Κώστας Κατσαφάδος: Να κατασκευαστεί στην Αίγινα μια σύγχρονη μαρίνα

Ο υφ. Ναυτιλίας στη εκδήλωση του Ιδρύματος Ανδρέα και Δημητρίου και Φλώρας Καψάλη

«Η κατασκευή μιας μεγάλης σύγχρονης τουριστικής μαρίνας στην Αίγινα, ώστε να συνεισφέρει στη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος, στο νησί και ευρύτερα στον Αργοσαρωνικό, είναι κάτι εφικτό και στα σχέδια που έχουμε για την επόμενη τετραετία».
Αυτό τόνισε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, υπ. βουλευτής ΝΔ στην Α’ Πειραιά και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος, μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε στην Αίγινα το Ίδρυμα Ανδρέα και Δημητρίου και Φλώρας Καψάλη με θέμα «Αίγινα: Τουριστική Ανάπτυξη, ακτοπλοΐα και υποδομές».

Στην ίδια εκδήλωση ομιλητής ήταν και ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, ο οποίος ευχαρίστησε το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για το πλωτό ασθενοφόρο του Λιμενικού αλλά και τη βελτίωση των λιμένων.

Ακολουθεί η τοποθέτηση του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κώστα Κατσαφάδου:

«Αγαπητή κυρία Πρόεδρε του Ιδρύματος Ανδρέα και Δημητρίου και Φλώρας Καψάλη, αγαπητή Σίλα Αλεξίου, πρώτα από όλα θέλω να σε συγχαρώ για την απόφασή σου να είσαι υποψήφια δήμαρχος. Να σου ευχηθώ καλή δύναμη και καλή επιτυχία.

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Αλέξανδρε Βασιλικέ,
Κυρίες και κύριοι,

Αποτελεί για μένα ξεχωριστή χαρά και τιμή να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας. Και μου δίνει ξεχωριστή δύναμη να ξεκινάω την προεκλογική μου μάχη σήμερα από εδώ, από το νησί της Αίγινας, πρώτης πρωτεύουσας της Ελλάδας στο νεοσύστατο κράτος μας μετά την επανάσταση του 1821.
Από εδώ ξεκίνησε η πατρίδα μας τον ελεύθερο βίο της και τον εκσυγχρονισμό της, από εδώ ξεκινάμε τον αγώνα για να κάνουμε πράξη το σύνθημα για σταθερότητα, συνέχεια και συνέπεια στην τροχιά της εθνικής ανάπτυξης.
Και η ανάπτυξη αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Ένα στοίχημα που είναι και προσωπικό μου από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκα με τα κοινά.
Και για να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα ως κυβέρνηση, αλλά και ως κοινωνία, πρέπει να αναπτύξουμε αυτά που αναφέρει και ως θέματα η σημερινή εκδήλωση: Τουριστική Ανάπτυξη, ακτοπλοΐα και υποδομές.
Με αυτό το τρίπτυχο μπορούμε να βάλουμε τα νησιά μας στον τουριστικό χάρτη, και να δώσουμε την ευκαιρία στις τοπικές κοινωνίες να δημιουργήσουν, και να προσφέρουν όχι μόνο στον μικρόκοσμό τους, αλλά στην εθνική οικονομία.
Και πιστεύω ότι έχουμε όλες τις δυνατότητες να το πετύχουμε αυτό. Και η Αίγινα στην οποία σήμερα βρίσκομαι μπορεί και πρέπει να είναι στην πρωτοπορία αυτού του στόχου.
Για την προσφορά του τουρισμού, νομίζω ότι είναι περιττό να πούμε τι έχουμε καταφέρει αυτά τα χρόνια.
Όσον αφορά γενικότερα τη σεζόν του 2023, όλα τα στοιχεία που έχουμε από προκρατήσεις και κρατήσεις, αλλά και από την επιβατική κίνηση του πρώτου τριμήνου, δείχνουν ότι το 2023 θα εξελιχθεί καλύτερα από το εξαιρετικό τουριστικά 2022.

Και επειδή δεν θέλω να μιλάω ποτέ αόριστα, σας παραθέτω τα στοιχεία:
Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Συντονισμού Πτήσεων, στις αφίξεις αεροσκαφών υπολογίζεται αύξηση +8,8% και +16,1% σε σχέση με το 2022 και το 2019 αντίστοιχα, ενώ οι διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις θα αυξηθούν κατά 18% σε σχέση με το 2022 και +31% συγκριτικά με το 2019.
Επίσης, τα διαθέσιμα στοιχεία στην κρουαζιέρα -και ειδικότερα στο homeporting που είναι το σημαντικότερο- θα καταγραφεί νέο ρεκόρ +38% συγκριτικά με το 2022 και 15% αύξηση στον αριθμό των επιβατών. Επιπλέον, φέτος θα είναι ανοιχτές οι αγορές της Κίνας και της Αυστραλίας.
Τα αναφέρω αυτά για να κατανοήσουμε πόσες είναι οι ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας και μπορούμε και πρέπει να αξιοποιήσουμε για τα νησιά του Αργοσαρωνικού.
Και κυρίως γιατί εκτός από τις φυσικές ομορφιές έχουμε και ένα υπερόπλο που είναι περιζήτητο στον κόσμο και λέγεται φιστίκι Αιγίνης.
Το δεύτερο ζητούμενο αφορά το πώς θα κάνουμε την Αίγινα περισσότερο προσβάσιμη. Με πλοία σύγχρονα και ασφαλή.
Η επιβατική κίνηση επανέρχεται στους ρυθμούς του 2019 όπου είχαν αποβιβαστεί στο νησί 910.939 επιβάτες, καθώς το 2022 αποβιβάσθηκαν στο νησί 855.457 επιβάτες. Για τα έτη 2020 και 2021 είχαν αποβιβαστεί 460.978 και 506.306 επιβάτες αντίστοιχα.
Για το 2023 αναμένεται αύξηση της επιβατικής κίνησης σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Αυτό γίνεται αντιληπτό και από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες οι οποίες αυξάνουν ανά έτος τα δρομολόγια των πλοίων τους, παράλληλα με τον εκσυγχρονισμό του στόλου τους.
Ήδη μπήκαν τρία υπερσύγχρονα πλοία τύπου Aero Catamaran, τα οποία δρομολογήθηκαν στις γραμμές του Αργοσαρωνικού, αντικαθιστώντας παλαιότερης τεχνολογίας πλοία.
Στο θέμα των υποδομών. Από τη θέση του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την Αίγινα έχουν εγκριθεί από το Εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής τα ακόλουθα έργα:
1. Επισκευή ζημιών από θαλασσοταραχή στο λιμένα Λεοντίου (Εμπορικός) 80.400,00 ευρώ
2. Επισκευή ζημιών από θαλασσοταραχή στο λιμένα Σουβάλας 124.000,00 ευρώ
3. Επισκευή ζημιών από θαλασσοταραχή στο λιμένα Λεοντίου (Αλιευτικός) 124.000,00 ευρώ
και πρόκειται μέσω της νέας διαδικασίας που τηρείται για το Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να αξιολογηθούν για χρηματοδότηση τα ακόλουθα έργα:
1. Επισκευή τμημάτων επιστρώσεων δαπέδων Κεντρικού Λιμένα Αίγινας Α’ Φάση 124.000,00 ευρώ και
2. Βυθοκόρηση λιμένα Σουβάλας Αίγινας 120.000,00 ευρώ.
Επίσης, για το έργο στους λιμένες Πέρδικα και Αγία Μαρίνα, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του λιμένα Πέρδικας και αναμένεται η ολοκλήρωση των εργασιών του λιμένα στην Αγία Μαρίνα. Το συμβατικό ποσό του όλου έργου ανήλθε τελικά περίπου στα 4.000.000,00 ευρώ από τον αρχικό προϋπολογισμό μελέτης των 7.000.000,00 ευρώ και πραγματοποιείται με χρηματοδότηση της Περιφέρειας.
Να κλείσω λέγοντας ότι για να νιώθουν οι πολίτες αλλά και οι επισκέπτες του νησιού περισσότερο ασφαλείς διαθέσαμε ένα σκάφους του Λιμενικού με κατάλληλο υγειονομικό εξοπλισμό, ενώ σχεδιάζουμε τη δημιουργία μόνιμου σταθμού του ΕΚΑΒ που θα καλύπτει τις ανάγκες των νησιών του Αργοσαρωνικού.
Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια ανανέωσης του ένστολου προσωπικού καθώς και η ενίσχυση του Λιμεναρχείου με προσωπικό, στο μέτρο του εφικτού, καθώς τα προβλήματα στο Ανατολικό Αιγαίο παραμένουν.
Κλείνοντας να σας πω μια πρότασή μου που είναι εφικτή και θα υλοποιήσουμε. Να κατασκευαστεί στην Αίγινα μεγάλη και σύγχρονη μαρίνα που θα συνεισφέρει στην βελτίωση του τουριστικού προϊόντος του νησιού, αλλά και του Αργοσαρωνικού συνολικά. Με αυτές τις σκέψεις θέλω για άλλη μια φορά να σας διαβεβαιώσω ότι είμαι δίπλα σας. Να συζητήσουμε, να ακούσω ιδέες και προτάσεις και πιστεύω ότι θα έχουμε μια καθαρή εντολή να τις υλοποιήσουμε σε μια νέα τετραετία εάν οι πολίτες μας εμπιστευτούν και πάλι.
Σας ευχαριστώ».

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «λεωφόρος» της κοκαΐνης

Έξι φορτηγά γεμάτα με στρατιώτες και αστυνομικούς έφτασε μέσα στη νύχτα έξω από ένα σπίτι στο Γκουαγιακίλ του Ισημερινού. Η πόρτα του σπιτιού έγραφε πως «ενοικιάζεται» και τα φώτα ήταν σβηστά. Ωστόσο, δεν πτοήθηκαν από το φαινομενικά άδειο σπίτι καθώς

Βυθίζεται το ελληνόκτητο πλοίο που χτυπήθηκε από τους Χούθι – Αναφορές για νεκρό

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, το πλοίο έχει υποστεί σοβαρή βλάβη στο μηχανοστάσιο, πλέει εδώ και ώρες ακυβέρνητο και παρουσιάζει εισροή υδάτων. Αναφορές σε αραβικά ΜΜΕ σημειώνουν ότι υπάρχει ένα νεκρός από το πλήρωμα. Το ελληνικό λιμενικό διευκρίνισε ότι ανάμεσα στα

Γιώργος Αυτιάς: Στρασβούργο

Ακόμη και στους αριθμούς μπορεί κανείς να ασκήσει ερμηνευτική βία. Μπορεί να βλέπει στα εκλογικά μεγέθη όχι αυτό που μετράνε, αλλά το είδωλο των προκαταλήψεών του. Κάπως έτσι, κάποιοι είχαν «διαβάσει» το αποτέλεσμα προτού καν κλείσουν οι κάλπες την Κυριακή.

Αρχίζει η δικαστική μάχη δισ. ευρώ για τα εγκλωβισμένα αεροσκάφη

Μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες leasing αεροσκαφών ξεκίνησαν τη δικαστική μάχη εναντίον των ασφαλιστικών εταιρειών στο Δουβλίνο, μία αναμέτρηση στην οποία παίζονται αποζημιώσεις τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ για αεροσκάφη που παραμένουν αποκλεισμένα στη Ρωσία. Οι εκμισθωτές έχουν εγείρει αγωγές κατά δεκάδων

Μετάβαση στο περιεχόμενο