Μελίνα Τραυλού προς ηγέτες κρατών: «Θωρακίστε τη σταθερά που ενώνει τον πλανήτη: τη ναυτιλία»

Τον κομβικής και πανανθρώπινης σημασίας ρόλος που διαδραματίζει η Ναυτιλία επεσήμανε η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού στην ομιλία της κατά την εναρκτήρια εκδήλωση του εμβληματικού Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Εκπροσωπώντας θεσμικά τον ηγετικό κλάδο της εθνικής οικονομίας, την ελληνική ναυτιλία, σημείωσε:

«Βιώνουμε μία πρόκληση πρωτόγνωρα καθολική. Πανανθρώπινη. Σε αυτήν την οικουμενική πρόκληση, η ιστορία μπορεί να λειτουργήσει ως ο σοφός μέντορας. Και η ιστορία συνδέεται άρρηκτα με τα ταξίδια του ανθρώπου στις θάλασσες του κόσμου. Δια μέσου της θάλασσας, ανακαλύφθηκε ο πλανήτης μας. Τα πλοία συνέβαλαν στη χάραξη της ρότας της ιστορίας του παγκόσμιου πολιτισμού.

Η ναυτιλία είναι συνδιαμορφωτής της Ιστορίας μας. Η ποντοπόρος ναυτιλία των Ελλήνων, είναι διαχρονικά η αιχμή του δόρατος της παγκόσμιας ναυτιλίας. Πάντα σε εγρήγορση, σε αέναη κίνηση και ανοιχτούς ορίζοντες. Πάντα πρωτοπόρος! Το όραμά μας ήταν και είναι, η ηγεσία μας να μην είναι απλά ποσοτική, αλλά και ποιοτική. Ωφέλιμη για την κοινωνία».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη Ναυτιλία των Ελλήνων:

«Δημιουργήσαμε και εξελίσσουμε το παγκόσμιο επιχειρηματικό success story με ελληνική ταυτότητα και ψυχή. Τη Ναυτιλία των Ελλήνων. Σήμερα, η ελληνική ναυτιλία, κατέχοντας πάνω από το 60% της ευρωπαϊκής, είναι η ραχοκοκαλιά της. Οι Έλληνες, συμβάλαμε και συμβάλλουμε ουσιαστικά, ώστε η ευρωπαϊκή ναυτιλία που αποτελεί το 40% της παγκόσμιας, να διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία του διεθνούς οικοσυστήματος. Είναι ύψιστης προτεραιότητας, σε αυτή τη μετάβαση, οι σταθερές που λειτουργούν για το καλό της ανθρωπότητας να θωρακιστούν».

Η Μελίνα Τραυλού υπογράμμισε την ανάγκη οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να προστατεύσουν την ισχύ και την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ναυτιλίας:

«Ιδιαίτερα για την Ευρώπη, οι θεσμοί είναι ουσιαστικό να προνοήσουν, ώστε να προστατευτεί η ισχύς και η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας. Η μεγάλη μετάβαση μάς καλεί σε κοινό σχέδιο πλεύσης. Μας καλεί σε μετάβαση νοοτροπίας. Μας καλεί στο «μαζί». Από το ιστορικό τοπόσημο της ανθρώπινης νόησης, τους Δελφούς, απευθύνω μία δημόσια πρόσκληση προς όλους τους ηγέτες κρατών, κυβερνήσεων, οργανισμών, ιδρυμάτων, εταιριών: Να προχωρήσουμε με ενσυναίσθηση. Να συμπράξουμε με σεβασμό στην ιστορία που καλούμαστε να συν-δημιουργήσουμε για τις επόμενες γενιές. Η ναυτιλία θα είναι πάντα εδώ, συνοδοιπόρος για το κοινό καλό.»

Αναλυτικά η ομιλία της Πρόεδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών: :

«Το 9ο Φόρουμ των Δελφών μάς θέτει, πράγματι, μπροστά σε μία ζωτική πρόκληση. Μια πρόκληση πρωτόγνωρα καθολική. Πανανθρώπινη. Βιώνουμε μία εποχή, όπου συνεχώς γεννιούνται παράλληλοι, πολυεπίπεδοι μετασχηματισμοί, που δοκιμάζουν τον πυρήνα μας. Όσα γνωρίζουμε, αποδεχόμαστε, ακολουθούμε, με όσα νιώθουμε ασφαλείς, ανατρέπονται. Το αποτέλεσμα; Νέα πρότυπα, άγνωστα και, κυρίως ρευστά, αναδύονται παγκόσμια. Είναι σαφές ότι πλέουμε στα αχαρτογράφητα νερά μιας μεγάλης μετάβασης, που τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της συνθέτουν παράλληλα και μια μεγάλη ευκαιρία: την αξιοποίηση της καθολικότητάς της, προς όφελος της ανθρωπότητας. Είναι καθοριστικής σημασίας, λοιπόν, να προχωρήσουμε στο μέλλον, αφού πρώτα αναγνωρίσουμε το που βρισκόμαστε και το πως φτάσαμε εδώ. Το επιτακτικό «τώρα», που ορθώνεται μπροστά μας, μας καλεί να διαμορφώσουμε σχέδιο πλεύσης για να οδηγήσουμε τον πλανήτη σε ένα βιώσιμο αύριο. Απαιτείται ταχύτητα, αλλά με ανάλυση, σύνδεση και σύνεση και πάνω από όλα σεβασμό στην πανανθρώπινη κλίμακα της μετάβασης αυτής.

Κυρίες και κύριοι,

σε αυτήν την οικουμενική πρόκληση, η ιστορία μπορεί να λειτουργήσει ως ο σοφός μέντορας. Και η ιστορία συνδέεται άρρηκτα με τα ταξίδια του ανθρώπου στις θάλασσες του κόσμου. Δια μέσου της θάλασσας, ανακαλύφθηκε ο πλανήτης μας. Τα πλοία συνέβαλαν στη χάραξη της ρότας της ιστορίας του παγκόσμιου πολιτισμού. Η ναυτιλία είναι συνδιαμορφωτής της Ιστορίας μας.

Ό,τι και αν συμβαίνει στον πλανήτη, είναι η ακλόνητη σταθερά, που συνεχίζει την αποστολή της να ενώνει, εδώ και χιλιετίες, τους λαούς. Να μας ενώνει. Η ποντοπόρος ναυτιλία των Ελλήνων, είναι διαχρονικά η αιχμή του δόρατος της παγκόσμιας ναυτιλίας. Πάντα σε εγρήγορση, σε αέναη κίνηση και ανοιχτούς ορίζοντες. Πάντα πρωτοπόρος!

Είναι η ναυτιλία που ανέδειξε και αναδεικνύει τη δύναμη της ανθρωποκεντρικής δημιουργίας και ηγεσίας. Ο φάρος της ελληνικής ναυτιλίας είναι ο άνθρωπος, ο οποίος είναι πάντα στο επίκεντρο των αποφάσεων. Αυτός κρατά σταθερά, το πηδάλιο της ανάπτυξης σε κάθε μετάβαση.

Έτσι πορευθήκαμε στο πέρασμα των χρόνων και έτσι πορευόμαστε στις θάλασσες του κόσμου, ως η ηγέτιδα ναυτιλία. Εργαζόμαστε μεθοδικά, ώστε να προλαβαίνουμε τις εξελίξεις της κάθε εποχής. Πάντα, με οδηγό τη συλλογική δυναμική, την μακρόχρονη τεχνογνωσία μας και τον σεβασμό στη ναυτοσύνη μας. Οι Έλληνες πλοιοκτήτες επενδύουμε, συνεχώς, σε νεότευκτα πλοία και εξοπλισμό υψηλής περιβαλλοντικής απόδοσης, κατέχοντας έναν υπερσύγχρονο στόλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ελληνικός στόλος, που αποτελεί το 20% της παγκόσμιας ναυτιλίας, πρωτοστατεί και στην πράσινη μετάβαση του κλάδου. Το όραμά μας ήταν και είναι, η ηγεσία μας να μην είναι απλά ποσοτική, αλλά και ποιοτική. Ωφέλιμη για την κοινωνία. Έτσι, δημιουργήσαμε και εξελίσσουμε το παγκόσμιο επιχειρηματικό success story με ελληνική ταυτότητα και ψυχή. Τη Ναυτιλία των Ελλήνων.

Ένα διαχρονικό, ισχυρό, γεωπολιτικό μας πλεονέκτημα, που η συμβολή του υπήρξε καταλυτική σε πολλές εμβληματικές στιγμές της ιστορίας μας. Από την έκβαση της ελληνικής Επανάστασης, μέχρι την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όταν η χώρα μας γινόταν το 10ο μέλος της τότε ΕΟΚ, διέθετε ένα υπερόπλο. Την ελληνική εμπορική ναυτιλία, η οποία – 43 χρόνια πριν – ενίσχυσε πολιτικά, οικονομικά και εμπορικά την Κοινότητα διεθνώς.

Σήμερα, η ελληνική ναυτιλία, κατέχοντας πάνω από το 60% της ευρωπαϊκής, είναι η ραχοκοκαλιά της. Οι Έλληνες, συμβάλαμε και συμβάλλουμε ουσιαστικά, ώστε η ευρωπαϊκή ναυτιλία που αποτελεί το 40% της παγκόσμιας, να διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία του διεθνούς οικοσυστήματος.

Ο μεγάλος ευρωπαϊστής, ηγέτης, Κωνσταντίνος Καραμανλής, τόνιζε ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας: «Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για τη ναυτιλία και τους ανθρώπους της. Γιατί δεν αποτελούν μόνο οικονομική αλλά και ηθική δύναμη για την πατρίδα μας.»

Τότε, ένα μήνυμα εθνικό. Σήμερα, ένα μήνυμα ευρωπαϊκό, διεθνές, που καλούμαστε να λάβουμε υπόψη μας. Είναι ύψιστης προτεραιότητας, σε αυτή τη μετάβαση, οι σταθερές που λειτουργούν για το καλό της ανθρωπότητας να θωρακιστούν. Ιδιαίτερα για την Ευρώπη, οι θεσμοί είναι ουσιαστικό να προνοήσουν, ώστε να προστατευτεί η ισχύς και η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας.

Κυρίες και κύριοι,

το DNA και η πορεία της ναυτιλίας, αποτελεί ένα πρότυπο, άξιο προς παρατήρηση, μελέτη και έμπνευση. Και αυτό γιατί, στην ιστορία της έχει μεταβεί μέσα από πολλές και διαφορετικές εποχές, με πίστη στο καθήκον, ψυχραιμία, με αποτελεσματικότητα στη διαχείριση των προκλήσεων. Εξασφαλίζοντας την επιβίωση, τη διαβίωση και την ευημερία των ανθρώπινων κοινωνιών. Συνδέοντας πολιτισμούς, λαούς, γλώσσες, ζωές. Μεταφέροντας, όχι απλά προϊόντα, αλλά και νέα δεδομένα και ιδέες, που εξέλιξαν τον κόσμο. Και όλα αυτά τα κατάφερε και τα καταφέρνει επικεντρωμένη στη συνεργασία.

Η μεγάλη μετάβαση μάς καλεί σε κοινό… σχέδιο πλεύσης. Μας καλεί σε μετάβαση νοοτροπίας. Μας καλεί στο «μαζί».

Από το ιστορικό τοπόσημο της ανθρώπινης νόησης, τους Δελφούς, απευθύνω μία δημόσια πρόσκληση προς όλους τους ηγέτες κρατών, κυβερνήσεων, οργανισμών, ιδρυμάτων, εταιριών:

Να προχωρήσουμε με ενσυναίσθηση.

Να συμπράξουμε με σεβασμό στην ιστορία που καλούμαστε να συν-δημιουργήσουμε για τις επόμενες γενιές.

Η ναυτιλία θα είναι πάντα εδώ, συνοδοιπόρος για το κοινό καλό».

Πηγή 

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντοπίστηκε μετά από 58 χρόνια το ναυάγιο της «Φαλκονέρας» – Η αιτία βύθισης του πλοίου

Μετά από 58 χρόνια εντοπίστηκε στα 700 μέτρα βάθος και σε απόσταση 20 ναυτικών μιλίων από την τοποθεσία στην οποία θεωρήθηκε αρχικά ότι είχε βυθιστεί, το ναυάγιο της «Φαλκονέρας». Το κύτος του οχηματαγωγού «Ηράκλειον» που βυθίστηκε στις 8 Δεκεμβρίου του 1966

Ξεκίνησαν τα δοκιμαστικά δρομολόγια του πρώτου βουλγάρικου ηλεκτρικού καταμαράν στο Δούναβη

Ο δήμος της βουλγαρικής πόλης Σιλίστρα ξεκίνησε δοκιμαστικά δρομολόγια του πρώτου βουλγαρικού ηλεκτρικού καταμαράν στον ποταμό Δούναβη. Το σκάφος, αξίας περίπου δύο εκατομμυρίων ευρώ, κατασκευάστηκε στο πλαίσιο ενός διασυνοριακού έργου μεταξύ της δημοτικής αρχής της Σιλίστρα και του νομαρχιακού συμβουλίου

Νησιά Άλαντ: Η «Αχίλλειος πτέρνα» της Φινλανδίας προκαλεί πονοκέφαλο στην Ευρώπη

Η στρατικοποίηση των ελληνικών νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο, για την οποία η Τουρκία προβάλει συνεχώς τις αντιρρήσεις της, έχει κριθεί απαραίτητη εξαιτίας των άστατων ελληνοτουρκικών σχέσεων. Συχνά η ελληνική διπλωματία επικαλείται το ότι «η Ελλάδα δεν έχει τους γείτονες της Σουηδίας». Η εισβολή

ΜΤΝ: Αναρτήθηκαν οι βεβαιώσεις αποδοχών ΜΤΝ & ΕΚΟΕΜΝ 2023 για την Εφορία

Το ΜΤΝ ανάρτησε χτες (24/5/2024) τις Βεβαιώσεις Αποδοχών από το ΜΤΝ και από το ΕΚΟΕΜΝ για το Έτος 2023 που υποβάλλονται αυτούσιες στην Εφορία με τις φορολογικές δηλώσεις των μερισματούχων του Ταμείου. Στις Βεβαιώσεις Αποδοχών εξατομικευμένη πρόσβαση μπορεί να έχει

Μετάβαση στο περιεχόμενο