Κοκαΐνη αξίας $61 εκατομμυρίων εντοπίστηκε σε θαλάσσια αναρρόφηση πλοίου

Φορτίο κοκαΐνης αξίας $61 εκατομμυρίων ανασύρθηκε από το εξωτερικό κύτος εμπορικού πλοίου, αποκαλύπτοντας τη νέα μέθοδο των ναρκέμπορων

Tο πλοίο κατέπλευσε στο λιμένα της Μελβούρνης στις 7 Οκτωβρίου, προερχόμενο από τη Ν. Αμερική, έχοντας ύποπτο προσάρτημα στο κύτος του κάτω από την ίσαλο.

Ειδικοί δύτες ανέσυραν τέσσερα δέματα κοκαΐνης, τυλιγμένα σε πλαστικό, από το εσωτερικό του κιβωτίου αναρρόφησης θαλάσσης (φωτό).

Τα δέματα περιείχαν περίπου 154 kg κοκαΐνης. Η εν λόγω ποσότητα ισοδυναμεί με περίπου 77.0000 “φιξάκια” (ατομικές δόσεις) με την αξία λιανικής πώλησής τους να εκτιμάται περί τα $61 εκατομμύρια, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή αστυνομία της Αυστραλίας.

Στελέχη της ομοσπονδιακής αστυνομίας της Αυστραλίας (Australian Federal Police – AFP) κατάσχεσαν τα ναρκωτικά καθώς και μια συσκευή εντοπισμού, στο πλαίσιο έναρξης έρευνας για τον εντοπισμό της προέλευσης και του προορισμού της κοκαΐνης.

Το σημείο ανεύρεσης των ναρκωτικών δεν είναι προσβάσιμο στο πλήρωμα του πλοίου.

Cocaine worth $61 million seized from ship’s sea chest

Τους τελευταίους μήνες υπήρξαν αρκετές απόπειρες απόκρυψης ναρκωτικών σε κύτη εμπορικών πλοίων

Περίπου 200kg κοκαΐνης κατασχέθηκαν τον περασμένο Αύγουστο αφού εντοπίστηκαν στο κιβώτιο αναρρόφησης θαλάσσης άλλου εμπορικού πλοίου στο λιμάνι της Μελβούρνης.

Η υπαρχηγός της Αστυνομίας κα Hilda Sirec, δήλωσε ότι παρατηρείται ανοδική τάση των διεθνικών οργανωμένων εγκληματικών δικτύων να διακινήσουν ναρκωτικές ουσίες στην Αυστραλία αποκρύπτοντας αυτές στα ύφαλα εμπορικών πλοίων.

“Το μήνυμά μου στα οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα είναι ότι ο τρόπος δράσης σας έγινε αντιληπτός. Γνωρίζουμε πότε έρχονται ναρκωτικά στην Αυστραλία και πού βρίσκονται κρυμμένα,” είπε σε δήλωσή της η κα Sirec.

“Μόνο την τελευταία διετία, αρκετοί παράνομοι διακινητές απελάθηκαν ή εκδόθηκαν από την Αυστραλία για να ασκηθεί δίωξη εναντίον τους σε άλλες επικράτειες. Ορισμένοι απ’ αυτούς αντιμετωπίζουν ισόβιες καθείρξεις.

“Θέλουμε, επίσης, να προειδοποιήσουμε τους δύτες, που προσλαμβάνονται από τα εγκληματικά συνδικάτα για να ανασύρουν τα κρυμμένα ναρκωτικά από τα ύφαλα πλοίων.

“Είναι κι αυτοί εκτεθειμένοι σε σοβαρούς κινδύνους, αφού για την ανάσυρσή τους στην επιφάνεια απαιτείται συνήθως να καταδυθούν σε σκοτεινά, πολυσύχναστα ύδατα με ελάχιστες προφυλάξεις και εξοπλισμό ατομικής ασφάλειας.”

Ο Αρχηγός της AFP κ. Clint Sims, ότι οι κατασχέσεις φορτίων κοκαΐνης σε συνοριακά σημεία διέλευσης της Αυστραλίας έχουν φτάσει σε επίπεδα-ρεκόρ.

“Με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας όπως τα ROVs (remotely operated vehicles – τηλεχειριζόμενα υποβρύχια), η Αυστραλιανή Συνοριοφυλακή έχει το πλεονέκτημα να εντοπίζει, να κατάσχει και να αποθαρρύνει όσους επιδιώκουν να εισαγάγουν στην Αυστραλία επιβλαβείς ναρκωτικές ουσίες,” δήλωσε ο κ. Clint Sims.

Αυτά είναι τα πιο πιθανά σημεία απόκρυψης ναρκωτικών σε ένα εμπορικό πλοίο:

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάμερες στους δρόμους: Νέος διαγωνισμός για το έργο των 88 εκατ. ευρώ

Σε τροχιά επανεκκίνησης εισέρχεται ένα από τα μεγαλύτερα έργα ψηφιακού εκσυγχρονισμού που έχουν σχεδιαστεί για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα. Ο διαγωνισμός για την προμήθεια και εγκατάσταση 1.000 καμερών καταγραφής τροχαίων παραβάσεων κατατέθηκε προς δημοσίευση στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα

Το Κίεβο ανέλαβε την ευθύνη για το drone που βρέθηκε στη Λευκάδα -Απολογία προς την Ελλάδα μετά το διάβημα

Την ευθύνη για το drone που εντοπίστηκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, κοντά στη Λευκάδα, ανέλαβε επίσημα η Ουκρανία, απαντώντας στο αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας που υπέβαλε η Αθήνα προς το Κίεβο στα τέλη Μαΐου. Η απάντηση της ουκρανικής πλευράς ήρθε μέσω

Καρυστιανού: Ο Τσίπρας λέει ψέματα, μπορεί εύκολα το «όχι» να το κάνει «ναι» – Θα έχουμε αυτοδυναμία την επομένη των εκλογών

Επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε η Μαρία Καρυστιανού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι επαγγελματίας πολιτικός που λειτουργεί όπως οι επαγγελματίες πολιτικοί: «Λέει ψέματα», τόνισε η κα. Καρυστιανού και πρόσθεσε: «Μπορεί πολύ εύκολα το “όχι” να το κάνει “ναι”, να υποσχθεί

Ο Ανδρουλάκης βάζει τέλος στα λεγόμενα Δούκα για συνεργασίες: «Το ΠΑΣΟΚ δε θα παίξει ρόλο κομπάρσου», είπε στο ΠΣ

«Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να παίξει κανέναν ρόλο κομπάρσου σε αυτό το σκηνοθετημένο πολιτικό σκηνικό», ήταν το ηχηρό μήνυμα του Νίκου Ανδρουλάκη στο Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ με αφορμή τις δηλώσεις του Χάρη Δούκα για ανοιχτούς διαύλους στις προοδευτικές δυνάμεις.