Κορωνοϊός: Πότε μπορούμε να βγούμε από το σπίτι, εάν νοσήσουμε;

Πότε μπορεί κάποιος που μολύνθηκε από Covid να συνεχίσει τις καθημερινές του δραστηριότητες χωρίς να υπάρχει πια ο κίνδυνος να μεταδώσει τον ιό στους γύρω του;

Όταν κάποιος βρεθεί θετικός στην Covid-19, προκύπτουν διάφορα ερωτήματα όπως για πόσο καιρό θα πρέπει να παραμείνει σε απομόνωση καθώς και πότε θα μπορέσει να συνεχίσει τις καθημερινές του δραστηριότητες χωρίς να υπάρχει πια ο κίνδυνος να μεταδώσει τον ιό στους γύρω του.

Πρόκειται για ένα περίπλοκο ζήτημα, σύμφωνα με τη Washington Post.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πιο σημαντικό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι ο κάθε άνθρωπος και το κάθε περιστατικό Covid έχουν τα δικά τους ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Δεν υπάρχει κάποιος οικουμενικός κανόνας σχετικά με το πόσο βαριά θα αρρωστήσει κάποιος ή για το πόσο καιρό θα υπάρχει ο κίνδυνος να μολύνει τους άλλους.

Έτσι, οι ασθενείς θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις εκάστοτε συνθήκες προκειμένου να θέσουν προτεραιότητες και να αξιολογήσουν τον κίνδυνο.

Πόσο πρέπει να διαρκέσει η απομόνωση;

Ο κορωνοϊός έχει την επικίνδυνη ιδιότητα να είναι μεταδοτικός ακόμα και πριν την εκδήλωση συμπτωμάτων. Σε γενικές γραμμές, η περίοδος κατά την οποία ένα άτομο μπορεί να μεταδώσει τον ιό αρχίζει περίπου μία ή δύο ημέρες πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων και διαρκεί για δύο ή τρεις ημέρες αφού εκδηλωθούν.

Παρ’ όλο που είναι λιγότερο πιθανό ένα άτομο να μεταδώσει τον ιό αργότερα κατά τη φάση της νόσησης, το ενδεχόμενο αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί. Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να μεταδίδουν έναν ιό που μπορεί να καλλιεργηθεί σε ένα εργαστήριο κατά μέσο όρο για περίπου οκτώ ημέρες αφού διαγνωστούν θετικοί.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι είναι πολύ μικρή η πιθανότητα να μεταδώσει κάποιος τον ιό μετά από 10 ημέρες ακόμα και αν τα τεστ συνεχίζουν να βγαίνουν θετικά.

Επιπλέον, πολλοί ειδικοί πιστεύουν πως τα self-tests, που είναι γνωστά και ως τεστ αντιγόνου, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για να έχει κάποιος μια εικόνα σχετικά με το πότε μπορεί να πάψει να είναι σε απομόνωση.

«Δεδομένου ότι ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων εξακολουθούν να βγαίνουν θετικοί στα rapid test μετά από πέντε ημέρες, ίσως στις επικαιροποιημένες συστάσεις [των ειδικών] θα έπρεπε να αναφέρεται ότι θα πρέπει κάποιος να βγει αρνητικός σε rapid test πριν βγει από την απομόνωση», αναφέρει ο Τομ Ίνγκλεσμπι, επικεφαλής του Κέντρου Johns Hopkins για την Ασφάλεια της Υγείας, ο οποίος ήταν μάλιστα και ανώτερος σύμβουλος της κυβέρνησης Μπάιντεν σε ό,τι αφορά τα τεστ από τον Δεκέμβριο έως τον Απρίλιο.

«Το αρνητικό τεστ αντιγόνου είναι μια αρκετά καθησυχαστική ένδειξη ότι δεν μπορείτε πια να μολύνετε άλλους ανθρώπους», λέει η Έιμι Μπάρκζακ, ειδική στις μολυσματικές ασθένειες στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

«Θα πρέπει να κάνω ξανά rapid test αν βγω αρνητικός;»

Η Μπάρκζακ αναφέρει ότι οι υγιείς άνθρωποι που βγαίνουν αρνητικοί σε τεστ αντιγόνου την πέμπτη ημέρα ή αργότερα, «δεν είναι πιθανό να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους ανθρώπους».

Για άτομο που έχουν περισσότερους λόγους να ανησυχούν για το συγκεκριμένο θέμα, ένα ακόμα τεστ δεν θα ήταν κακή ιδέα. Οι ειδικοί προτείνουν μερικές φορές σε συμπτωματικούς να κάνουν ένα δεύτερο rapid test για να είναι σίγουροι.

Ο Μάικλ Μίνα, πρώην επιδημιολόγος του Harvard για τις μολυσματικές ασθένειες και ανοσολόγος εξειδικευμένος στα rapid tests, αναφέρει ότι δύο τεστ με διαφορά 24 ωρών μεταξύ τους, μπορούν να αποτελέσουν επιπλέον ασφάλεια, σαν μια διπλή κλειδαριά στην πόρτα.

«Δύο τεστ στη σειρά αποτελούν καλύτερη προστασία από ό,τι μόνο ένα αρνητικό τεστ», σημειώνει.

Πότε συνιστάται το τεστ PCR;

Το τεστ PCR, είναι ένα είδος μοριακού ελέγχου, που αναζητεί το γενετικό υλικό του ιού. Μπορεί να τον εντοπίσει ακόμη και στις πιο ελάχιστες ποσότητες. Είναι κυρίως χρήσιμο ως τεστ επιβεβαίωσης προκειμένου να γνωρίζουμε εάν έχουμε Covid αλλά δεν βοηθάει στο να γνωρίζουμε εάν μπορούμε να μολύνουμε τους άλλους, λέει ο Άλμπερτ Κο, επιδημιολόγος και ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες στο Yale University.

Δεν ωφελεί να κάνουμε τεστ PCR αφού νοσήσουμε, καθώς «για τον μέσο υγιή άνθρωπο, το PCR θα δείχνει θετικό για μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι θα είμαστε πράγματι μεταδοτικοί», λέει η Μπάρκζακ.

Τα rapid test αντιγόνου είναι πιο πρακτικά από τα PCR προκειμένου να μάθουμε γρήγορα εάν μπορούμε να μεταδώσουμε τον ιό. Εάν κάποιος είναι συμπτωματικός, ένα τεστ αντιγόνου θα είναι πιο αξιόπιστο, καθώς το ιικό φορτίο στον οργανισμό είναι πολύ μεγαλύτερο, και συνεπώς ευκολότερο να εντοπιστεί.

Αλλά ακόμα και χωρίς συμπτώματα, μπορεί κάποιος να βγει θετικός σε rapid test αντιγόνου και να μπορεί να μολύνει τους άλλους. Τα περισσότερα τεστ που κάνουμε στο σπίτι δίνουν αποτελέσματα μέσα σε 10 – 15 λεπτά, μέσω δειγμάτων που παίρνουμε από τη μύτη.

Δεδομένου ότι τα rapid test δίνουν γρήγορα αποτελέσματα, αποτελούν στην ουσία έλεγχο της μεταδοτικότητας κάποιου. Οι άνθρωποι θα πρέπει να τα χρησιμοποιούν – ακόμα και αν αισθάνονται καλά και δεν έχουν συμπτώματα – πριν κανονίσουν να παρευρεθούν σε κάποια εκδήλωση σε εσωτερικό χώρο και κυρίως εάν πρόκειται να βρεθούν κοντά σε άτομα που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην Covid.

Πηγή: Washington Post

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιάννης Παππάς στη Βουλή: Το Αγαθονήσι δεν έμεινε χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα άλλα νησιά

Σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Δωδεκανήσου ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Γιώργου Νικητιάδη, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου απάντησε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Παππάς το μεσημέρι της Δευτέρας. Αντικείμενο της ερώτησης ήταν η ακτοπλοϊκή σύνδεση του Αγαθονησίου. Στην πρωτολογία του

Γιορτή Πυροβολικού: Παρουσία ΥΦΕΘΑ και Α/ΓΕΕΘΑ στον εορτασμό της Αγίας Βαρβάρας

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΦΕΘΑ) κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης, παρέστη σήμερα Δευτέρα 04 Δεκεμβρίου 2023, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης, στον επίσημο εορτασμό της Μνήμης της Μεγαλομάρτυρος Αγίας Βαρβάρας, Προστάτιδας του Όπλου του Πυροβολικού, που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Πυροβολικού (Ν.

Εργασία αποστράτων: Οι απόψεις ΕΑΑΛΣ αναρτήθηκαν στη δημόσια διαβούλευση

Στο άρθρο 114 με τίτλο «Κίνητρα απασχόλησης συνταξιούχων – Αντικατάσταση άρθρου 20 ν. 4387/2016» επικεντρώθηκε ο σχολιασμός του ΔΣ της ΕΑΑΛΣ, που περιλαμβάνεται στην παρακάτω επιστολή προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Άδωνι Γεωργιάδη, που δημοσιεύεται για την πληρότητα της

Υπόθεση Καργιώτη: Ταυτοποιούν τα πρόσωπα που μιλούσαν στον ασύρματο

Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Νέο κύκλο ερευνών στην υπόθεση της ανθρωποκτονίας του Αντώνη Καργιώτη, που βρήκε φρικτό θάνατο όταν μέλη του πληρώματος του πλοίου «Blue Horizon» τον έσπρωξαν και τον έριξαν στη θάλασσα, σηματοδοτεί το υπόμνημα που κατέθεσαν στη Δικαιοσύνη

Μετάβαση στο περιεχόμενο