Κως: Μέλη κυκλώματος διακινητών από την Τουρκία οι 5 συλληφθέντες μετά από καταδίωξη

Μέλη οργανωμένου κυκλώματος παράνομης μεταφοράς αλλοδαπών από την Τουρκία στην Κω είναι ο τέσσερις διακινητές που συνελήφθησαν μετά από καταδίωξη το βράδυ της 3ης Ιανουαρίου στη θαλάσσια περιοχή «ΘΕΡΜΑ» της Κω, ανακοίνωσε το Λιμενικό. Παράλληλα, άλλο ένα άτομο, αλλοδαπής καταγωγής, συνελήφθη ως μέλος του κυκλώματος, επειδή κατηγορείται ότι παραλάμβανε και μετέφερε τους μετανάστες σε ασφαλή σπιτια, μετά την αποβίβασή τους στην Κω.

Η σύλληψή τους έγινε αφότου τα μέλη του κυκλώματος αποβίβασαν 20 άτομα στις ελληνικές ακτές. Αμέσως, το το ταχύπλοο ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα, κινούμενο προς τις έναντι τουρκικές ακτές, ενώ το περιπολικό σκάφος του Λιμενικού προέβη σε χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων για να το ακινητοποιήσει, με αρνητικά αποτελέσματα.

Ακολούθησε καταδίωξη, με τον χειριστή του ταχύπλοου σκάφους να προβαίνει σε επανειλημμένες απόπειρες εμβολισμού του περιπολικού σκάφους του Λιμενικού ενώ οι Λιμενικοί προέβησαν σε ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα, με αρνητικά αποτελέσματα και εν συνεχεία σε ρίψη στοχευμένων βολών ακριβείας στους εξωλέμβιους κινητήρες, σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής, με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του ταχύπλοου και τη σύλληψη δύο αλλοδαπών χειριστών, φερόμενων ως διακινητών των υπολοίπων.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, η ύπαρξη κυκλώματος προέκυψε κατά τη διάρκεια προανάκρισης, με τη συνδρομή στελεχών της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (Δ.Α.Π.ΘΑ.Σ.) σε συνεργασία ως προς την έρευνα με Ε.Υ.Π. και το κινητό Γραφείο Επιχειρήσεων (Mobile Office) της EUROPOL, από την οποία ζητήθηκε η συνδρομή της στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (ΕΣΕ).

Ταρίφα 3.500 ευρώ για κάθε παράνομη μεταφορά

Το κύκλωμα, αναφέρει το Λιμενικό, είναι οργανωμένο και διαθέτει ταχύπλοα σκάφη μεγάλης ιπποδύναμης με σκοπό την γρήγορη και ασφαλή μεταφορά των μεταναστώνστις ακτές της Κω. Το κύκλωμα συνεργάζεται με διακινητές που διαμένουν στη Τουρκία, στους οποίους οι ΠΕΠ κατέβαλλαν το ποσό των 3.500€ κατ’ άτομο για την εν λόγω μεταφορά τους.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στις 8 Ιανουαρίου στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κω και τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για: συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό την παράνομη είσοδο και έξοδο αλλοδαπών από την χώρα κατά παράβαση των άρθρων 187 Π.Κ και αρθ. 30 του Ν.4251/2014 Κώδικας μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης και λοιπές διατάξεις, έκθεση άρθρο 306 Π.Κ., κατ’ επάγγελμα τέλεση του εγκλήματος άρθρο 13 παρ. στ Π.Κ. καθώς και του αρθ. 83 του Ν.3386/2005 Παράνομη είσοδος και έξοδος από τη χώρα και μετά την απολογία τους κρίθηκαν προφυλακιστέοι.

Η Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων σε συνεργασία με την Λιμενική Αρχή Κω, αναλύει και επεξεργάζεται εις βάθος όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει και διερευνά την ενδεχόμενη επέκταση της δράσης των μελών της υπόψη εγκληματικής οργάνωσης και σε άλλες υποθέσεις, όπως επίσης και την συνεργασία τους με έτερα μέλη οργανωμένων κυκλωμάτων με ίδιες ή παρόμοιες εγκληματικές δραστηριότητες.

Κως: Μέλη κυκλώματος διακινητών από την Τουρκία οι 5 συλληφθέντες μετά από καταδίωξη

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια Ιταλίδα στον Πειραιά

Συνωστισμός αφίξεων ξένων πολεμικών πλοίων στον Πειραιά, καθώς μετά το αμερικανικό αεροπλανοφόρο George G.H. Bush, έφθασε και η ιταλική φρεγάτα, κλάσης Bergamini, ITS Carabiniere. Το σκάφος εντάχθηκε στο Ιταλικό Ναυτικό το 2015.

Γυναίκα για πρώτη φορά στο “τιμόνι” της Τροχαίας Θεσσαλονίκης: Ποια είναι η νέα διευθύντρια

Για πρώτη φορά, μία γυναίκα κάθεται στο τιμόνι της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του GRTimes. Η νέα διευθύντρια, με καταγωγή από τα Τρίκαλα, μετρά χρόνια σε επιτελικές θέσεις της Τροχαίας, είναι παντρεμένη με παιδιά και ανέλαβε τη

Φωτό: Το USS George H.W. Bush έφτασε στον Πειραιά

Το Αμερικανικό Ναυτικό ανέβασε πολλές φωτογραφίες από τη σημερινή άφιξη του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS George H.W. Bush (CVN 77) στον Πειραιά. 230203-N-UI066-1066 PIRAEUS, Greece (Feb. 3, 2023) Cmdr. Ryan Conlan, navigation officer of the Nimitz-class aircraft carrier USS George H.W.

Ο εκτελεστικός Γραμματέας της ΕΑΑΛΣ Υποναυάρχος Λ.Σ ε.α Θεοφίλου Ανδρέας για τα τελευταία περιστατικά πρόκλησης της Τουρκικής ακτοφυλακής

Η τοποθέτηση του εκτελεστικού Γραμματέα της ΕΑΑΛΣ Υποναυάρχου Λ.Σ ε.α Θεοφίλου Ανδρέα σήμερα στον Αντέννα για τα τελευταία περιστατικά πρόκλησης της Τουρκικής ακτοφυλακής απέναντι στους Έλληνες Λιμενικούς!   Ελληνοτουρκικά – Καλημέρα Ελλάδα – 03/02/2022 – Καλημέρα Ελλάδα – Ρεπορτάζ