Μεϊκόπουλος σε ΥΝΑΝΠ:«Διασφαλίστε την αξιοπιστία στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των Κυθήρων»

Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης Αλ. Μεϊκόπουλου

Στη Βουλή συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση του Τομεάρχη Υποδομών & Μεταφορών, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτή Μαγνησίας Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, με θέμα την άμεση ανάγκη αναβάθμισης της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κυθήρων – Αντικυθήρων. Για να απαντήσει προσήλθε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Στέφανος Γκίκας.

 

Ο Βουλευτής ξεκίνησε την τοποθέτησή του αναφέροντας ποια είναι η κατάσταση σήμερα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών. Το πλοίο «Aqua Jewel», που εξυπηρετεί το νησί από το λιμάνι του Πειραιά δύο φορές την εβδομάδα, θα εκτελούσε κανονικά τα δρομολόγια μέχρι 11/03/2025, όπου και θα αποσυρόταν για συντήρηση μέχρι τις 11/04/2025. Το πλοίο «Πορφυρούσα» που εξυπηρετεί το νησί από το λιμάνι της Νεάπολης αναμένεται να επιστρέψει στα δρομολόγια στις 10 Μαρτίου. Από τις 2 Φεβρουαρίου ωστόσο, το «Aqua Jewel» σταμάτησε να εκτελεί δρομολόγια. Για δέκα ολόκληρες ημέρες Κύθηρα – Αντικύθηρα παρέμειναν ακτοπλοϊκά αποκλεισμένα. «Πριν από έναν χρόνο απαντήσατε ότι η αναβάθμιση της κατηγορίας των πλοίων που εκτελούν τις δρομολογιακές γραμμές Κυθήρων-Αντικυθήρων συνδέεται με τις δημοσιονομικές δυνατότητες του κρατικού προϋπολογισμού. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό, κύριε Υπουργέ; Επικαλείστε δημοσιονομικό κόστος, την ώρα που τα νησιά μας χάνουν σήμερα συνέχεια πληθυσμό;», τόνισε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Στη συνέχεια ο Βουλευτής περιέγραψε τους δύο προβληματικούς άξονες της ακτοπλοϊκής εξυπηρέτησης των νησιών. Σήμερα, με την ξαφνική απόσυρση του «Aqua Jewel», δεν εκτελούνται δρομολόγια από Πειραιά. Ενώ αρχικά ανακοινώθηκε ότι η γραμμή Πειραιάς-Κύθηρα θα γίνεται από το πλοίο «Κεφαλονιά», ο προγραμματισμός άλλαξε και αποφασίστηκε ότι το «Κεφαλονιά» θα εξυπηρετεί μόνο τη γραμμή Νεάπολη-Κύθηρα-Αντικύθηρα. Αιτία των παλινωδιών είναι ότι το Υπουργείο επέλεξε να αντικαταστήσει το «Aqua Jewel» με ένα πλοίο που δεν έχει το απαραίτητο πιστοποιητικό αξιοπλοΐας για κυματισμό 2,5 μέτρων που χρειάζεται για την εκτέλεση του δρομολογίου.

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος επεσήμανε στη συνέχεια ότι η γραμμή Πειραιάς-Κύθηρα εντάσσεται, στις επιδοτούμενες άγονες γραμμές του Υπουργείου Ναυτιλίας. Τα τελευταία χρόνια στην προκήρυξη της γραμμής εντάσσονται πλοία γ’ κατηγορίας, κάτω των 90 μέτρων, όπως το «Aqua Jewel». «Η καθημερινότητα, έχει αποδείξει ότι τα πλοία αυτά είναι ακατάλληλα για τη θάλασσα των Κυθήρων. Το «Aqua Jewel» προχωρά ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε ακυρώσεις και μεταθέσεις δρομολογίων χωρίς να υπάρχει απαγορευτικό,  με τους επιβάτες σε πολλές περιπτώσεις να μην ξέρουν πότε θα ταξιδέψουν. Τελευταία απόδειξη της ακαταλληλότητας του πλοίου, είναι ότι το νοσοκομείο Κυθήρων έμεινε από τις 15 Δεκεμβρίου του 2024 έως τις 15 Γενάρη χωρίς φάρμακα για ασθενείς υψηλού κινδύνου με υποκείμενα νοσήματα. Εξαιτίας των αλλαγών των δρομολογίων το πλοίο δεν μπορούσε να συντονιστεί αποτελεσματικά με το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ. Όταν η κοινωνική πραγματικότητα το απαιτεί, δεν μπορείτε να επικαλείστε δημοσιονομικό κόστος. Οφείλετε, να εντάξετε στην προκήρυξη του δρομολογίου Πειραιάς-Κύθηρα πλοία κατ’ ελάχιστο β΄ κατηγορίας. Οφείλετε, επιτέλους, να διασφαλίσετε στους πολίτες, τους επαγγελματίες και τους επισκέπτες του νησιού αξιοπιστία δρομολογίων», κατέληξε ο Βουλευτής.

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας από την πλευρά αρκέστηκε στο να αναγνωρίσει το πρόβλημα που υπάρχει στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Κυθήρων – Αντικυθήρων, χωρίς ωστόσο να δεσμευτεί για οποιαδήποτε λύση στο άμεσο μέλλον. Πολύ μακριά από την κοινωνική πραγματικότητα και τις άμεσες ανάγκες πολιτών και επαγγελματιών του νησιού, εξήγγειλε ΣΔΙΤ για «πράσινα πλοία» σε 3 χρόνια… Όσον αφορά την τύχη των νησιών μετά τις 21/02/2025 που σταματάει το δρομολόγιο του «Κεφαλονιά», «περιμένουμε να δούμε», ήταν η απάντηση του Υφυπουργού του επιτελικού κράτους, ενημερώνοντας ότι ακόμα αναμένουν να δουν αν το πλοίο μπορεί να λάβει την απαραίτητη πιστοποίηση για τον κυματισμό 2,5 μέτρων.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συντάξεις: Αυξήσεις έως 100 ευρώ και αναδρομικά για ειδικές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών

Νέα ρύθμιση προβλέπει επανυπολογισμό συντάξεων για δικαιούχους που εξαιρέθηκαν από τον νόμο Κατρούγκαλου – Ποιοι ωφελούνται και τι αλλάζει Σημαντικές αυξήσεις στις συντάξεις ειδικών κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών φέρνει νέα νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με τους δικαιούχους να

Νέος ΚΟΚ: 100 ευρώ πρόστιμο σε κάθε επιβάτη που δεν φορά ζώνη

Παρότι η χρήση της είναι υποχρεωτική εδώ και δεκαετίες, πολλοί επιβάτες εξακολουθούν να μην τη φορούν, υποτιμώντας τους κινδύνους αλλά και τις νομικές συνέπειες που προβλέπει η νομοθεσία. Τα πρόστιμα για οδηγούς και επιβάτες Η μη χρήση ζώνης ασφαλείας από τον οδηγό

Το ψάρι που κλωνοποιεί τον εαυτό του και συνεχίζει να ευημερεί

Στα ποτάμια του Μεξικού και του νότιου Τέξας ζει ένα ιδιαίτερο είδος ψαριού που φαίνεται να αψηφά τους βασικούς κανόνες της εξέλιξης. Πρόκειται για την Amazon molly, ένα ψάρι που αποτελείται αποκλειστικά από θηλυκά άτομα και καταφέρνει να επιβιώνει χωρίς τη συμβολή αρσενικών

Καταδίωξη ταχύπλοου με 31 μετανάστες στο Φαρμακονήσι – Συνελήφθη ο διακινητής

Επεισοδιακή καταδίωξη ταχύπλοου σκάφους που μετέφερε μετανάστες σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 5 Ιουνίου στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου. Περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος εντόπισε το ταχύπλοο να κινείται χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας προς τις ακτές του νησιού. Ο