Λιμάνι Πειραιά: Υποχώρησε στην 29η θέση στην παγκόσμια κατάταξη το 2021

Η Alphaliner υπολογίζει ότι από το λιμάνι του Πειραιά διακινήθηκαν 5,32 εκατ. teu από 5,427 εκατ. teu το 2020 και 5,648 εκατ. teu το 2019
*Λάμπρος Καραγεώργος

Δυο θέσεις υποχώρησε στην παγκόσμια κατάταξη λιμανιών ο Πειραιάς που ελέγχεται από την Cosco, σύμφωνα με μία λίστα κορυφαίων λιμανιών που δημοσιοποίησε η Alphaliner, ενώ είναι το μοναδικό μεταξύ των κορυφαίων λιμανιών στον πλανήτη που καταγράφει μείωση της διακίνησης containers και το 2020 και το 2021.

Κάτι συμβαίνει προφανώς με τον Πειραιά που μετά από μία αλματώδη πορεία, πριν την πανδημία, τώρα συμπεριλαμβάνεται στα λιμάνια που η διακίνηση containers μειώθηκε το 2021 σε σύγκριση με το 2020 και βρέθηκε στην 29η θέση μεταξύ των 30 κορυφαίων σε διακίνηση Containers λιμανιών του πλανήτη από την 27η που ήταν το 2020.

Η Alphaliner υπολογίζει ότι από το λιμάνι του Πειραιά διακινήθηκαν 5,32 εκατ. teu από 5,427 εκατ. teu το 2020 και 5,648 εκατ. teu το 2019.

Επίσης ο Πειραιάς από την τέταρτη βρέθηκε στην πέμπτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών λιμανιών.

Μάλιστα ο Πειραιάς βρίσκεται μεταξύ των τριών λιμανιών στα 30 που εμφανίζουν μειωμένη διακίνηση φορτίων το 2021 σε σύγκριση με το 2020, έτος κατά το οποίο τα λιμάνια με μείωση φορτίου ήταν συνολικά 15 και όπως υπογραμμίζει η Alphaliner είναι το μοναδικό λιμάνι που εμφανίζει πτώση και το 2020 και το 2021..

Η Alphaliner επισημαίνει ότι η αύξηση της διακίνησης στα 30 μεγαλύτερα λιμάνια εμπορευματοκιβωτίων του κόσμου ξεπέρασε το 6,5% σε σύγκριση με το 2021. Τα 30 κορυφαία λιμάνια διακίνησαν 450 εκατ. teu κατά τη διάρκεια του έτους, έναντι 421 εκατ. teu το 2020.

Η Σαγκάη παραμένει για 12 στη σειρά χρόνια στην πρώτη θέση με την Σιγκαπούρη στη δεύτερη. Ακολουθούν τέσσερα ακόμη κινεζικά λιμάνια ενώ στα δέκα μεγαλύτερα τα επτά είναι κινεζικά, ένα από την Κορέα (Μπoυσάν) ένα αμερικανικό (Λος Αντζελες) και η Σιγκαπούρη. Το πρώτο ευρωπαϊκό είναι το Ρότερνταμ στην ενδέκατη θέση.

ports world
Πηγή: OT

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελετή Εορτασμού του Προφήτη Ηλία, Προστάτη της Αεροπορίας Στρατού

Την Κυριακή 19 και την Δευτέρα 20 Ιουλίου 2026, πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο «ΛΟΧΑΓΟΥ (ΠΒ) ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΔΕΛΑΠΟΡΤΑ» στα Μέγαρα Αττικής, ο εορτασμός του Προφήτη Ηλία του Θεσβίτου, Προστάτη της Αεροπορίας Στρατού, καθώς και η «Ημέρα Μνήμης και Τιμής της Αεροπορίας Στρατού».

Politico: Η Ελλάδα «φρενάρει» το σχέδιο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Οι χώρες της ΕΕ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για την επιβολή νέων, εκτεταμένων κυρώσεων κατά της Ρωσίας το βράδυ της Τετάρτης (22.07.2026), καθώς η Ελλάδα μπλόκαρε τα μέτρα για την προστασία της ναυτιλιακής βιομηχανίας καυσίμων, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Politico.

Μοίρα Πυροσβεστικών Αεροσκαφών – Το «ευχαριστώ» στα πληρώματα και το τεχνικό προσωπικό

«Το έργο των στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας υπερβαίνει τα στενά όρια μιας στρατιωτικής αποστολής. Τα πληρώματα, το τεχνικό προσωπικό, επιχειρούν κάθε μέρα, πολλές φορές υπό ακραίες συνθήκες, για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας, του φυσικού πλούτου, των φυσικών πόρων της

Επιχείρηση «IRINI»: Ρεσάλτο ευρωπαϊκών δυνάμεων σε πλοίο του ρωσικού σκιώδους στόλου

Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη Μεσόγειο Θάλασσα στο πλαίσιο της επιχείρησης «IRINI» αναχαίτισαν και επιβιβάστηκαν σε ένα ρωσικό δεξαμενόπλοιο στις 20 Ιουλίου. «Το πετρελαιοφόρο MV SOUTH STAR, για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι έπλεε υπό ψευδή σημαία κατά παράβαση του