Μελίνα Τραυλού: Ένας χρόνος στην προεδρία της ΕΕΕ

Η «ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΑ» ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΤΗΣ ΕΕΕ. Η ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ 2022

Σε όχι μόνο δύσκολες αλλά και πρωτόγνωρες συνθήκες «ταξιδεύει» η ναυτιλία τα τελευταία χρόνια.  Οι προκλήσεις και τα εμπόδια έχουν αλλάξει την στρατηγική όλων.  Οι Κινέζοι έχουν μία κατάρα, η οποία μπορεί να ακουστεί και σαν ευχή, αν δεν γνωρίζει κάποιος τον κινεζικό τρόπο σκέψης: «Σου εύχομαι να ζήσεις σε ενδιαφέροντες καιρούς».  Σε τέτοιους καιρούς ζει η Ναυτιλία, η οποία σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται και από την Κίνα, κυρίως λόγω φορτίων που είτε εξάγει είτε εισάγει, σε μορφή πρώτων υλών και τελικών προϊόντων.

Η «ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΑ» ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ  

Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών έχει στην προεδρία της για πρώτη φορά στην πολύχρονη ιστορία της μία «καπετάνισσα».  Την Μελίνα Τραυλού, η οποία συμπλήρωσε ένα χρόνο θητείας.

Το 2022 ήταν μια χρονιά πολύ απαιτητική κατά την οποία η παγκόσμια ναυτιλία αντιμετώπισε και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλαπλές, διεθνείς κρίσεις.  Όμως και σε αυτό το ασταθές παγκόσμιο περιβάλλον, η ναυτιλία λειτούργησε, για ακόμη μία φορά, ως φάρος σταθερότητας.

«Η κυριαρχία μας στις θάλασσες είναι αναμφισβήτητη.  Όπως αναμφισβήτητη είναι ιστορική προσαρμοστικότητα μας σε κάθε νέα τάξη πραγμάτων.  Που για εμένα, οφείλεται στην ενότητα, στην ατομική και συλλογική δυναμική μας και, βέβαια, στην μακροχρόνια τεχνογνωσία μας» ανέφερε η Μελίνα Τραυλού κατά την πρόσφατη Γενική Συνέλευση της ΕΕΕ.  Και συνέχισε: «Η υπεροχή μας είναι καθολικά και οικουμενικά αναγνωρισμένη.  Στα Ποσειδώνια άκουγα από τις ξένες αντιπροσωπείες ότι εδώ, στην Ελλάδα χτυπά η καρδιά της παγκόσμιας ναυτιλίας.  Και για να είμαστε ειλικρινείς και το μυαλό της παγκόσμιας ναυτιλίας.  Εμείς, στείλαμε ένα ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση».

Η ελληνόκτητη ναυτιλία είναι το παγκόσμιο σύμβολο εθνικής υπερηφάνειας.  Είναι ένα εθνικό, υπερκομματικό κεφάλαιο, στρατηγικής σημασίας, με καταγεγραμμένα οφέλη για την οικονομία της χώρας.  Αγγίζουν τα 20 δισ. ευρώ τα έσοδα της χώρας μας από το ναυτιλιακό συνάλλαγμα το 2022 και εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι θέσεις εργασίας, που προέρχονται από τις επενδύσεις των Ελλήνων πλοιοκτητών, τόσο στην ναυτιλία, όσο και σε άλλους κλάδους της εθνικής οικονομίας.

ΤΟ ΣΥΝΥΠΟΣΧΕΤΙΚΟ  

Η Μελίνα Τραυλού ξεκαθάρισε ότι το συνυποσχετικό που υπεγράφη μεταξύ εφοπλιστών και κυβέρνησης δεν είναι εύκολη υπόθεση: «Είναι φυσικό η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου να περιλαμβάνεται στην εθνική στρατηγική.  Απόδειξη αυτού είναι, ότι είχαμε την υποστήριξη της Πολιτείας για τη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που είχαν προκύψει σχετικά με το θεσμικό μας πλαίσιο.

Η όλη διαδικασία ολοκληρώθηκε με την επικαιροποίηση του Νέου Συνυποσχετικού, μέσω της υιοθέτησης Πρόσθετης Πράξης, την οποία υπέγραψα με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών.  Και, μάλιστα, με εξουσιοδότηση που μου παρείχε η συντριπτική πλειοψηφία του 93% της χωρητικότητας των διαχειριζόμενων από την Ελλάδα πλοίων.  Μια ξεκάθαρη, έμπρακτη απόδειξη της συλλογικότητας και της ενότητας της ναυτιλιακής μας οικογένειας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να διατηρηθεί αλώβητο το θεσμικό μας πλαίσιο.

Το Συνυποσχετικό δεν ήταν μια εύκολη αποστολή.  Απαιτήθηκε σκληρή, καθημερινή, πολυεπίπεδη δουλειά μηνών, ώστε να ενημερώσουμε σφαιρικά τους θεσμούς.  Να κατανοήσουν οι αρμόδιοι και οι υπεύθυνοι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικό του θέματος».

Στη ναυτιλία έχουν μάθει να μετατρέπουν κρίσεις, αλλαγές, νέα δεδομένα, σε ευκαιρίες.  Η εποχή άλλωστε που ζούμε έχει τα πάντα:  Κρίσεις, τεχνολογική επανάσταση, νέες ταχύτητες ενημέρωσης και επικοινωνίας, υπερπληροφόρηση.  Είναι μονόδρομος να ακούσουν οι παροικούντες στη Ναυτιλία την εποχή και να την αξιοποιήσουν.  Είναι μείζονος σημασίας σε εθνικό, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, να αντιλαμβάνονται, πρωτίστως η κοινωνία, αλλά και τα κέντρα λήψης αποφάσεων, τη σημαντικότητα του έργου της ναυτιλίας, αλλά και τα δεδομένα του κλάδου μας ανά εποχή.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ  

Η Μελίνα Τραυλού έστειλε ένα μήνυμα στους συναδέλφους της: «Θα ήθελα να κρατήσουμε όλοι το μήνυμα ότι, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών είναι η δύναμή μας.  Ήταν και είναι ένας αξιόπιστος, παγκοσμίου κύρους και βαρύτητας συνομιλητής σε όλα τα fora.  Οι θέσεις μας, με την τεκμηρίωσή τους, απολαμβάνουν ιδιαίτερης απήχησης από τις εφοπλιστικές ενώσεις, αλλά και τους θεσμικούς διεθνείς οργανισμούς».

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρωσία: Με την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ, Σουηδία και Φινλανδία θα μετατραπούν σε «θεμιτούς στόχους»

Η Φινλανδία και η Σουηδία θα μετατραπούν σε «θεμιτούς στόχους» μέτρων «αντιποίνων» της Ρωσίας αφού γίνουν κράτη μέλη του NATO, διεμήνυσε χθες Τρίτη ο Ρώσος πρεσβευτής στη Στοκχόλμη, επαναφέροντας στο προσκήνιο την απειλητική ρητορική της Μόσχας. «Μετά την ένταξη της

Δημόσιο: Ποιοι οι δικαιούχοι πριμ παραγωγικότητας ως 15% του βασικού μισθού

Ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή του πριμ παραγωγικότητας σε υπαλλήλους στο Δημόσιο. Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, παρουσίασαν στο υπουργικό συμβούλιο τα κριτήρια απονομής και τον τρόπο υπολογισμού του συστήματος κινήτρων και

Οι 53 μέρες που θα κρίνουν τις κάλπες – Με ποιους στόχους προσέρχονται τα κόμματα

Σε 53 ημέρες θα κριθούν οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, αφού το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου θα κρίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα και των εκλογών της δεύτερης κάλπης, αρχές Ιουλίου, εφόσον αυτές χρειαστούν. Τα κόμματα προσέρχονται

Ναυάγιο της Ζακύνθου: Γρίφος το άνοιγμα της παραλίας – Διίστανται οι απόψεις των επιστημόνων

Έναν δυσεπίλυτο γρίφο καλούνται να λύσουν μέσα στον επόμενο μήνα οι αρμόδιοι φορείς που είναι υπεύθυνοι για μια από τις διασημότερες παραλίες του κόσμου, το Ναυάγιο της Ζακύνθου, ενώ σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή

Μετάβαση στο περιεχόμενο