Λέσβος: Μάχη με το χρόνο για την έκδοση της γρήγορης βίζας στους Τούρκους επισκέπτες

Σύσκεψη για να οργανωθούν οι διαδικασίες που απαιτούνται προκειμένου σε εύλογο χρονικό διάστημα να ξεκινήσει στη Λέσβο η χορήγηση επταήμερης θεώρησης εισόδου στη χώρα, σε Τούρκους επισκέπτες , πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Μυτιλήνη με τη συμμετοχή του ΓΓ Δημόσιας Τάξης Μάνου Λογοθέτη και του ΓΓ Λιμένων του Υπ. Ναυτιλίας Ευάγγελου Κυριαζόπουλου παρουσία εμπλεκόμενων φορέων του νησιού.

Οι φορείς του νησιού επιθυμούν να είναι έτοιμο το σύστημα μέχρι τις 6 Απριλίου, που ξεκινά η μεγάλη θρησκευτική γιορτή των Μουσουλμάνων το μπαϊράμι και χιλιάδες επισκέπτες από τη γείτονα αναμένονται στο νησί.

Ωστόσο ο ΓΓ Δημόσιας Τάξης δεν ήθελε να δεσμευθεί χρονικά καθώς όπως είπε «πρέπει να ολοκληρωθούν κάποιες διαδικασίες για να είμαστε σίγουροι ότι όλα θα λειτουργήσουν σωστά, οπωσδήποτε όμως σε εύλογο χρονικό διάστημα για να προλάβουμε επίμαχες περιόδους μεγάλης ζήτησης».

Αποφασίστηκε να ενισχυθούν  οι μονάδες καταχώρισης δεδομένων της συνθήκης Σέγκεν στο τελωνείο Μυτιλήνης, να ενισχυθεί και το προσωπικό και να αναβαθμιστεί η διαδικτυακή σύνδεση των εκεί υπηρεσιών. Όπως και να χει πάντως δε θα μπορούν να εκδίδονται πάνω από 120-150 νέες άδειες εισόδου ημερησίως καθώς είναι μια διαδικασία που απαιτεί  χρόνο (εκτιμάται 20 λεπτά για την κάθε άδεια). Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο δήμαρχος Μυτιλήνης, ο πρόεδρος του λιμενικού ταμείου, ο πρόεδρος της Ενωσης τουριστικών πρακτόρων, της ένωσης ξενοδόχων και υπηρεσιακά στελέχη της αστυνομίας, του λιμενικού και του τελωνείου.

Το 2023 σημειώθηκε ρεκόρ αφίξεων Τούρκων επισκεπτών για τη Λέσβο 73,5 χιλιάδες άτομα, ενώ τα μηνύματα φέτος μιλάνε για περεταίρω αύξηση. Μάλιστα, αυτή η αύξηση της ζήτησης, προκάλεσε εμπλοκή στη διαδικασία της έκδοσης κανονικής βίζα, μέσω του Προξενείου μας στην Τουρκία που έχει σταματήσει να δέχεται νέα ραντεβού μέχρι το Μάιο.

Η «γρήγορη» βίζα είναι πιο φτηνή για τους Τούρκους πολίτες, θα εκδίδεται στα νησιά και όχι στην Τουρκία , θα έχει 7ήμερη διάρκεια και θα εκδίδεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Να θυμίσουμε ότι από το 2012 μέχρι το 2019, από Ιούνιο- Σεπτέμβριο, εφαρμοζόταν το εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιλοτικό πρόγραμμα ταχείας έκδοσης βίζας (Visa Schengen) βραχείας διαμονής 15 ημερών  στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και συγκεκριμένα, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Ρόδος, Σύμη και Καστελόριζο . Στη νέα συμφωνία προστίθενται και τα νησιά Λήμνος , Κάλυμνος και Λέρος, ενώ η εφαρμογή του προγράμματος αυτού θα ξεκινά ξεχωριστά σε κάθε νησί που είναι έτοιμο το σύστημα για να υποδεχτεί τους επισκέπτες.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν κι άλλα ζητήματα που πρέπει να βελτιωθούν για να ανακουφίσουν τους επισκέπτες από τις πολύωρες αναμονές , κυρίως στις περιόδους αιχμής. Στο ΓΓ Δημόσιας Τάξης τέθηκε και το θέμα των άλλων δύο Πυλών Εισόδου του νησιού, του Πλωμαρίου όπου αναμένονται επισκέπτες από τη Σμύρνη αλλά και της Πέτρας που μπαίνει δυναμικά στη γραμμή σύνδεσης με το Αϊβαλί.

Οι δύο Γενικοί Γραμματείς αύριο μεταβαίνουν στη Χίο όπου θα γίνει αντίστοιχη σύσκεψη.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παραχώρηση αιγιαλών και παραλιών: Οι αλλαγές που φέρνει ο ν. 5092/2024*

Στοχεύοντας στη μεγαλύτερη διαφάνεια των διαγωνισμών παραχώρησης μέσω κεντρικής ηλεκτρονικής διαδικασίας και την υψηλότερη αποτελεσματικότητα των ελέγχων μέσω της αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας σε συνδυασμό με την αυστηροποίηση των ποινών, προσπαθεί να αντιμετωπίσει διαχρονικές παθογένειες. Από την άλλη, όμως, έχει

Οι θέσεις της CLIA για τη θαλάσσια συνδεσιμότητα

Στη συνάντηση, ο κ. Vago εξέφρασε την αλληλεγγύη του κλάδου της κρουαζιέρας προς τον ευρύτερο ναυτιλιακό τομέα στον κορυφαίο στόχο της διασφάλισης της ασφάλειας των ναυτικών, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες απειλές στην Ερυθρά Θάλασσα και αλλού. Η CLIA ανέδειξε την

Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο: Συζητήθηκε η περικοπή των δώρων στους συνταξιούχους

Ειδικότερα, η κυρία Σταυρουλάκη έθεσε ζήτημα αν πράγματι υπάρχει θέμα αντιθέτων αποφάσεων (δηλαδή θέμα παραδεκτού) μεταξύ των αποφάσεων του ΣτΕ και του Α.Π., καθώς το κάθε ένα από αυτά τα δύο δικαστήρια επελήφθη επί διαφορετικών νομοθετικών δεδομένων. Κατά την εισηγήτρια, τον Α.Π. τον

Χούθι: «Έχουμε επιτεθεί σε περισσότερα από 100 πλοία του εχθρού»

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης επιτέθηκαν σε περίπου 100 πλοία «που συνδέονταν με τον εχθρό», δηλαδή το Ισραήλ, στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, αφότου ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις τους σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της

Μετάβαση στο περιεχόμενο