Μαύρη Θάλασσα: Ρωσικό μαχητικό Σουκχόι εκτόξευσε 2 πυραύλους για να καταρρίψει βρετανικό κατασκοπευτικό αλλά… αστόχησε!

Αποκάλυψη: Τι συνέβη τον Σεπτέμβριο του 2022 στη Μαύρη Θάλασσα – «Κατάλαβες τι έκανες;» είπε ο κυβερνήτης του Su-27 στον συγκυβερνήτη που νόμιζε ότι είχε εντολή κατάρριψης – Τα παιχνίδια πολέμου ανάμεσα στους Ρώσους και τους Βρετανούς που συμμετέχουν στη σχεδίαση των ουκρανικών επιχειρήσεων
Τις λεπτές ισορροπίες που υπάρχουν σε συνθήκες πολέμου όπως αυτού που διεξάγεται στην Ουκρανία επιβεβαιώνει η αποκάλυψη για ένα θρίλερ που εκτυλίχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα όταν Ρώσος πιλότος σε Σουκχόι Su-27 προσπάθησε να καταρρίψει βρετανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος με 30μελες πλήρωμα.

Αν και τότε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε αποδώσει την εκτόξευση των δύο πυραύλων σε «τεχνικό σφάλμα» – εκδοχή που είχε γίνει αποδεκτή από το Λονδίνο – σημερινά δημοσιεύματα βρετανικών μέσων ενημέρωσης μεταφέρουν ότι ήταν ηθελημένη η κίνηση του Ρώσου πιλότου και η κατάρριψη αποφεύχθηκε μόνο επείδη αστόχησε!

Το BBC που επικαλείται τρεις πηγές από τον χώρο της άμυνας χωρών της Δύσης αναφέρει ότι ρωσικές υποκλαπείσες συνομιλίες που κατέγραψε το RC-135 της RAF δείχνουν ότι ο Ρώσος πιλότος πίστευε ότι του είχε δοθεί άδεια να λοκάρει και τελικά να πατήσει το κουμπί με στόχο το βρετανικό αεροπλάνο στο οποίο επέβαιναν 30 άτομα, βάσει μιας αμφιλεγόμενης «εντολής» από ρωσική βάση.

su-27
To ρωσικό μαχητικό Su-27

Ωστόσο ο δεύτερος πιλότος του Σουκχόι SU-27 δεν κατάλαβε το ίδιο και έτσι τελικά έβρισε τον συγκυβερνήτη όταν αυτός εκτόξευσε τον πρώτο πύραυλο στο περιστατικό που συνέβη στις 29 Σεπτεμβρίου 2022.

Σύμφωνα μια από τις πηγές που επικαλείται το BBC όταν το ρωσικό μαχητικό πλησίασε το κατασκοπευτικό αεροπλάνο της RAF, οι χειριστές του άκουσαν μια εντολή στο πνεύμα «έχετε τον στόχο» φράση που ο ένας από τους δύο ερμήνευσε ως «πράσινο φως» να εκτοξεύσει τους πυραύλους.

«Ο αμφιλεγόμενος τρόπος με τον οποίο δόθηκε η εντολή δείχνει έναν υψηλό βαθμό ερασιτεχνισμού από τους εμπλεκόμενους» επισήμαναν οι ίδιες πηγές εξηγώντας ότι στα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ η γλώσσα που χρησιμοποιείται σε περίπτωση αιτήματος για πυρ δίνονται με μεγάλη ακρίβεια και ξεκάθαρα.

«Κατάλαβες τι έκανες;» φέρεται να είπε ο πιλότος στον συγκυβερνήτη, ο οποίος παρά την αντίδραση αυτή πατήσε το κουμπί για να εκτοξευτεί και ο δεύτερος από τους πυραύλους αέρος-αέρος που – ευτυχώς – δεν βρήκαν τον στόχο τους.

Τι είχαν πει τότε Βρετανοί και Αμερικανοί

Η επιβεβαίωση του παρολίγον «θερμού επεισοδίου» από τη Βρετανία, χώρα η οποία  διαδρματίζει κεντρικό ρόλο στην οργάνωση του ουκρανικού στρατού και τη σχεδίαση των ουκρανικών επιχειρήσεων, ήρθε τρεις εβδομάδες μετά το περιστατικό, στις 20 Οκτωβρίου 2022, με τον τότε υπουργό Άμυνας, Μπεν Γουάλας, να κάνει λόγο για μια «πιθανώς επικίνδυνη εμπλοκή».

Ο ίδιος, ωστόσο, εμφανίστηκε να αποδέχεται την εκδοχή του τεχνικού σφάλματος που είχαν δώσει τότε οι Ρώσοι λέγοντας «δεν θεωρούμε οτι το περιστατικό αυτό αποτελεί μια εσκεμμένη κλιμάκωση εκ μέρους της Ρωσίας και η ανάλυσή μας καταλήγει ότι οφείλεται σε σφάλμα».

raf
To κατασκοπευτικό αεροπλάνο RC-135 της RAF
Αντίθετα η αμερικανική πλευρά είχε χρησιμοποιήσει πιο οξείς χαρακτηρισμούς καθώς σε έγγραφα είχε χρησιμοποιηθεί η φράση «σχεδόν κατάρριψη».

«Το περιστατικό ήταν πολύ πιο σοβαρό από ό,τι αρχικά είχε φανεί και θα μπορούσε να θεωρηθεί έως και πράξη πολέμου» έγραφαν τότε οι New York Times. Στο ίδιο ρεπορτάζ Αμερικανός αξιωματούχος περιέγραψε το περιστατικό ως «πολύ, πολύ τρομακτικό». Ακόμα και τότε, όμως, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας προσπάθησε να υποβαθμίσει το περιστατικό λέγοντας τότε ότι «ένα σημαντικό κομμάτι του ρεπορτάζ είναι αναληθές, παραποιημένο ή και τα δύο»

Προς τι η μυστικοπάθεια;

Επιχειρώντας να εξηγήσει τη μυστικοπάθεια αυτή το BBC παραθέτει μια σειρά λόγων που μπορεί αυτό να συνέβη από το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας με πρώτο ότι ενδεχομένως να μην ήθελε να αποκαλυφθεί το εύρος των επιχειρήσεων συλλογής πληροφοριών και συνομιλιών που υπεκλάπησαν.

Δεύτερος και σημαντικότερος λόγος, σύμφωνα με το βρετανικό μέσο ενημέρωσης, είναι ότι καμία από τις δύο πλευρές – Λονδίνο και Μόσχα – δεν θα ήθελε κλιμάκωση που θα προκαλούσε ένοπλη σύγκρουση ανάμεσα σε μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και τη Ρωσία.

«Το γεγονός αυτο αποτελεί μια σημαντική υπενθύμιση για τις πιθανες επιπτώσεις από τη βάρβαρη εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία» λένε σήμερα πηγές από το βρετανικό υπουργείο Άμυνας με τον εκπρόσωπο του υπουργείου να προσθέτει ότι «στόχος μας είναι πάντα να διασφαλίζουμε την ασφάλεια των επιχειρήσεών μας, να αποφεύγουμε άσκοπες κλιμακώσεις και να ενημερώνουμε την βρετανική κοινωνία και τη διεθνή κοινότητα».

«Η RAF παρά την παρολίγον κατάρριψη του 2022 συνεχίζει την διεξαγωγή κατασκοπευτικών πτήσεων πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, απόδειξη του θάρρους που επιδεικνύουν τα στελέχη του τα οποία απέφυγαν μια παρολίγον καταστροφής» καταλήγει το άρθρο-αποκάλυψη του BBC προσθέτοντας ότι έκτοτε όλες αυτού του τύπου πτήσεις πραγματοποιούνται συνοδεία μαχητικών Typhoon που διαθέτουν πυραύλους αέρος-αέρος.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε λειτουργία από σήμερα Μηχανισμός Καταγγελιών

Έναρξη λειτουργίας του Μηχανισμού Καταγγελιών Ανακοινώνεται η έναρξη λειτουργίας του Μηχανισμού υποβολής Καταγγελιών παραβιάσεων θεμελιωδών δικαιωμάτων από τον Υπεύθυνο Προστασίας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Η δημιουργία του Μηχανισμού αποτελεί μέρος των αρμοδιοτήτων του Υπευθύνου Προστασίας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, ο οποίος

ΕΑΑΛΣ: Συνεχίζει με ρουχισμό την αρωγή της στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας

Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Λ.Σ. (ΕΑΑΛΣ), συνεχίζοντας το ανθρωπιστικό της έργο προς ανακούφιση των πλημμυροπαθών συμπατριωτών μας, αποστέλλει στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 28 κούτες με 650 τεμάχια ειδών ρουχισμού καινούργια, προσφορά του Ομίλου FF και του προέδρου του, τον οποίο ευχαριστούμε

Ο ΥφΕΘΑ στη ΣΝΔ

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης επισκέφθηκε σήμερα, Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023, τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ), όπου απηύθυνε ομιλία στους σπουδαστές. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο σύγχρονος Αξιωματικός και επεσήμανε τις

Μετάβαση στο περιεχόμενο