Περισσότεροι από 4,1 δισ. τηλεθεατές εκτιμάται ότι παρακολούθησαν το τελευταίο αντίο των Βρετανών στην αγαπημένη τους μονάρχη, στη βασίλισσα Ελισάβετ Β’, σε μια άψογα εκτελεσμένη τελετή.

Πρόκειται έτσι για το μεγαλύτερο τηλεοπτικό γεγονός όλων των εποχών, ενώ σε 2 εκατ. περίπου υπολογίζονται οι Βρετανοί που βρέθηκαν στους δρόμους του Λονδίνου ενώ η πολιτική λειτουργία έγινε παρουσία 2.000 καλεσμένων.

Ελισάβετ

Ύστερα από μια πολύωρη τελετή, που ξεκίνησε από το Αββαείο του Ουέστμινστερ και ολοκληρώθηκε στο Κάστρο του Ουίνδσορ, το φέρετρο με τη σορό της βασίλισσας  τοποθετήθηκε στη βασιλική κρύπτη.

Funeral

Προτού εισέλθει στην κρύπτη και ανακρουστεί ο εθνικός ύμνος, αφαιρέθηκαν από το φέρετρο τα σύμβολα της εξουσίας — το στέμμα, η σφαίρα και το σκήπτρο — και τοποθετήθηκαν στον βωμό.

Ελισάβετ

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ μετά βίας συγκρατούσε τα δάκρυά του κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Η βασίλισσα Ελισάβετ ετάφη μαζί με τον σύζυγό της Φίλιππο, σε μια ιδιωτική τελετή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, παρουσία μόνο μελών της βασιλικής οικογένειας.

Ελισάβετ

Στο ίδιο παρεκκλήσι έχουν ταφεί οι γονείς της βασίλισσας.

Η Ελισάβετ έφυγε σε ηλικία 96 ετών. Το τελευταίο διάστημα ήταν φανερά καταβεβλημένη, καθώς η υγεία της είχε επιβαρυνθεί σημαντικά. Διέκοψε τις δημόσιες εμφανίσεις της και απέφευγε τις κουραστικές εκδηλώσεις, ωστόσο παρέμεινε, μέχρι και την τελευταία στιγμή, πιστή στα καθήκοντά της. Δύο ημέρες πριν αφήσει την τελευταία της πνοή, η βασίλισσα Ελισάβετ υποδέχθηκε τη νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας Λιζ Τρας και την έχρισε στο νέο της αξίωμα.

Η «Λίλιμπετ», όμως, ήταν κάτι παραπάνω από βασίλισσα. Ήταν η γυναίκα-σύμβολο, η βασίλισσα που κρατούσε τη μοναρχία ζωντανή όχι μόνο στη Βρετανία, αλλά σε όλον τον κόσμο. Μία βασίλισσα που έμεινε στον θρόνο της για 70 χρόνια, μία μητέρα τεσσάρων παιδιών, μία γυναίκα που θυσίασε ένα τεράστιο μέρος της προσωπικής της ζωής από πολύ μικρή ηλικία, μία γυναίκα που δίδαξε ήθος, προσήλωση, αυταπάρνηση και αφοσίωση στο καθήκον του ρόλου της, ακόμα και όταν οι συνθήκες ήταν εναντίον της ή οι καταστάσεις θα μπορούσαν να έχουν λυγίσει τον οποιονδήποτε.

Δείτε όλο το τελετουργικό της ημέρας: 

Πηγή: skai.gr