτσι, κάποιοι είχαν «διαβάσει» το αποτέλεσμα προτού καν κλείσουν οι κάλπες την Κυριακή.

Αρχίζει η δικαστική μάχη δισ. ευρώ για τα εγκλωβισμένα αεροσκάφη

Μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες leasing αεροσκαφών ξεκίνησαν τη δικαστική μάχη εναντίον των ασφαλιστικών εταιρειών στο Δουβλίνο, μία αναμέτρηση στην οποία παίζονται αποζημιώσεις τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ για αεροσκάφη που παραμένουν αποκλεισμένα στη Ρωσία. Οι εκμισθωτές έχουν εγείρει αγωγές κατά δεκάδων

Μετάβαση στο περιεχόμενο