Με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου επιστρέφονται 16.700€ από ΕΑΣ σε Απόστρατο ΛΣ

Τι αλλάζει με τη νέα αγωγή

Νέες διεκδικήσεις αναδρομικών επιστροφών εισφοράς αλληλεγγύης από χιλιάδες συνταξιούχους, τα οποία μέχρι τώρα θεωρούνταν οριστικά χαμένα, ενδέχεται να δημιουργήσει απόφαση του 6ου Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Συγκεκριμένα, το Ελεγκτικό Συνέδριο, μετά από προσφυγή συνταξιούχου του Δημοσίου (τέως αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος), έκανε δεκτή την καταβολή αποζημίωσης ύψους περίπου 16.700 ευρώ για το διάστημα από τον Αύγουστο 2010 έως τον Απρίλιο του 2017

του Παναγιώτη Στάθη

Διεκδικήσεις αναδρομικών επιστροφών εισφοράς αλληλεγγύης γεννά μία ακόμα απόφαση, αυτή τη φορά του 6ου Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου μετά από προσφυγή συνταξιούχου του Δημοσίου και με την οποία γίνεται δεκτή η καταβολή αποζημίωσης ύψους περίπου 16.700 ευρώ για το διάστημα από τον Αύγουστο 2010 έως τον Απρίλιο του 2017.

Σε εκκρεμότητα παραμένει πάντως το θέμα της επιβολής εισφοράς αλληλεγγύης πέραν των συνταξιούχων του δημοσίου τομέα και σε αυτούς του ιδιωτικού. Κι αυτό γιατί, παρά την εκπεφρασμένη βούληση της κυβέρνησης να την καταργήσει, ήδη κρίθηκε αντισυνταγματική για τους συνταξιούχους του δημοσίου, όμως παραμένει, επί της ουσίας υπό το κράτος «δικαστικής σιωπής» η συνταγματική εναρμόνιση με την επιβολή επί σειρά ετών σε ιδιωτικούς και δημοσίους υπαλλήλους εν ενεργεία (σ.σ για τους ιδιωτικούς έχει παγώσει με κυβερνητική απόφαση και για τους δημοσίους θα το πράξει το επόμενο διάστημα).

Μάλιστα, σύμφωνα με τον δικηγόρο Κώστα Τσουκαλά απαιτείται πολιτική απόφαση για να επιστραφούν τα χρήματα που παρανόμως παρακρατήθηκαν στους συνταξιούχους ανεξάρτητα αν αυτοί άσκησαν ένδικα μέσα.

Οι αποφάσεις

Κι αυτό γιατί με δύο αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου είχε κριθεί με την μεν πρώτη το 2017 πως οι διατάξεις για την επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης στις συντάξεις του Δημοσίου και η μετέπειτα αύξηση αυτής είναι αντίθετη προς τις συνταγματικές επιταγές και με τη δεύτερη του 2021 πως η παρακράτηση της συγκεκριμένης εισφοράς από τις συντάξεις των πρώην στρατιωτικών υπαλλήλων του Δημοσίου για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος του συνταξιοδοτικού κεφαλαίου κατά το χρονικό διάστημα από την υπαγωγή τους στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) δεν αιτιολογείται και αντίκειται στην αρχή της ισότητας και αναλογικότητας.

Όπως αναφερόταν, όμως, για «αποτροπή αιφνιδιασμού του Ελληνικού Δημοσίου και διασφάλιση της δημοσιονομικής ισορροπίας του κράτους» με την απόφαση του 2017 οριζόταν ότι η επιστροφή της εισφοράς στις συντάξεις αφορά μόνον όσους είχαν προχωρήσει σε ένδικα μέσα πριν την έκδοση της και όχι για όσους εκ των υστέρων προέβαλαν αξιώσεις αναδρομικής επιστροφής.

Τι αλλάζει με τη νέα αγωγή

Σύμφωνα με την νέα αγωγή, που εξέτασε το 6ο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο τέως αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος συνταξιοδοτήθηκε το 2010. Παρά το γεγονός πως η αγωγή υποβλήθηκε μετά την έκδοση της δημοσίευσης της απόφασης της Ολομέλειας το Φεβρουάριο του 2017 – ημερομηνία που τέθηκε ως ορόσημο για τη διεκδίκηση αναδρομικών – ο συγκεκριμένος αξιωματικός είχε ήδη από το 2010 αιτηθεί την ακύρωση της παρακράτησης για εισφορά αλληλεγγύης προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προαναγγέλλοντας την πρόθεση δικαστικής διεκδίκησης της επιστροφής των παρακρατηθέντων ποσών.

Για το λόγο αυτό, το Ελεγκτικό έκρινε πως «οι γενόμενες παρακρατήσεις στις συντάξιμες αποδοχές του ενάγοντος, είναι μη νόμιμες, η δε ένδικη αγωγή ερειδόμενη στο άρθρο 105 Εις.Ν.Α.Κ., είναι νόμω βάσιμη και γεννάται ευθύνη του Δημοσίου προς αποκατάσταση της ζημίας που υπέστη αυτός από τη στέρηση των διαφορών σύνταξη που θα ελάμβανε αν δεν είχε μεσολαβήσει η ως άνω ερειδόμενη σε ανίσχυρες διατάξεις παρακράτηση αρχικώς από διοικητικά όργανα του Δημοσίου και εν συνεχεία από όργανα του ΕΦΚΑ».

Όπως, επίσης, σημειώνεται οι αξιώσεις του συνταξιούχου δεν έχουν υποπέσει σε παραγραφή. Ως εκ τούτου, η αγωγή γίνεται δεκτή και όπως αναφέρεται πρέπει να υποχρεωθεί «το ελληνικό Δημόσιο να καταβάλλει στον ενάγοντα το ποσό των 6.000 ευρώ και να αναγνωριστεί ότι το ελληνικό Δημόσιο οφείλει να καταβάλει στον ενάγοντα το υπόλοιπο ποσό των 10.546,98 ευρώ (16.546,98 – 6.000,00) και μάλιστα νομιμοτόκως από την επίδοση της αγωγής».

ΠΗΓΗ: capital.gr

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2023: Αναρτήθηκε το μηνιαίο ενημερωτικό

Πληροφορούνται τα μέλη ΕΑΑΛΣ και οι επισκέπτες της ιστοσελίδας μας ότι πριν λίγο αναρτήθηκαν τα μηνιαία ενημερωτικά σημειώματα πληρωμής σύνταξης για τον Ιούνιο 2023. Εξατομικευμένη πρόσβαση στο ενημερωτικό σημείωμα κάθε δικαιούχου, μπορεί να αποκτηθεί με είσοδο (με χρήση των προσωπικών κωδικών

Πρόεδρος Ναυαγοσωστών: “Είμαστε εκτός στόχων, άρα, δυστυχώς, περισσότεροι θάνατοι…”

Πολλά ζητήματα εξακολουθούν να υπάρχουν με τη ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών, παρά την κίνηση του ΥΠΕΣ να επιχορηγήσει τους Δήμους, τον προηγούμενο μήνα με €10 εκ. για προσλήψεις. Και αυτό διότι ανακύπτουν πρακτικά ζητήματα, που η Πολιτεία δεν σκέφτηκε και πλέον οι στόχοι για

«Για να δούμε την προίκα μας»

Για διακίνηση μεταναστών μέσω της ελληνοτουρκικής μεθορίου στον Έβρο διώκονται πέντε αστυνομικοί από το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου. Πρόκειται για τέσσερις αστυφύλακες και έναν ανθυπαστυνόμο, που συνελήφθησαν χθες από στελέχη της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων. Κατηγορούνται ότι σε συνεννόηση με διακινητές

Ω καιροί, ω ήθη…

Κύριε Αρχισυντάκτα, Η πρόσβαση στον αύλειο χώρο του κτιρίου ΥΝΑΝΠ/Αρχηγείου ΛΣ-ΕΛΑΚΤ στη Δραπετσώνα θεωρώ αδιανόητο να επετράπη από όσους είχαν την ευθύνη για την τάξη και την ασφάλεια πέριξ και εντός του κτιρίου ΥΝΑΝΠ/Αρχηγείου.  Σίγουρα, έλαβαν κάποια εντολή… Όμως, από

Μετάβαση στο περιεχόμενο