Κρήτη: «Καταιγισμός» αφίξεων μεταναστών στα νότια του νησιού

Συνεχείς διασώσεις εκατοντάδων μεταναστών αλλά και συλλήψεις διακινητών

Κάθε μέρα που περνά οξύνεται ολοένα και περισσότερο το μεταναστευτικό πρόβλημα για την Κρήτη καθώς όπως φαίνεται οι σύγχρονοι «δουλέμποροι» έχουν σταματήσει τις ροές προς Ιταλία και προτιμούν να στέλνουν τις βάρκες με εκατοντάδες ψυχές στην Κρήτη.

Χαρακτηριστικό είναι το τελευταίο ενημερωτικό δελτίο Τύπου του Λιμενικού Σώματος στο οποίο υπάρχουν συνεχείς αναφορές για συλλήψεις διακινητών που ήταν μέσα στις βάρκες αλλά και για νέες διασώσεις.

«Τις πρωινές ώρες της Παρασκευής 23/5, ενημερώθηκε το Λιμενικό Φυλάκιο της Γαύδου για την ύπαρξη μίας λέμβου με αλλοδαπούς επιβαίνοντες νοτιοανατολικά του νησιού. Το ιδιωτικό σκάφος «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» Λ.Π. 300 με επιβαίνοντες στελέχη της Λιμενικής Αρχής, προέβη στην ασφαλή περισυλλογή της λέμβου με 7 αλλοδαπούς επιβαίνοντες. Κατά την αποβίβασή τους δήλωσαν ότι στη χερσαία περιοχή νότια της Γαύδου έχουν αποβιβαστεί επιπλέον 35 αλλοδαποί. Οι συνολικά 42 αλλοδαποί μεταφέρθηκαν με επιβατηγό – οχηματαγωγό (Ε/Γ-Ο/Γ) πλοίο στη χώρα Σφακίων και στη συνέχεια σε χώρο φιλοξενίας στην Αγυιά Χανίων. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων, ενώ η λέμβος μεταφοράς κατασχέθηκε.

Τις πρωινές ώρες Παρασκευής 23/5, ενημερώθηκε το Λιμενικό Φυλάκιο της Γαύδου για την ύπαρξη δύο λέμβων με αλλοδαπούς επιβαίνοντες νότια της Γαύδου. Στο σημείο μετέβη το αλιευτικό σκάφος «ΓΕΡΟΜΕΡΗΣ» Ν.Χ. 205, όπου εντόπισε μία ξύλινη και μία φουσκωτή λέμβο στις οποίες επέβαιναν συνολικά 114 αλλοδαποί, τους οποίους μετέφερε με ασφάλεια στο λιμάνι της Γαύδου. Οι αλλοδαποί μεταφέρθηκαν με επιβατηγό – οχηματαγωγό (Ε/Γ-Ο/Γ) πλοίο στη χώρα Σφακίων και στη συνέχεια σε χώρο φιλοξενίας στην Αγυιά Χανίων. Η φουσκωτή λέμβος μεταφοράς κατασχέθηκε, ενώ η ξύλινη καταστράφηκε. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων.»

Συλλήψεις «διακινητών» μεταναστών

Στο μεταξύ τα κρατητήρια, αρχικά, αλλά και τα Δικαστήρια και οι φυλακές στην συνέχεια, «γεμίζουν» με τους μετανάστες – διακινητές στους οποίους οι «δουλέμποροι» αναθέτουν την πλοήγηση των βαρκών.

«Αναφορικά με τον εντοπισμό 46 αλλοδαπών στην παραλία Τρυπητή της Γαύδου τις πρωινές ώρες Πέμπτης 22/5, συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί (υπήκοοι Σουδάν) ηλικίας 18 και 19 ετών ως οι διακινητές των υπολοίπων, οι οποίοι τους μετέφεραν από το Τομπρούκ Λιβύης στην Ελλάδα έναντι χρηματικής αμοιβής. Οι δύο αλλοδαποί συνελήφθησαν για παράβαση του άρθρου 83 του Ν. 3386/2005 ¨Παράνομη είσοδος στη χώρα¨, του άρθρου 25 του Ν. 5038/23 ¨Διευκόλυνση¨ όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με τον Ν. 5079/2023 σε συνδυασμό με το άρθρο 45 του Π.Κ. ¨Συναυτουργία¨ και του άρθρου 306 του Π.Κ. ¨Έκθεση¨. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν δύο συσκευές κινητής τηλεφωνίας.

Αναφορικά με τον εντοπισμό 37 αλλοδαπών στο λιμάνι Καραβέ της Γαύδου τις πρωινές ώρες Πέμπτης 22/5, συνελήφθη ένας 20χρονος αλλοδαπός (υπήκοος Σουδάν) ως ο διακινητής των υπολοίπων, ο οποίος τους μετέφερε από το Τομπρούκ Λιβύης στην Ελλάδα έναντι χρηματικής αμοιβής. Ο 20χρονος, συνελήφθη για παράβαση του άρθρου 83 του Ν. 3386/2005 ¨Παράνομη είσοδος στη χώρα¨, του άρθρου 25 του Ν. 5038/23 ¨Διευκόλυνση¨ όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με τον Ν. 5079/2023 σε συνδυασμό με το άρθρο 306 του Π.Κ. ¨Έκθεση¨. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε μία συσκευή κινητής τηλεφωνίας, καθώς και η λέμβος μεταφοράς.

Αναφορικά με τον εντοπισμό 34 αλλοδαπών τις πρωινές ώρες Πέμπτης 22/5, νότια της Γαύδου, συνελήφθη ένας 23χρονος αλλοδαπός (υπήκοος Σουδάν) ως ο διακινητής των υπολοίπων, ο οποίος τους μετέφερε από το Τομπρούκ Λιβύης στην Ελλάδα έναντι χρηματικής αμοιβής. Ο 20χρονος, συνελήφθη για παράβαση του άρθρου 83 του Ν. 3386/2005 ¨Παράνομη είσοδος στη χώρα¨, του άρθρου 25 του Ν. 5038/23 ¨Διευκόλυνση¨ όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με τον Ν. 5079/2023 σε συνδυασμό με το άρθρο 306 του Π.Κ. ¨Έκθεση¨. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε μία συσκευή κινητής τηλεφωνίας.»

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οχτώ Αιγύπτιοι οι διακινητές που μετέφεραν 507 μετανάστες από τη Λιβύη στη Γαύδο – Συνελήφθησαν από το Λιμενικό

Στη σύλληψη οχτώ Αιγυπτίων που αναγνωρίστηκαν ως οι διακινητές των 507 παράνομων μεταναστών που μεταφέρθηκαν από τη Λιβύη στη Γαύδο τα ξημερώματα της Τετάρτης προχώρησε το Λιμενικό. Οι οκτώ άνδρες από την Αίγυπτο, ηλικίας 20, 24, 25, 33, 34, 34,

Κατηγορούνται για κατασκοπεία οι τέσσερις Κινέζοι που φωτογράφιζαν Rafale στην Τανάγρα

Σε υπόθεση με διαστάσεις εθνικής ασφάλειας εξελίσσεται το περιστατικό που σημειώθηκε χθες στην Τανάγρα, όπου τέσσερις υπήκοοι Κίνας – δύο άνδρες, μία γυναίκα και ένας νεαρός – συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω να φωτογραφίζουν ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ)

Έρχεται μίνι ανασχηματισμός στους γενικούς γραμματείς – Όλα τα ονόματα

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις αλλαγές που έχει αποφασίσει το Μέγαρο Μαξίμου στους γενικούς γραμματείς της κυβέρνησης. Αυτή την φορά οι αλλαγές δεν θα είναι πολλές αφού μετά τον σαρωτικό ανασχηματισμό τον περασμένο Αύγουστο η ηγετική ομάδα έχει εντοπίσει

Μπλόκο στις μεταναστευτικές ροές με δέσμη μέτρων – Βολές από την αντιπολίτευση και επανενεργοποίηση της «Ομάδας Ευρώπη» για Λιβύη

Μήνυμα ότι η δίοδος προς την Ελλάδα κλείνει στέλνει η κυβέρνηση, με δέσμη σκληρών μέτρων για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών και την αποτροπή της δράσης διακινητών. Την ίδια ώρα, ξεδιπλώνεται επιχείρηση αποσυμφόρησης της Κρήτης, η οποία δέχεται τον κύριο

Μετάβαση στο περιεχόμενο