ΓΡΑΜΜΗ άμεσης ανταπόκρισης για θαλασσινές υποθέσεις καθιερώνουν το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδας και το Τουρκικό Ναυτικό Επιμελητήριο. Τα δύο μέρη υπέγραψαν χθες (Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2024) στα γραφεία του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στον Πειραιά Μνημόνιο Κατανόησης, με θέμα τη συνεργασία σε ναυτιλιακά θέματα. Το μνημόνιο, το οποίο υπέγραψαν ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Πατέρας και ο πρόεδρος του Τουρκικού Ναυτικού Επιμελητηρίου Ταμέρ Κιράν, αποτελείται από δύο άρθρα.
Στο πρώτο άρθρο τα δύο επιμελητήρια συμφωνούν να συμβουλεύουν το ένα το άλλο και να ορίζουν σημεία επαφής όταν τα μέλη τους αντιμετωπίζουν ζητήματα στα λιμάνια της Ελλάδας και της Τουρκίας αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι όλες οι επικοινωνίες των μελών του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Τουρκικού Ναυτικού Επιμελητηρίου θα διεξάγονται μέσω των αντίστοιχων επαφών των δύο επιμελητηρίων.
Το δεύτερο άρθρο αναφέρεται στην ενίσχυση των δεσμών και της συνεργασίας σε κοινά ναυτιλιακά θέματα.
Ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Πατέρας επεσήμανε στη «Ν»: «Σήμερα είχαμε την τύχη να φιλοξενήσουμε την τουρκική αντιπροσωπεία από το Ναυτικό Επιμελητήριο της γείτονος χώρας. Υπογράψαμε ένα Μνημόνιο Συνεργασίας. Ένα μνημόνιο που θα έχει ουσιαστική επίδραση. Ένα μνημόνιο που περιλαμβάνει ονόματα και τηλέφωνα συνδέσμων ανάμεσα στα δύο μέρη. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα όταν ελληνικό πλοίο αντιμετωπίζει πρόβλημα σε λιμάνι της Τουρκίας, και δεν ξέρει πώς να το λύσει, θα απευθύνεται σε εμάς. Προκειμένου να δώσουμε πληροφορίες στους Έλληνες πλοιοκτήτες για τις ορθές διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν ώστε να αντιμετωπίσουν ένα τυχόν ζήτημα που αντιμετωπίζουν».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Τουρκικού Ναυτικού Επιμελητηρίου Ταμέρ Κιράν, μιλώντας στη «Ν», υπογράμμισε: «Είμαστε εδώ σήμερα ως Ναυτικό Επιμελητήριο της Τουρκίας, έναν μη κυβερνητικό οργανισμό “ομπρέλα” της τουρκικής ναυτιλιακής βιομηχανίας, προκειμένου να υπογράψουμε ένα μνημόνιο συνεργασίας με το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Ένα μνημόνιο που έχει ως στόχο να βελτιώσει τις σχέσεις ανάμεσα στις ναυτιλιακές κοινότητες των δύο χωρών. Και φυσικά να έχουμε τη δυνατότητα να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον όταν υπάρχει ανάγκη. Να λύνουμε δηλαδή ζητήματα εφόσον αυτά προκύψουν. Όπως ήδη σας είπα, είμαστε μη κυβερνητικός Οργανισμός, οπότε δεν έχουμε τη δυνατότητα να λαμβάνουμε αποφάσεις, αλλά μπορούμε να βοηθήσουμε τα μέλη μας».
Κανονισμοί
Στο γεύμα που ακολούθησε την υπογραφή του μνημονίου, στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά, ο πρόεδρος του ΝΕΕ κ. Πατέρας έφερε ως παράδειγμα τη δήλωση που κάνει ένα πλοίο όταν πιάνει ένα τουρκικό λιμάνι και τα ζητήματα που προκύπτουν εφόσον καθίσει στη ράδα για τρεις με τέσσερις μέρες. Υπογράμμισε επίσης ότι οι δύο πλευρές μπορούν να ενημερώνουν όταν υπάρχουν αλλαγές στον κανονισμό λιμένα, ενώ τόνισε επίσης ότι η συνεργασία μπορεί να ενισχύσει και τον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού.
Παρόντες στην υπογραφή του Μνημονίου ήταν εκ μέρους του ΝΕΕ οι: δρ Γιώργος Δ. Πατέρας (πρόεδρος), Γιώργος Αλεξανδράτος (αντιπρόεδρος), Βασίλης Λογοθέτης (αντιπρόεδρος), Γιώργος Μπαρκάτσας (προϊστάμενος υπηρεσιών) και Μιχάλης Σαρλής (ναυτιλιακός σύμβουλος), ενώ εκ μέρους του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Τουρκίας οι: Tamer Kiran (πρόεδρος), Recep Duzgit (αντιπρόεδρος), Emin Eminoglu (Deputy Speaker of the Assembly), Baris Turkmen (μέλος Δ.Σ.), Mustafa Aslan (Reserved Board Member), Ufuk Erinc (ΙΒΙΑ Board Member), Ender Kahya (Deputy Secretary General).