Μαρόκο: Μεγάλη αύξηση των κατασχέσεων κοκαΐνης το 2021

Οι κατασχέσεις κοκαΐνης αυξήθηκαν θεαματικά στο Μαρόκο το 2021, φθάνοντας συνολικά τον 1,43 τόνο της λευκής σκόνης αυτής, σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Εθνικής Ασφαλείας (ΓΔΕΑ), ενώ συνελήφθησαν πάνω από 100.000 άνθρωποι στο πλαίσιο του αγώνα κατά της διακίνησης ναρκωτικών.

Η ΓΔΕΑ χειρίστηκε φέτος πάνω από 80.000 υποθέσεις που αφορούσαν παράνομη κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών και ψυχοτρόπων ουσιών, διευκρινίζεται στις ετήσιες στατιστικές που δημοσιοποίησε η ίδια αυτή την εβδομάδα.

Η κατάσχεση της μεγαλύτερης ποσότητας κοκαΐνης (1,35 τόνου) έγινε τη 18η Οκτωβρίου στο λιμάνι της Ταγγέρης (βόρεια) σε πλοίο προερχόμενο από τη Βραζιλία, με προορισμό τα λιμάνια της Αμβέρσας (Βέλγιο) και του Πόρτμπερι (νότια Αγγλία).

Το 2020, η μαροκινή αστυνομία είχε κατασχέσει 132 κιλά κοκαΐνης, υπενθύμισε η ΓΔΕΑ.

Εδώ και αρκετά χρόνια οι διωκτικές αρχές του βασιλείου έχουν πολλαπλασιάσει τις κατασχέσεις μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης, καθώς λατινοαμερικάνικα καρτέλ χρησιμοποιούν το Μαρόκο σαν πλατφόρμα για την διακίνηση ναρκωτικών προς την Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά άλλα ναρκωτικά, κατασχέθηκαν 191,16 τόνοι κάνναβης, ποσότητα μειωμένη κατά 12% σε σύγκριση με το 2020, καθώς και τρία κιλά ηρωίνης (–64%).

Το Μαρόκο ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός ρητίνης κάνναβης το 2020 σε παγκόσμια κλίμακα, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Το βασίλειο υιοθέτησε τον Μάιο νόμο που αποποινικοποιεί τη χρήση κάνναβης για φαρμακευτικούς και βιομηχανικούς σκοπούς, που θα τεθεί σε ισχύ μετά τη δημοσίευση εφαρμοστικών διαταγμάτων που θα διευκρινίζουν ιδίως τις γεωγραφικές περιοχές που αφορά.

Μαροκινά ΜΜΕ μετέδωσαν αυτή την εβδομάδα ότι βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 12 τόνοι ναρκωτικών –χωρίς να διευκρινίσουν για ποιες ουσίες επρόκειτο– που μετέφερε φορτηγό κοντά στην Ταγγέρη και ότι συνελήφθη φερόμενος ως βαρόνος των ναρκωτικών.

Ακόμη, η ΓΔΕΑ και η Γενική Διεύθυνση Παρακολούθησης της Επικράτειας κατέσχεσαν σχεδόν 1,5 εκατ. δισκία ψυχοτρόπων ουσιών, ανάμεσά τους πάνω από 50.000 χάπια έκσταση, ποσότητα-ρεκόρ αυξημένη κατά 200% και πλέον σε σύγκριση με το 2020.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρουσία Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Άσκηση «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-22»

Την Τρίτη 04 Οκτωβρίου 2022 και στο πλαίσιο της Τακτικής Άσκησης Άνευ Στρατευμάτων (ΤΑΑΣ) «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-22», εξετάστηκε επεισόδιο εικονικής εφαρμογής των διαδικασιών αντιμετώπισης ασύμμετρης απειλής αεροσκάφους RENEGADE, σκοπός του οποίου ήταν η εφαρμογή των ενεργειών για την έγκαιρη και αποτελεσματική αναγνώριση

Επίσκεψη στο ΓΕΕΘΑ Κλιμακίου των Εθνικών Στρατιωτικών Αντιπροσώπων των Κρατών – Μελών του ΝΑΤΟ στο SHAPE

Την Τρίτη 04 Οκτωβρίου 2022, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος υποδέχτηκε στο ΓΕΕΘΑ τους Εθνικούς Στρατιωτικούς Αντιπροσώπους (National Military Representatives – NMRs) στο SHAPE, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής τους στην Ελλάδα. Κατά τον χαιρετισμό του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε

Νέα επιχειρηματική πρωτοβουλία, αυτή τη φορά στο χώρο της «μικρής κρουαζιέρας» ιδανική για την ελληνική αγορά του θαλάσσιου τουρισμού

Ένα από τα πιο αξιόπιστα ονόματα στον διεθνή κλάδο των πολυτελών ξενοδοχείων πρόκειται να ξεκινήσει μια νέα επιχειρηματική πρωτοβουλία, αυτή τη φορά στο χώρο της «μικρής κρουαζιέρας», που είναι ιδανική για την ελληνική αγορά του θαλάσσιου τουρισμού. Η Four Seasons

Μια εξαιρετική εκδήλωση πολιτισμού με την συμμετοχή Αποστράτων Αξιωματικών ΛΣ απ’ τον Σύλλογο Περουβιανών Ελλάδας

Μια εξαιρετική εκδήλωση πολιτισμού με την συμμετοχή Αποστράτων Αξιωματικών ΛΣ έγινε προ ημερών στην υπέροχη αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά απ’ τον Σύλλογο Περουβιανων Ελλάδας! Τιμήθηκε η πολύ γνωστή στην χώρα της Ψυχολόγος, συγγραφέας και ζωγράφος MARIA ROJO για το