Λιμάνι Πειραιά: Εκτός δρομολογίων Maersk – Hapag-Lloyd

Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ»

Εκτός μένει ο Πειραιάς από το νέο σύστημα των βασικών δρομολογίων της συμμαχίας Maersk – Hapag-Lloyd που ανακοινώθηκε πρόσφατα και αφορά τις ναυτιλιακές γραμμές των δύο εταιρειών Ασίας – Ευρώπης. Στο νέο κοινό δίκτυο το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας θα προσεγγίζεται με μικρότερης χωρητικότητας πλοία που θα ξεκινούν από το λιμάνι του Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με σχετική ανάλυση της Alphaliner το νέο δίκτυο, της συμμαχίας «Gemini» όπως ονομάστηκε, περιλαμβάνει εννέα λιμάνια-κόμβους (hub) και συγκεκριμένα το λιμάνι Τανγιούγκ Πελέπας της Μαλαισίας, Σαλάλα του Ομάν, Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου (και αργότερα την Νταμιέτα της Τουρκίας), το Τάνγκερ Μεντ του Μαρόκου, το ισπανικό Αλγκεσίρας, το Ρότερνταμ της Ολλανδίας, το Μπρεμερχάφεν της Γερμανίας, το Βιλχελμσχάφεν της Γερμανίας και το Λάζαρο Καρδένας του Μεξικού.

Ο Πειραιάς εντάσσεται σε μια νέα ομάδα των επονομαζόμενων «shuttle» δικτύων και θα εξυπηρετείται με πλοία από το Πορτ Σάιντ, όπως και η Τεργέστη, η Σμύρνη και δύο ακόμη λιμάνια της Τουρκίας, η Μερσίνα και το Ισκεντερούμ. Ενα ανάλογο δίκτυο διαμορφώνεται και στη Δυτική Μεσόγειο, που θα εξυπηρετεί από την Αλγκεσίρας και την Ταγγέρη, τα λιμάνια της Βαλένθιας, της Βαρκελώνης κ.λπ.

Νέο σχέδιο

Όπως σημειώνουν στα «ΝΕΑ» παράγοντες της αγοράς με το νέο σχέδιο ο Πειραιάς δεν θα χρησιμοποιείται ως λιμάνι μεταφόρτωσης (transshipment) και δεν θα πιάνουν μεγάλης μεταφορικής ικανότητας πλοία της Gemini, βελτιώνεται όμως σημαντικά η αξιοπιστία των δρομολογίων και μειώνεται και ο χρόνος εξυπηρέτησης των φορτίων που προορίζονται για τη χώρα μας.

Η νέα συμμαχία, που προκάλεσε έκπληξη όπως σχολιάζει η Alphaliner, προχωρεί στην επιλογή ενός δικτύου «hub and spoke» με πολύ περιορισμένες προσεγγίσεις σε λιμάνια διεθνών κόμβων (deep seas) και είναι κάτι παραπάνω από αξιοσημείωτη, σημειώνει η Alphaliner. Το «hub and spoke» δεν είναι από μόνο του μια νέα ιδέα, αλλά δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ τόσο ριζικά όσο σκοπεύουν να κάνουν η Maersk και η Hapag-Lloyd, τονίζει ο οίκος αναλύσεων. Επιπλέον, σε αντίθεση με τις σημερινές «παραδοσιακές» συμμαχίες που συνήθως περιορίζονται σε υπηρεσίες «deep seas», η Maersk και η Hapag-Lloyd θα λειτουργήσουν από κοινού έναν αρκετά μεγάλο αριθμό περιφερειακών δρομολογίων, τα οποία θα τροφοδοτούν τους λίγους διεθνείς κόμβους λιμανιών.

Επισημαίνεται ότι η συμφωνία που ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες θα εγκαινιαστεί τον Φεβρουάριο του 2025, ενώ η νέα συνεργασία δεν είναι ανοικτή σε πρόσθετα μέλη. Η Maersk θα παρέχει το 60% της χωρητικότητας της Gemini και η Hapag-Lloyd το υπόλοιπο 40%. Οι εταίροι σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν περίπου 290 πλοία στο νέο σχήμα με συνδυασμένη μεταφορική ικανότητα 3,4 εκατ. teu.

Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ»

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τακτικές- Έκτακτες Κρίσεις Ανωτάτων Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων

Το ΣΑΓΕ κατά την 9η Συνεδρίασή του, της Παρασκευής 1 Μαρτίου 2024, έκρινε ως ακολούθως : 1. Στην Πολεμική Αεροπορία  α. Προήγαγε στο βαθμό του Υποπτεράρχου για πλήρωση κενών θέσεων, τους: (1) Ταξίαρχο (Ι) Τουρβαλή Ευάγγελο (2) Ταξίαρχο (Ι) Κομητούδη Αλέξανδρο (3) Ταξίαρχο

Έκτακτες Κρίσεις Ανωτάτων Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων

Το ΣΑΓΕ κατά την 8η Συνεδρίασή του, της Παρασκευής 1 Μαρτίου 2024, έκρινε ως ακολούθως : 1. Στο Πολεμικό Ναυτικό  Προήγαγε στο βαθμό του Αντιναυάρχου, για πλήρωση κενής θέσης, τον Υποναύαρχο (Μ) Δημητρόγλου Παναγιώτη ΠΝ 2. Στην Πολεμική Αεροπορία  Προήγαγε στο βαθμό του Αντιπτεράρχου,

Emily O’Reilly: «Πνίγηκαν 600 άνθρωποι χωρίς ένα “mayday”. Έτσι αποτρέπει τους μετανάστες η Ευρώπη;»

Μετάφραση-απόδοση κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» «Όταν, μια καλοκαιρινή νύχτα στη Μεσόγειο πεθαίνουν 600 άνθρωποι, που το ταξίδι τους ήταν γνωστό ή υπό παρακολούθηση επί ώρες και, κάποιες φορές από έναν ενωσιακό Οργανισμό, από ναυτιλιακές Αρχές δύο κρατών μελών της ΕΕ, από

Υπεγράφη σύμβαση αναβάθμισης δύο Super Puma – Τον Μάρτιο οι διαγωνισμοί για νέα ελικόπτερα πυρόσβεσης

Σύμβαση για την αναβάθμιση δύο Super Puma υπέγραψε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος ΑΙΓΙΣ, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες. Πρόκειται για έργο —μέσω διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ— συνολικής αξίας 3 εκατομμυρίων ευρώ και

Μετάβαση στο περιεχόμενο