Κορωνοϊός: Σε πόση ώρα «χάνει» τη μεταδοτικότητά του – Έρευνα απαντά

Μέσα σε πόσα λεπτά ο SARS-CoV-2 αρχίζει να χάνει τη δυναμική του και μειώνεται η μεταδοτικότητά του; Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα

Σε πόσα λεπτά ο ιός SARS-CoV-2 χάνει την μεταδοτικότητά του; Στο καίριο αυτό ερώτημα επιχειρούν να απαντήσουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου  Bristol με έρευνά τους που ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο νέος κορωνοϊός καθίσταται λιγότερο μεταδοτικός μετά από πέντε λεπτά έκθεσης στον αέρα. Η επιστημονική ομάδα ανήρτησε την έρευνα στο MedRxiv, τον ιστότοπο που αναρτά αδημοσίευτες εργασίες σχετικά με τις επιστήμες υγείας, περιγράφοντας αναλυτικά τα τεστ που σχεδίασε, με σκοπό την προσομείωση της συμπεριφοράς του ιού μετά την μετάδοσή του στον αέρα από ένα μολυσμένο άτομο.

Από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, η σύσταση και η υποχρέωση να φοράμε μάσκα έχουν σημαδεύσει την καθημερινότητά μας. Ο κύριος σκοπός της χρήσης της είναι η προστασία μας από ένα μολυσμένο άτομο και τα σταγονίδια που εκπνέει. Σε αυτή την έρευνα, οι επιστήμονες βρήκαν στοιχεία που δείχνουν ότι ο ιός, αφού μεταδοθεί στον αέρα, έχει μόνο πέντε λεπτά μέχρι να αρχίσει να χάνει την ικανότητά του να μολύνει άλλους ανθρώπουςΕάν το εύρημα αποδειχθεί ακριβές, η χρήση μάσκας γίνεται ακόμη πιο σημαντική δεδομένου ότι σταματά τη διασπορά του ιού.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μεταδοτικότητα του ιού άρχισε να μειώνεται μέσα σε πέντε λεπτά από την έκθεση στον αέρα, μάλλον λόγω αυξημένης ξηρότητας των σταγονιδίων και της μείωσης του διοξειδίου του άνθρακα.  Διαπίστωσαν ότι μετά από 20 λεπτά, η μεταδοτικότητα του ιού μειώθηκε κατά 90%. Παρατήρησαν επίσης ότι ο πιο υγρός ο αέρας επιβράδυνε την απώλεια της μεταδοτικότητας του ιού, καθώς και ότι η θερμοκρασία δεν είχε καμία επίδραση.

Παραμένουν βέβαια πολλά κενά στην έρευνα. Ακόμη δεν είναι σαφές αν η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ταιριάζει στις συνθήκες του φυσικού περιβάλλοντος. Επίσης, στη νέα μέθοδο δεν συνυπολογίζονται ο αερισμός, το μέγεθος του δωματίου ή το ιικό φορτίο του μολυσμένου ατόμου. Και τέλος, δεν είναι ακόμα γνωστό ποιο επίπεδο μεταδοτικότητας πρέπει να έχει ο ιός για να μολύνει ανθρώπους.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το σχολείο κατάρτισης εκπαιδευτών Αστυνομικών Σχολών

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα, Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022, το σχολείο κατάρτισης εκπαιδευτών Αστυνομικών Σχολών, το οποίο πραγματοποιήθηκε υπό την επιμέλεια της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης. Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε, κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως 30 Σεπτεμβρίου 2022, στις εγκαταστάσεις

Τελετή Ορκωμοσίας Νεοκαταταγέντων Δοκίμων Λιμενοφυλάκων εκπαιδευτικής σειράς 2022-2023

Παρουσία του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναυάρχου Λ.Σ. Αλεξανδράκη Γεώργιου, τελέσθηκε σήμερα η ορκωμοσία ενενήντα επτά (97) νεοκαταταγέντων Δοκίμων Λιμενοφυλάκων εκπαιδευτικής σειράς 2022-2023. Στην τελετή που έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ), στο Ναυτικό

ΛΣ : Να μετακινείται ο φάκελος…Όχι ο πολίτης

Ποιος γνωρίζει ότι το slogan αυτό πρωτοξεκίνησε από το Υπουργείο Αιγαίου το 1998;;; Ποιος γνωρίζει ότι το slogan αυτό αποτέλεσε την πρώτη διαφήμιση των σημερινών Κ.Ε.Π.(Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών); Ποιος γνωρίζει ότι ο «προάγγελος» των σημερινών ΚΕΠ (τότε λέγονταν «Γραφεία τουΠολίτη»)

Ο Ερντογάν μηνύει τον αντιπρόεδρο της γερμανικής Βουλής

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κινδυνεύει να βρεθεί ο αντιπρόεδρος της γερμανικής Βουλής και αντιπρόεδρος των Φιλελευθέρων Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του κατά του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο χαρακτήρισε σε προεκλογική συγκέντρωση «μικρό αρουραίο των υπονόμων». Το