Λίστα διακινητών στα χέρια της ΕΥΠ

Συναγερμός στην Αθήνα για το νέο κύμα μεταναστευτικών ροών από τον Νότο. Οι ελληνικές Αρχές έχουν στη διάθεσή τους στοιχεία για κύκλωμα Αιγυπτίων και Ελλήνων που έχει οργανώσει τις μαζικές μεταφορές μεταναστών από τη Λιβύη στην Κρήτη. Το παρασκήνιο της συμφωνίας της Ε.Ε. με την Αίγυπτο και τα οικονομικά ανταλλάγματα που θα λάβει το Κάιρο για να εμπλακεί πιο ενεργά στη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Ενεργό ρόλο στην καταπολέμηση των μεταναστευτικών ροών από τη Λιβύη έχει -και μάλιστα αθόρυβα- η ΕΥΠ, καθώς συνεργάζεται με αντίστοιχες υπηρεσίες χωρών της βόρειας Αφρική, κυρίως, δε, με την Αίγυπτο, που φαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα αποτελεί κόμβο όσον αφορά την παράνομη μετανάστευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, λίγο πριν από το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κάιρο, επισκέφθηκε την Αίγυπτο ο διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο οποίος συναντήθηκε με στελέχη των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών, στο πλαίσιο ενδυνάμωσης των συνεργασιών που έχει αναπτύξει η ΕΥΠ το τελευταίο διάστημα με ανάλογες υπηρεσίες χωρών που παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον για τα ελληνικά συμφέροντα.

Οι πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η «R» αναφέρουν πως πολλές από τις επαφές που είχε ο Θ. Δεμίρης είχαν ως αντικείμενο την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης από τα παράλια της βόρειας Αφρικής προς την Ε.Ε., κυρίως δε προς την Ελλάδα.

Η συνεργασία που έχει αναπτύξει πλέον η ΕΥΠ με τις αιγυπτιακές υπηρεσίες πληροφοριών φαίνεται πως έχει βάθος και περιβάλλεται με εμπιστοσύνη και από τις δύο πλευρές, καθώς, όπως λέγεται, υπήρξε ανταλλαγή πληροφοριών για το συγκεκριμένο ζήτημα, οι οποίες στο άμεσο μέλλον μπορούν να οδηγήσουν σε συλλήψεις, ακόμα και στην εξάρθρωση ενός βασικού σκέλους του κυκλώματος των διακινητών.

Οι ύποπτοι

Οπως αναφέρουν οι πηγές της «R», στα χέρια των στελεχών της ΕΥΠ βρίσκεται ήδη λίστα με ονόματα διακινητών από την Αίγυπτο και τη Λιβύη, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην παράνομη μετανάστευση, με στόχο κυρίως την Ελλάδα. Η λίστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, περιέχει συγκεκριμένα πρόσωπα, στοιχεία, αλλά και φωτογραφίες υπόπτων.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως στη λίστα των υπόπτων περιλαμβάνονται και άτομα ελληνικής υπηκοότητας. Το δίκτυο των διακινητών της βόρειας Αφρικής είναι πολυεθνικό και εκτιμάται ότι οι Ελληνες που συμμετέχουν σε αυτό έχουν αναλάβει ειδικούς ρόλους, όπως την υποδοχή των παράτυπων μεταναστών σε συγκεκριμένα σημεία, τη μεταφορά τους σε άλλες περιοχές της χώρας και την πλαστογράφηση επίσημων ταξιδιωτικών εγγράφων.

Εκτός από το πλήθος των δεδομένων για τα άτομα που συμμετέχουν και κινούν τα νήματα στο κύκλωμα διακίνησης προσφύγων, τα στοιχεία που βρίσκονται πλέον στα χέρια των ελληνικών Αρχών περιλαμβάνουν και πολλές πληροφορίες για τα σκάφη με τα οποία γίνεται η παράνομη μεταφορά μεταναστών.

Χρηματικά ποσά

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η συγκεκριμένη λίστα, που περιλαμβάνει πρόσωπα, στοιχεία και φωτογραφίες, φαίνεται να αποτελεί ένα σημαντικό «εργαλείο» συλλογής πληροφοριών και εντοπισμού ακόμα και των παράνομα διακινούμενων χρηματικών ποσών που φτάνουν στις τσέπες των διακινητών.

Ηδη το πληροφοριακό δίκτυο της ΕΥΠ αξιοποιεί τα νέα στοιχεία και βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση ώστε εν ευθέτω χρόνω να είναι σε θέση να δώσει στις διωκτικές Αρχές της χώρας συγκεκριμένα στοιχεία για τους χώρους, αλλά και για τα πρόσωπα που εμπλέκονται ενεργά στον τομέα τις παράνομης μετανάστευσης.

Η ΕΥΠ, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με τις αιγυπτιακές Αρχές, έχει χορηγήσει και αυτή στους Αιγυπτίους αντίστοιχες πληροφορίες για τα κυκλώματα στην Ελλάδα, τα οποία έχουν στενή επαφή με τους διακινητές της βόρειας Αφρικής.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι μετά και την πρόσφατη επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στο Κάιρο, αλλά και των ομολόγων του από την Ιταλία, το Βέλγιο και την Αυστρία, καθώς και της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι αφίξεις των μεταναστών προς τη νότια Κρήτη έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί. Αντιθέτως, το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα, δηλαδή από τις αρχές του έτους μέχρι και τα μέσα Μαρτίου, στη Γαύδο αλλά και στις νότιες ακτές της Κρήτης είχαν αφιχθεί συνολικά 1.186 μετανάστες. Υπενθυμίζεται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στη συνάντησή τους με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, συμφώνησαν για την παροχή πρόσθετης οικονομικής βοήθειας στην Αίγυπτο.

 

Δείτε το δημοσίευμα της Realnews

 

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ευχαρίστησε την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών για την προσφορά της στη Θεσσαλία με 50 εκατ.

Η Πρόεδρος της ΕΕΕ, Μελίνα Τραυλού συμμετείχε σε εκδήλωση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στο Μουζάκι, για την παρουσίαση των έργων αποκατάστασης στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας που δοκιμάστηκαν από τις καταστροφικές πλημμύρες. Τόσο ο Υπουργός Υποδομών

Σημαντικός ακτοπλοϊκός κόμβος το λιμάνι της Ραφήνας

ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ κόμβο ακτοπλοϊκών υπηρεσιών λόγω της κοντινότερης απόστασής του από τις Κυκλάδες και την Εύβοια, αλλά και  μελλοντικής του σύνδεσης με τον σιδηρόδρομο και την Αττική οδό, εξελίσσεται το λιμάνι της Ραφήνας. Το ΤΑΙΠΕΔ, με την ιδιότητα της Αρχής

Απαγορευμένες ζώνες για τις μηχανότρατες και νέες προστατευόμενες περιοχές – Οι δεσμεύσεις για τις ελληνικές θάλασσες

Σε περίπου 780 εκατ. ευρώ έχει εκτιμηθεί ο προϋπολογισμός για την υλοποίηση των  21 δεσμεύσεων της Ελλάδας για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης Our Ocean Conference 2024 που διεξήχθη στην Αθήνα.  Η… μερίδα του λέοντος, ήτοι 500 εκατ. ευρώ,

Μετάβαση στο περιεχόμενο