Λιμεναρχείο Πάτμου: Το χρονικό της επιχείρησης διάσωσης και ρυμούλκυνσης της θαλαμηγού στο λιμάνι . Ευχαριστήρια σε όσους συνέδραμαν

Ο λιμενάρχης Πάτμου κ. Γεώργιος Κραουνάκης  μας ενημέρωσε σχετικά με το χθεσινό περιστατικό της διάσωσης του σκάφους και των 25 επιβαινόντων καθώς και όλων των άλλων ενεργειών που έγιναν με θετικό αποτέλεσμα.

 

“Αρχικά ως προς το χθεσινό περιστατικό θέλω να τονίσω ότι αξίζουν συγχαρητήρια προς όλους τους εμπλεκομένους (ιδιώτες, επαγγελματίες, συναδέλφους λιμενικούς) γιατί επρόκειτο για μια επιχείρηση που επέτυχε την διάσωση 25 ατόμων (!) κ την αποφυγή βύθισης, ρύπανσης, σοβαρών υλικών ζημιών ή και του παραμικρού κωλύματος στην λειτουργία του λιμανιού!

 

Οι πρώτες κινήσεις των στελεχών μας ήταν άμεσες κ σε συνδυασμό με την ταχύτατη απόκριση των ιδιωτών της Πάτμου, το εξαιρετικό κλίμα συνεργασίας με την Υπηρεσία μας καθώς και την υποδειγματική συμμόρφωση των επαγγελματιών (ρυμουλκό-πλωτός γερανός-λάντζα ασφαλείας) επέτρεψαν την επιτυχή έκβαση του διασωστικού έργου.

Κρίνεται επομένως ότι πρώτη κ δυσκολότερη φάση της επιχείρησης πήγε άριστα, ωστόσο θα συνεχιστεί σήμερα κ τις επόμενες μέρες τόσο με την απαίτηση ασφαλούς απομάκρυνσης του σκάφους από το λιμάνι μας, όσο κ με την ανάγκη ανέλκυσης του για την εξακρίβωση των αιτίων της αβαρίας του και περαιτέρω διασφάλισης της αξιοπλοΐας του.

 

Συνοπτικά ως προς το περιστατικό η αρχική ενημέρωση (15:30) στην Υπηρεσία μας έκανε λόγο για κινδυνεύον θαλαμηγό-σκάφος που αδυνατούσε να χειρίσει (πιθανά λόγω βλάβης στο σύστημα πηδαλιουχήσεως) κ αιτούνταν συνδρομής!
Άμεσα εδόθη εντολή απόπλου στην λάντζα ασφαλείας μας (ΕΙΡΗΝΗ) κ το περιπολικό μας (ΠΛΣ-1012).

Την 15:50 εντοπίστηκε το κινδυνεύον σκάφος στις προσβάσεις του λιμένα μας (επέστρεφε δηλαδή με ίδια μέσα στο μεταξύ), όπου διαπιστώθηκε και ότι είχε και σημαντική εισροή υδάτων. Ακολούθησε ασφαλής μετεπιβίβαση 23 επιβατών στο Ειρήνη κ ταχεία ασφάλιση του βυθιζόμενου σκάφους στο ανατολικό άκρο λιμένα μας (πλησίον αβάθων-παραλίας).

Με την καταλυτική συνδρομή των ταχέως αφιχθέντων οχημάτων, γερανοφόρο-βυτιοφόρο/αντλητικό, των Δαλαρή Εμμανουήλ κ Γρύλλη Νικολάου αντίστοιχα απεφεύχθη η βύθιση κ εγένετο συγκράτηση του σκάφους μέχρι να αφιχθούν ο πλωτός γερανός κ το βοηθητικό ρυμουλκό που για καλή σύμπτωση ευρίσκονταν ακόμα στη περιοχή μας.

Παράλληλα με το εκ του αποτελέσματος επιτυχημένο διασωστικό έργο έλαβε χώρα κ η ενεργοποίηση προληπτικά του τοπικού σχεδίου αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης μετά ρίψεως του πλωτού φράγματος της υπηρεσίας μας.
Όλες τις ενέργειες συνέδραμε επαγγελματίας δύτης (Γαζής Προκόπης).

Η υπηρεσία μας διενεργεί προανάκριση για τα ακριβή αίτια που ακόμα δεν είναι σαφή, ενώ η εγκατάσταση της Patmos Marine έχει τεθεί σε ετοιμότητα υποδοχής κ ανέλκυσης του εν λόγω σκάφους.
Όλοι οι επιβάτες προωθήθηκαν στον αρχικό τους προορισμό αφού πρώτα επιβεβαιώθηκε ότι όλοι ήταν απολύτως καλά στην υγεία τους”.

 

Εκτός από την ενημέρωση ο κ. Κραουνάκης έστειλε    και το παρακάτω ευχαριστήριο του λιμεναρχείου προς όσους βοήθησαν στο έργο της διάσωσης:

 

«Έκφραση Ευχαριστηρίου»

 

Ο Λιμενάρχης Πλωτάρχης ΛΣ ΚΡΑΟΥΝΑΚΗΣ Γεώργιος και το προσωπικό του Λιμεναρχείου Πάτμου εκφράζουν τις θερμές τους ευχαριστίες προς:

το ΔΗ.ΛΙ.ΤΑ.Π. μετά του Προέδρου του, τον κ. ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ Γεώργιο και τα μέλη αντιρρύπανσης,
το Σωματείο Λεμβούχων μετά του Προέδρου του,
το Ε/Γ «ΕΙΡΗΝΗ» Ν.Π.14 (ΓΑΜΠΙΕΡΑΚΗΣ Δημήτριος – ΓΑΜΠΙΕΡΑΚΗΣ Θωμάς),
τον ΔΑΛΑΡΗ Εμμανουήλ (ιδιοκτήτη γερανοφόρου),
τον ΓΡΥΛΛΗ Νικόλαο (ιδιοκτήτη βυτιοφόρου αντλητικού οχήματος),
τον ΓΑΖΗ Προκόπιο (επαγγελματία δύτη),
τον ΦΑΚΑΡΟ Ιωάννη (κυβερνήτη Ρ/Κ «Αγ.Σπυρίδων» Ν.Π.6022),
τον ΜΑΝΙΑ Δημήτριο (ιδιοκτήτη Π/Γ «Αναστασία» Ν.Π.2528),
τον ΓΡΥΛΛΗ Χριστόδουλο (Λάκη) του Βασιλείου,
τον ΓΑΜΠΙΕΡΑΚΗ Γεώργιο του Μιχαήλ,
την PATMOS MARINE (ΚΑΜΙΤΣΗΣ Σώζων – ΚΑΜΙΤΣΗΣ Πέρος),

οι οποίοι με την άμεση, υποδειγματική και καθόλα αποτελεσματική συνεισφορά τους, συνεργαζόμενοι άψογα με τα στελέχη της Υπηρεσίας μας, συνέδραμαν τα μέγιστα στη διαχείριση ενός πολύ απαιτητικού περιστατικού κινδύνου, αποτρέποντας ένα ναυτικό ατύχημα στην περιοχή ευθύνης και τον λιμένα μας. Σε κάθε ευκαιρία η τοπική κοινωνία της Πάτμου αποδεικνύει τόσο την συνοχή των μελών της, όσο και το ανιδιοτελές της ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο, την ασφάλεια και το περιβάλλον.

 

 

Ο ΛΙΜΕΝΑΡΧΗΣ

 

Πλωτάρχης ΛΣ ΚΡΑΟΥΝΑΚΗΣ Γεώργιος

 

 

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Μεγάλο Σχίσμα

Με τον όρο «Σχίσμα» εννοούμε τη διάσπαση της αδιαίρετης κατά την πρώτη χιλιετία Χριστιανικής Εκκλησίας, που συνέβη συμβατικά το 1054.  Το Σχίσμα επηρεάστηκε από πολιτικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς παράγοντες, αλλά η βασική του αιτία δεν ήταν κοσμική, αλλά θεολογική.  Οι

Ασφαλιστικά ταμεία: Πώς θα εμφανίσουν πλεόνασμα το 2023

Πλεόνασμα 749 εκατομμυρίων ευρώ, θα παρουσιάσουν το 2023, τα ασφαλιστικά ταμεία (Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης), παρά το γεγονός ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη θα είναι αυξημένη λόγω των αυξήσεων που θα δοθούν στις συντάξεις μετά από 12 χρόνια μειώσεων και παγώματος των

Ναυτιλία: Το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο και το «χάος» στα Δαρδανέλια

«Δραματική» εικόνα παρουσιάζουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης για τις παράπλευρες συνέπειες στη ναυτιλία από την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, καταγράφοντας τεράστια συμφόρηση δεξαμενοπλοίων στα Στενά του Βοσπόρου. Ειδικότερα, τονίζεται πως στη νέα εποχή στην αγορά δεξαμενόπλοιων στην ανατολική Μεσόγειο

Συντάξεις: Νέο κύμα μαζικής φυγής – Οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 200.000 – Ποιες είναι οι αιτίες

Νέος «πονοκέφαλος» για το υπουργείο εργασίας η συνεχιζόμενη  έκρηξη των αιτήσεων συνταξιοδότησης και το 2022. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των αιτήσεων θα ξεπεράσει και πάλι τις 200.000 πιέζοντας το ασφαλιστικό σύστημα όσον αφορά αφενός τις δαπάνες και αφετέρου τους ρυθμούς απονομής των συντάξεων. Ο