Κοκαΐνη: Κατά σχεδόν 50% μειώθηκε η τιμή της πανευρωπαϊκά – 1,5 κιλό ανά εβδομάδα καταναλώνεται στην Αθήνα

Κατά το ήμισυ φαίνεται να έχει μειωθεί η τιμή της κοκαΐνης και αυτό λόγω της πολυάριθμων κατασχέσεων των κοντέινερ που φτάνουν στα ευρωπαϊκά λιμάνια αλλά και της υπερπαραγωγής στις χώρες προέλευσης της Λατινικής Αμερικής.

Το 2023 ήταν η χρονιά που σημειώθηκε μάλιστα ρεκόρ συλλήψεων σε ισπανικά λιμάνια, ενώ κατασχέθηκαν περίπου 20 τόνοι περισσότεροι από το 2022.

Η «Orion» είναι μια διεθνής επιχείρηση στην οποία συμμετέχουν 101 αστυνομικές και στρατιωτικές υπηρεσίες και δυνάμεις από 41 χώρες

Στην Ισπανία η τιμή της κοκαΐνης ανά κιλό μειώθηκε στα 18.000 ευρώ, από 33.000 ευρώ το κιλό πριν από μερικά χρόνια.

«Το 2023 είναι το έτος κατά το οποίο έχει κατασχεθεί η περισσότερη κοκαΐνη», σύμφωνα με τις διωκτικές υπηρεσίες στη Μαδρίτη.

Συγκεκριμένα, με βάση εκτιμήσεις της Τελωνειακής Υπηρεσίας, οι κατασχέσεις έχουν διπλασιαστεί τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

Κατάσχεση 11 τόνων – Η επιχείρηση Orion
Η ιστορική κατάσχεση 11 τόνων κοκαΐνης σε εμπορευματοκιβώτια σε δύο επιχειρήσεις στα λιμάνια του Βίγκο και της Βαλένθια επιβεβαίωσε για την Αστυνομία την «ανερχόμενη αγορά» που αντιπροσωπεύει η διακίνηση ναρκωτικών από εγκληματικές οργανώσεις της αλβανικής μαφίας, γνωστής και ως «Συμμορίας των Βαλκανίων, που ελέγχει τη διανομή στην Ευρώπη από χώρες όπως η Κολομβία και το Εκουαδόρ.

Η αστυνομική πίεση που ασκείται κατά της διακίνησης ναρκωτικών, κυρίως κατά της κοκαΐνης, ενισχύεται από τη «Ναυτική Επιχείρηση Orion» στα ύδατα του Ειρηνικού, του Ατλαντικού και της Καραϊβικής.

Η «Orion» είναι μια διεθνής επιχείρηση στην οποία συμμετέχουν 101 αστυνομικές και στρατιωτικές υπηρεσίες και δυνάμεις από 41 χώρες. Στο πλαίσιο της επιχείρησης αυτής, κατασχέθηκαν πέρυσι 196 τόνοι κοκαΐνης, 175,6 τόνοι μαριχουάνας και 16,6 τόνοι χασίς.

Ο συνολικός αριθμός των συλλήψεων ανέρχεται σε 574 και έχουν κατασχεθεί 59 πλοία.

Για όλους αυτούς τους λόγους, εκτιμάται ότι η επιχείρηση Orion έχει προκαλέσει οικονομική ζημιά στα διεθνή δίκτυα διακίνησης ναρκωτικών, που υπολογίζεται σε 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στην Αττική καταναλώνεται 1,5 κιλό κοκαΐνης την εβδομάδα
Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας την Κυριακή στον ΑΝΤ1 αναφέρθηκε στα στοιχεία που προκύπτουν από την επεξεργασία των λυμάτων και στα οποία καταγράφηκε εκτός από την αύξηση του ιικού φορτίου για κορονοϊό και γρίπη και στην χρήση κοκαΐνης.
«Από την εποχή της καραντίνας το 2020 και μετά έχει καταγραφεί μια μεγάλη αύξηση της χρήσης κοκαΐνης στην Αττική, όπου επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα από τα λύματα. Η αύξηση αυτή είναι υπερδιπλάσια έως και τριπλάσια από το 2010 όταν ξεκινήσαμε τις μετρήσεις. Υπολογίζουμε ότι κάθε εβδομάδα στην Αττική καταναλώνεται 1,2 έως 1,5 κιλά κοκαΐνης την εβδομάδα», ανέφερε ο κ. Θωμαΐδης.

Όπως υπογράμμισε στη συνέχεια, η αυξητική τάση είναι πολύ μεγαλύτερη στις γιορτές, όπως και άλλα είδη όπως το αλκοόλ για παράδειγμα, αλλά σε κάθε περίπτωση ο μέσος όρος στην Ελλάδα είναι αισθητά χαμηλότερος από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Κοκαΐνη: Κατά σχεδόν 50% μειώθηκε η τιμή της πανευρωπαϊκά – 1,5 κιλό ανά εβδομάδα καταναλώνεται στην Αθήνα

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Παράσταση «Βότκα Μολότοφ» έρχεται για τα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2025

Ενημέρωση για την Παράσταση «Βότκα Μολότοφ» 🔹 Ημερομηνία: Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2025 🔹 Ώρα έναρξης: 18:15 🔹 Χώρος διεξαγωγής: Αίθουσα Ιφιγένεια, Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» Η εκρηκτική κωμωδία «Βότκα Μολότοφ» της Ελένης Ράντου, βασισμένη στη διασκευή του Νηλ Σάιμον πάνω στα διηγήματα του

Εκδήλωση της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για την επαναφορά 13ου – 14ου μισθού στο Δημόσιο Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, Παλιά Βουλή, ώρα 17:30

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την καθιέρωση των επιδομάτων εορτών και αδείας και στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων και των δράσεών της για την επαναφορά τους, πραγματοποιεί την Πέμπτη, 16 του Γενάρη του 2025,

Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος: Καθοριστικός ο ρόλος της Ελλάδας στη διαμόρφωση ευρωπαϊκής πολιτικής για τη Συρία

Δρ. Κωνσταντίνος Π. Μπαλωμένος Πολιτικός Επιστήμονας – Διεθνολόγος Πρώην Γενικός Διευθυντής – Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ)   Η πτώση του καθεστώτος Άσαντ διαμόρφωσε μια νέα πραγματικότητα στο ήδη ασταθές και έντονα

Ριζικές αλλαγές στο Facebook: Λιγότεροι έλεγχοι, περισσότερη ελευθερία λόγου

Η Meta, όπως έγινε γνωστό την Τρίτη (7/1), εγκαταλείπει τη χρήση ανεξάρτητων ελεγκτών στο Facebook και στο Instagram, αντικαθιστώντας τους με «σημειώσεις κοινότητας» – ένα χαρακτηριστικό που υπάρχει στο X του Έλον Μασκ και η εξακρίβωση των αναρτήσεων επαφίεται στους χρήστες. Συγκεκριμένα,

Μετάβαση στο περιεχόμενο