«Λαχείο» για συνταξιούχους: Ποιοι θα πάρουν έως 8.000 ευρώ αναδρομικά μέσα στον Μάρτιο

Συνταξιούχοι θα λάβουν αναδρομικά.

Χιλιάδες συνταξιούχοι θα λάβουν αναδρομικά ποσά έως 8.000 ευρώ μέσα στον Μάρτιο του 2023.

Συγκεκριμένα, τα αναδρομικά θα τα πάρουν ως προκαταβολή επικουρικής σύνταξης 40.000 συνταξιούχοι, με αιτήσεις σε αναμονή από το 2016 ως και τον Ιούνιο του 2022.

Άλλοι 40.000 συνταξιούχοι θα πάρουν μέσα στον Φεβρουάριο ολόκληρη την επικουρική με τα αναδρομικά που τους οφείλονται, καθώς οι αποφάσεις τους έχουν ήδη εκδοθεί, σύμφωνα με τον «ΕΤ».

Τα αναδρομικά από την προκαταβολή είναι 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης όσον αφορά τις αιτήσεις για σύνταξη λόγω γήρατος και 50 ευρώ για κάθε μήνα αναμονής για τις επικουρικές συντάξεις λόγω θανάτου και λόγω αναπηρίας.

Η προκαταβολή και η άμεση έκδοση των επικουρικών αφορά συνολικά 80.000 συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν πάρει την κύρια σύνταξη που βγαίνει πρώτα και περιμένουν την επικουρική που ακολουθεί.

Η προκαταβολή θα συμψηφίζεται (δηλαδή θα αφαιρείται) από το συνολικό ποσό της επικουρικής και όταν αυτή εκδοθεί κανονικά θα πάρει αναδρομικά το υπόλοιπο και όχι το συνολικό ποσό. Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος που έχει αίτηση σε εκκρεμότητα για 20 μήνες θα πάρει προκαταβολή 100 ευρώ τον μήνα, άρα 2.000 ευρώ. Αν η επικουρική είναι 180 ευρώ, θα έχει λαμβάνειν άλλα 80 ευρώ υπόλοιπο αναδρομικών για το ίδιο διάστημα δηλαδή άλλα 1.600 ευρώ.

Τα δύο μέτρα νομοθετούνται άμεσα, με τροπολογία την οποία προανήγγειλε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης και κατατίθεται οσονούπω στη Βουλή.

Μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν εκδοθεί οι αποφάσεις για όσους πάρουν την προκαταβολή επικουρικής σύνταξης σημείωσε ο υπουργός, τονίζοντας ότι «αναμένεται μεγάλη επιτάχυνση του ρυθμού απονομής επικουρικών συντάξεων από 9.000 -10.000 το μήνα πέρυσι, σε 20.000 το μήνα για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2023.

Για αιτήσεις από Ιούλιο 2022 και μετά δεν προβλέπεται προκαταβολή, αλλά επιτάχυνση της έκδοσης ολόκληρης της επικουρικής με διαδικασία fast track.

Τι προβλέπει η τροπολογία

 • Χορήγηση προκαταβολής για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου σε ασφαλισμένους που έχουν υποβάλει αίτηση ως 30 Ιουνίου 2022 και έχει εκδοθεί απόφαση κύριας σύνταξης.
 • Για τις επικουρικές συντάξεις λόγω γήρατος, ο αιτών θα πρέπει να έχει συμπληρώσει κατ΄ ελάχιστον 15 έτη (ή 4.500 ημέρες) επικουρικής ασφάλισης.
 • Η προκαταβολή χορηγείται έως τις 15 Μαρτίου 2023 -χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε ενέργεια από πλευράς του δικαιούχου- και ισούται με 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης της έκδοσης για επικουρικές συντάξεις γήρατος και στα 50 ευρώ για επικουρικές συντάξεις λόγω θανάτου και λόγω αναπηρίας.
 • Οι επικουρικές συντάξεις θα εκδίδονται με διαδικασία «ταχείας απονομής» (fast track) από τον τελευταίο φορέα στον οποίο υπαγόταν ο συνταξιούχος, όταν πρόκειται για συνταξιούχους που έχουν 15 έτη επικουρικής ασφάλισης (4.500 ημέρες) εφόσον έχουν ηλικία 67 ετών ή το σύνολο ή μέρος της επικουρικής τους ασφάλισης έχει διανυθεί στο επικουρικό του ΙΚΑ (ΕΤΕΑΜ) ή σε φορείς επικουρικής ασφάλισης που είχαν ενταχθεί σε αυτό.

Αναλυτικά παραδείγματα

Από τους 40.000 συνταξιούχους που θα πάρουν ως τις 15 Μαρτίου τα αναδρομικά από την προκαταβολή της επικουρικής, περίπου1.000 (σύμφωνα με στελέχη του ΕΦΚΑ) έχουν αιτήσεις σε αναμονή ακόμη και από το 2016 και είναι αυτοί που θα πάρουν τα περισσότερα.

Σύμφωνα με τον πίνακα των προκαταβολών που δημοσιεύει ο «Ε.Τ.»:

 1. Συνταξιούχος που περιμένει την επικουρική από τον Ιούνιο του 2016 θα πάρει προκαταβολή 8.000 ευρώ αν είναι λόγω γήρατος και 4.000 ευρώ για επικουρική χηρείας-αναπηρίας.
 2. Συνταξιούχος που περιμένει την επικουρική από τον Δεκέμβριο του 2017 θα πάρει προκαταβολή 6.200 ευρώ αν είναι λόγω γήρατος και 3.100 ευρώ για επικουρική χηρείας-αναπηρίας.
 3. Συνταξιούχος που περιμένει την επικουρική από τον Δεκέμβριο του 2020 θα πάρει προκαταβολή 2.300 ευρώ αν είναι λόγω γήρατος και 1.150 ευρώ για επικουρική χηρείας-αναπηρίας.
 4. Συνταξιούχος που περιμένει την επικουρική από τον Ιούνιο του 2022 θα πάρει προκαταβολή 800 ευρώ ή 400 ευρώ ανάλογα με την κατηγορία σύνταξης.
 5. Για τους συνταξιούχους που θα πάρουν απευθείας επικουρική (χωρίς προκαταβολή) τα τελικά ποσά σύμφωνα με τους πίνακες που επεξεργάστηκε ο «Ε.Τ.» είναι ενδεικτικά:
 6. Για συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα με μισθό 1.500 ευρώ, ηλικία 62 και 25 έτη ασφάλισης η επικουρική θα είναι στα 122 ευρώ, ενώ με 33 έτη και ηλικία 67 θα πάρουν 217 ευρώ. Με μισθό 2.000 ευρώ και 40 έτη η επικουρική βγαίνει μεταξύ 341 και 352 ευρώ.
 7. Για συνταξιούχους του δημοσίου τομέα με μισθό 1.500 ευρώ, ηλικία 65 και 36 έτη ασφάλισης η επικουρική θα είναι στα 226 ευρώ, με 38 έτη θα είναι 239 ευρώ και με 40 έτη ασφάλισης θα πάρουν 253 ευρώ. Με μισθό 2.100 ευρώ και 40 έτη η επικουρική βγαίνει μεταξύ 345 και 354 ευρώ

Πίνακες

1 1

πηγή:eleftherostypos.gr

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «λεωφόρος» της κοκαΐνης

Έξι φορτηγά γεμάτα με στρατιώτες και αστυνομικούς έφτασε μέσα στη νύχτα έξω από ένα σπίτι στο Γκουαγιακίλ του Ισημερινού. Η πόρτα του σπιτιού έγραφε πως «ενοικιάζεται» και τα φώτα ήταν σβηστά. Ωστόσο, δεν πτοήθηκαν από το φαινομενικά άδειο σπίτι καθώς

Βυθίζεται το ελληνόκτητο πλοίο που χτυπήθηκε από τους Χούθι – Αναφορές για νεκρό

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, το πλοίο έχει υποστεί σοβαρή βλάβη στο μηχανοστάσιο, πλέει εδώ και ώρες ακυβέρνητο και παρουσιάζει εισροή υδάτων. Αναφορές σε αραβικά ΜΜΕ σημειώνουν ότι υπάρχει ένα νεκρός από το πλήρωμα. Το ελληνικό λιμενικό διευκρίνισε ότι ανάμεσα στα

Γιώργος Αυτιάς: Στρασβούργο

Ακόμη και στους αριθμούς μπορεί κανείς να ασκήσει ερμηνευτική βία. Μπορεί να βλέπει στα εκλογικά μεγέθη όχι αυτό που μετράνε, αλλά το είδωλο των προκαταλήψεών του. Κάπως έτσι, κάποιοι είχαν «διαβάσει» το αποτέλεσμα προτού καν κλείσουν οι κάλπες την Κυριακή.

Αρχίζει η δικαστική μάχη δισ. ευρώ για τα εγκλωβισμένα αεροσκάφη

Μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες leasing αεροσκαφών ξεκίνησαν τη δικαστική μάχη εναντίον των ασφαλιστικών εταιρειών στο Δουβλίνο, μία αναμέτρηση στην οποία παίζονται αποζημιώσεις τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ για αεροσκάφη που παραμένουν αποκλεισμένα στη Ρωσία. Οι εκμισθωτές έχουν εγείρει αγωγές κατά δεκάδων

Μετάβαση στο περιεχόμενο