Κορωνοϊός: Αναχώματα στην επέλαση της «Όμικρον» – Το σκεπτικό πίσω από την επίσπευση της τρίτης δόσης

Στόχος η αποτροπή νέου κύματος της πανδημίας τον Ιανουάριο, ενώ παραμένει θολό το τοπίο με τη μετάλλαξη «Ομικρον»

Η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, παρά το γεγονός πως ξορκίζει σε κάθε τόνο ένα νέο lockdown όπως το ξέραμε, λαμβάνει διαρκώς στοχευμένα νέα μέτρα, ώστε να αναχαιτίσει τόσο το τρέχον τέταρτο κύμα, όσο και να είναι θωρακισμένη η χώρα σε ένα νέο πολύ πιθανό πέμπτο από τον καινούργιο χρόνο. Ετσι, μετά το στοχευμένο μέτρο για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους 60 και πάνω, χθες ήρθε ένα ακόμα: πλέον η τρίτη δόση θα μπορεί να γίνεται νωρίτερα από το εξάμηνο και συγκεκριμένα στους τρεις μήνες.

Το σκεπτικό της απόφασης είναι πολύ συγκεκριμένο: αφενός στους έξι μήνες δεν λήγει αυτομάτως η ισχύς του εμβολίου, αλλά έχει ξεκινήσει νωρίτερα η μείωση της ισχύος του, άρα μπορεί να χορηγηθεί και νωρίτερα, αφετέρου η επέλαση της μετάλλαξης «Ομικρον», που φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική, επιβάλλει τη θωράκιση νωρίτερα. Οπως λένε στην «Κ» ειδικοί της Επιτροπής που έκαναν την εισήγηση, η αλλαγή του χρονικού ορίζοντα για την τρίτη δόση θα θωρακίσει νωρίτερα ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού για τους κρίσιμους μήνες του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, που περιμένουμε πιθανότατα ένα πέμπτο κύμα.

Γιατί ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους άνω των 60 ετών και η χρησιμότητα επίσπευσης της τρίτης δόσης.

Πράγματι, στην κυβέρνηση στρέφουν το βλέμμα στους επόμενους μήνες. Αυτή τη στιγμή η πανδημία βρίσκεται σε φάση σταθεροποίησης. Σε υψηλά μεν επίπεδα, αλλά σταθεροποίησης. Α

υτό πρακτικά σημαίνει πως εντός του Δεκεμβρίου –κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και πέρυσι– μπορεί να δούμε μία κάμψη της πανδημίας, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως είναι και το τέλος της. Με δεδομένο πως ο χειμώνας είναι μπροστά μας, το πιθανότερο είναι να δούμε και ένα πέμπτο ή έκτο κύμα έως την άνοιξη.

Οι κινήσεις του Μεγάρου Μαξίμου και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη κινούνται σε αυτή τη λογική: ένα επόμενο κύμα να μας βρει ακόμα πιο θωρακισμένους και ειδικά τους 60 και άνω, που αποτελούν και την πιο ευάλωτη ηλικιακή ομάδα για να καταλήξει στο νοσοκομείο.

Εξ ου και η απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο κ. Μητσοτάκης είχε στο συρτάρι του από τις αρχές Νοεμβρίου αλλά δεν ήταν βέβαιο πως θα την εφάρμοζε.

Αυτό που τον έκανε να την ανακοινώσει ήταν αφενός οι αριθμοί, που είναι συντριπτικοί, καθώς 8 στους 10 διασωληνωμένους είναι άνω των 60 ετών και αφετέρου η επέλαση της άγνωστης ακόμα μετάλλαξης «Ομικρον», που δεν ξέρουμε σε επόμενη φάση πώς θα συμπεριφερθεί. Στην κυβερνητική φαρέτρα πάντως υπάρχουν και άλλα όπλα, όπως είπε και ο κ. Οικονόμου εντός της εβδομάδας, τα οποία ανάλογα την εξέλιξη της πανδημίας μπορεί να βγουν.

Podcast

Xθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε μία νέα δράση. Ονομάζεται «Συναντήσεις και συζητήσεις με προσωπικές διαδρομές», ανοίγοντας ένα νέο δίαυλο επικοινωνίας με την κοινωνία των πολιτών. Πρόκειται για podcast με ανθρώπους που έχουν να δώσουν ένα σημαντικό μήνυμα στην κοινωνία. Στο πρώτο ο κ. Μητσοτάκης συνάντησε την Αδα Σταματάτου, μια γυναίκα που μοιράζεται με θάρρος τις καθημερινές ιστορίες από τη ζωή της με τον ενήλικα αυτιστικό γιο της, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελλάδα «πρωταθλήτρια» στην ΕΕ με τους περισσότερους νέους εκτός εργασίας και εκπαίδευσης

Οι NEETs, όπως αποκαλούνται, (ακρωνύμιο από τις λέξεις neither in employment nor in education or training) στην ΕΕ για το 2023 ήταν περισσότεροι από 1 στους 10 (11,2%). Όμως εννέα κράτη μέλη κατέγραψαν ποσοστά ΝΕΕΤ άνω του μέσου όρου της ΕΕ που είναι 11,2 %

Αύξηση απασχόλησης ναυτικών

Η ανάκαμψη της ναυτικής απασχόλησης από την κρίση της πανδημίας συνεχίζεται με σταθερό ρυθμό. Ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων ναυτικών (άτομα που είχαν έστω και μία ημέρα ασφάλισης στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο-ΝΑΤ ως μέλη πληρωμάτων πλοίων εντός του 2023) ανήλθε

Πάτρα: Φωτιά σε πλοίο μετά από έκρηξη σε αυτοκίνητο ΦΩΤΟ

Φωτιά ξέσπασε σε πλοίο στο λιμάνι της Πάτρας, μετά την πυροδότηση εκρηκτικού μηχανισμού σε αυτοκίνητο λίγα λεπτά μετά την επιβίβασή του. Αμέσως δόθηκε εντολή εκκένωσης, ενώ σκάφη του Λιμενικού έσπευσαν για διάσωση ατόμων από τη θάλασσα και παράλληλα ελήφθησαν μέτρα

Δύο χτυπήματα σε δύο ημέρες

Ενώ οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα, την ανηφόρα τραβούν και οι ναύλοι στα εμπορευματοκιβώτια. Χθες, μόλις μία ημέρα μετά τη θανατηφόρα επίθεση σε ελληνικό φορτηγό πλοίο, κατά τη διάρκεια της οποίας ένας ναύτης

Μετάβαση στο περιεχόμενο