Lego ξεβράζονται στις παραλίες της Κορνουάλης εδώ και 27 χρόνια

Όταν δυνατό κύμα χτύπησε πλοίο

Στις παραλίες της Κορνουάλης μπορείτε να βρείτε πολλά περισσότερα από απλά κοχύλια.

Κομμάτια Lego με θέμα τον ωκεανό, όπως χταπόδια, εξοπλισμός καταδύσεων, φάλαινες, βατραχοπέδιλα , φύκια, σχεδίες, σωσίβια, δελφίνια και δράκοι, είναι μεταξύ των πέντε εκατομμυρίων κομματιών Lego που χάθηκαν στη θάλασσα όταν το container Tokio Express χτύπησε ένα δυνατό κύμα, με αποτέλεσμα εμπορεύματα να πέσουν στη θάλασσα.

Από το πλοίο χύθηκαν πέντε εκατομμύρια κομμάτια Lego στο νερό, τα περισσότερα από τα οποία ξεβράζονται ακόμη. Η συλλογή αυτών των πλαστικών κομματιών Lego αιχμαλώτισε τις καρδιές και το μυαλό των ντόπιων λίγο μετά το ατύχημα, ειδικά των παιδιών που έκαναν και διαγωνισμό για το ποιος θα βρει τα περισσότερα κομμάτια.

Το Tokio Express ήταν ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων νηολογημένο στο Αμβούργο. Ναυπηγήθηκε το 1973 και αρχικά ανήκε στην Hapag-Lloyd. Άλλαξε χέρια και εξαγοράστηκε από τη Westwind International το 1997 και τη Falani το 1999 προτού γίνει σκραπ το 2000.

Tracey Williams

Great Lego Spill

Στις 13 Φεβρουαρίου 1997, το πλοίο της Lego Tokio Express είχε αποπλεύσει με προορισμό τη Νέα Υόρκη από το Ρότερνταμ όταν χτυπήθηκε από ένα κύμα με ταχύτητα 32 χλμ. από το Land’s End, ένα ακρωτήριο στη δυτική Κορνουάλη.

Το Tokio Express έγειρε επικίνδυνα προς τη μία πλευρά κατά 60 μοίρες και στη συνέχεια 40 μοίρες προς τα πίσω, χάνοντας 62 εμπορευματοκιβώτια. Ανάμεσά τους ήταν ένα κοντέινερ με περίπου πέντε εκατομμύρια κομμάτια Lego, τα περισσότερα φτιαγμένα για κιτ παιχνιδιών με θέμα τις θαλάσσιες περιπέτειες.

Κανείς δεν ξέρει πώς άνοιξε το κοντέινερ, αλλά απελευθέρωσε πολύχρωμα κομμάτια Lego που ξεβράζονται ακόμη στις παραλίες της Κορνουάλης.

Τα κομμάτια LEGO περιείχαν 418.000 πλαστικά πτερύγια κολύμβησης, 13.000 όπλα, 4.200 χταπόδια, φύκια, δράκους, κούκλες, 97.500 κοντέινερ, 26.600 σωσίβιες λέμβους, 88.316 δέσμες πλαστικών λουλουδιών, πάνω από 18.000 κομμάτια για υφάλους και κάστρο.

Αυτά τα κομμάτια πλαστικού έχουν επιβιώσει στα νερά που ακόμη και το 2024, 27 χρόνια μετά το ατύχημα, γνωστό και ως Great Lego Spill, οι άνθρωποι τα βρίσκουν σε παραλίες ή ακτές στην Αγγλία και μέχρι την Ιρλανδία και το Βέλγιο.

Τα παιχνίδια έχουν διατηρήσει το σχήμα και το χρώμα τους και συχνά ξεβράζονται στην ξηρά ή πιάνονται σε δίχτυα ψαρότρατας. Μάλιστα, τα κομμάτια λέγεται ότι έχουν διανύσει πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις.

Tracey Williams

Ορισμένα κομμάτια, όπως τα χταπόδια και οι πράσινοι δράκοι, λέγεται ότι είναι σπάνια και περιζήτητα από τους ντόπιους και τους συλλέκτες, ενώ άλλα κομμάτια, όπως τα λουλούδια ή τα φύκια, συνήθως αποστέλλονται για ανακύκλωση.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέος υπουργός Ναυτιλίας στη Βρετανία

Ο Μάικ Κέιν (φωτογραφία) διορίστηκε υπουργός Ναυτιλίας από τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών της Βρετανίας μετά τη νίκη τους στις γενικές εκλογές την περασμένη εβδομάδα. Ο Κέιν έχει εκπροσωπήσει την κυρίως εργατική τάξη στην εκλογική περιφέρεια των Wythenshawe και Sale

Στην πατρίδα του Οδυσσέα, δεν τον θέλουν… (*)

ΑΣ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ότι είστε ένας άνθρωπος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που ασχολείται με την εμπορική ναυτιλία, η οποία είναι τοις πάσι γνωστό- αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη δύναμη στον χώρο των θαλάσσιων μεταφορών. Γνωστό είναι επίσης ότι διά της ναυτιλίας, με

Νέες προδιαγραφές ρυμούλκησης για την ασφαλή διαχείριση υπηρεσιών στα λιμάνια

Με στόχο η διαχείριση των ναυτικών συμβάντων στο Αιγαίο αλλά και η ρυμούλκηση μεγάλων πλοίων στα λιμάνια να αποκτήσουν τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, το υπουργείο Ναυτιλίας έδωσε νέα “πίστωση” χρόνου στα ρυμουλκά πλοία να συμμορφωθούν πλήρως με τις νέες προδιαγραφές του προεδρικού

Τα μαθήματα από τη δράση των φρεγατών κατά των UAV στην Ερυθρά

Χρήσιμα συμπεράσματα για την αντιμετώπιση μη επανδρωμένων απειλών εξάγουν οι Έλληνες αξιωματικοί από τη συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Aspides» στην Ερυθρά Θάλασσα. Μέχρι σήμερα τα ελληνικά πλοία έχουν καταρρίψει τρία UAV των Χούθι, ένα εκ των οποίων με τη

Μετάβαση στο περιεχόμενο