Μεταφορά containers: Η πανδημία φεύγει, οι ναύλοι πέφτουν

Φθηνότερη γίνεται η μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων καθώς υποχωρούν οι περιορισμοί και αποκαθίσταται η λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Φθηνότερο αναμένεται να είναι το επόμενο διάστημα το κόστος της μεταφοράς containers, των «κουτιών» που «κρύβουν» μέσα τους κάθε είδους εμπορεύματα και μεταφέρονται με πλοία, τα επονομαζόμενα containerships. Οι ναύλοι στη spot αγορά των containers σημείωσαν την περασμένη εβδομάδα τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση τους από την έναρξη της πανδημίας.

Καθώς σταδιακά ανά περιοχή μειώνεται η συμφόρηση στα λιμάνια και αρχίζει η ζήτηση να επηρεάζεται από το γενικότερο κλίμα και τη γεωπολιτική αβεβαιότητα, οι ναύλοι των Containers μειώνονται από τα ιστορικά υψηλά της περιόδου της πανδημίας προς όφελος των φορτωτών και εν κατακλείδι των καταναλωτών.

Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στη θαλάσσια διαδρομή Ασίας – δυτικής ακτής των ΗΠΑ, στην οποία οι ναύλοι μειώθηκαν μέχρι και 648 δολ. ανά κουτί 40 ποδιών και σε ποσοστό.

Στη διαδρομή Ασίας – Ανατολικής Ακτής ΗΠΑ το εμπόριο παρουσιάζει μια σταθερότητα καθώς η συμφόρηση συνεχίζει να επηρεάζει τα λιμάνια της ανατολικής ακτής, με την πτώση να ήταν μικρότερη κατά 2,1% στα 8.801 δολ. ανά feu.

Και τα φορτία που προορίζονται για την Ευρώπη κατέγραψαν επίσης πτώση στους ναύλους στις διαδρομές Ασία -Βόρεια Ευρώπη και Ασία – Μεσόγειο πάνω από 7% στα 4.441 δολ. ανά feu και 5.071 δολ. ανά feu αντίστοιχα. Ο συνολικός δείκτης SCFI έχει πλέον μειωθεί σχεδόν κατά 40%, έκτοτε κορυφώθηκε τον Ιανουάριο και άλλοι δείκτες δείχνουν παρόμοια τύχη.

Τα ναυλοσύμφωνα

Η πτώση που ισχύει στους ναύλους στη spot αγορά θα συμπαρασύρει και τις συμφωνίες μακροχρόνιας ναύλωσης που προτιμούν οι ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών γραμμών (liners). Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε η Lloyd’s List την περασμένη εβδομάδα, αναμένεται και περαιτέρω μείωση των ναύλων το επόμενο διάστημα. Βέβαια ενώ οι ναύλοι πέφτουν, εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλότεροι από ό,τι ήταν πριν στην πανδημία, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ο δείκτης World composite index του οίκου Drewry έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα στα 5.986 δολ. ανά feu και 42% χαμηλότερα από το peak των 10.377 δολ. ανά feu του Σεπτεμβρίου του 2021, ωστόσο παραμένει 64% υψηλότερα από τον μέσο όρο της τελευταίας 5ετίας που ήταν 3.648 δολ. ανά feu.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη αξία είναι ότι η πτώση των ναύλων καταγράφεται σε μία περίοδο που τα containers εμφανίζουν αυξημένη ζήτηση καθώς «κλείνονται» χώροι για τη μεταφορά προϊόντων εν όψει των γιορτών των Χριστουγέννων.

Ωστόσο, όπως προειδοποίησε και ο αναλυτής της Xeneta Peter Sand, πιθανότατα φέτος η αιχμή της σεζόν να είναι διαφορετική από άλλες χρονιές. Αυτή τη στιγμή η αγορά είναι γεμάτη αβεβαιότητα όχι μόνο λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων αλλά και της παγκόσμιας οικονομικής κατάστασης, με αποτέλεσμα να είναι ένα ερώτημα προς τα πού θα κινηθούν οι όγκοι των φορτίων.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο ασφαλείς αισθάνονται οι Έλληνες

Κριτική για την αναποτελεσματικότητα της Αστυνομίας σε κρίσιμους τομείς, κρίση εμπιστοσύνης για την ΕΛ.ΑΣ. αλλά και διεξόδους για την κάλυψη των κενών και άμβλυνση της αξιοπιστίας υποδεικνύουν οι πολίτες στην έρευνα της Κάπα Research για τα Σώματα Ασφαλείας, με αφορμή

«Κλειδώνουν» οι παροχές με το νέο Μεσοπρόθεσμο, δεν θα δοθούν άλλες

Πίστη στη δημοσιονομική σταθερότητα και στην υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική θα «εκπέμψει» το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, τόσο με το αρχικό σενάριο για το Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα αποσταλεί στις Βρυξέλλες έως το τέλος του Απριλίου, όσο και με το

Ναυτιλία: Πρωτοβουλίες για «πράσινη ακτοπλοΐα»

Σε εξέλιξη βρίσκονται το τελευταίο διάστημα πρωτοβουλίες του υπουργείου Ναυτιλίας, προκειμένου να προχωρήσουν οι πράσινες επενδύσεις στην ακτοπλοΐα με παράλληλη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Ήδη το υπουργείο Ναυτιλίας μετά από πρόταση της μονάδας Β της επιτελικής δομής ΕΣΠΑ στις 05/04,

Καταδικάστηκε Ιρακινός που είχε συλληφθεί κατόπιν καταδίωξης

Συνολική ποινή φυλάκισης 7 ετών και 9 μηνών επιβλήθηκε από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε 44χρονο Ιρακινό που είχε συλληφθεί το περασμένο καλοκαίρι, μετά από καταδίωξη των λιμενικών ανοικτά της Καμείρου Σκάλας να επιχειρεί να επιστρέψει στα τουρκικά

Μετάβαση στο περιεχόμενο