Μία νέα απειλή έρχεται να προστεθεί στον εφιάλτη του COVID-19. Η μετάλλαξη που πήρε το όνομα της Μποτσουάνα όπου και εντοπίστηκε για πρώτη φορά, έχει σημάνει παγκόσμιο και ευρωπαϊκό συναγερμό.
Οι αγορές βρίσκονται σε πτώση πριν αξιολογηθούν επιστημονικά σε όλο τους το εύρος οι κίνδυνοι, ως προς το πόσο μεταδοτική είναι, εάν την πιάνουν τα υπάρχοντα εμβόλια κλπ. Στην Ιαπωνία που ήταν ανοιχτό το χρηματιστήριο όταν έγινε γνωστή η είδηση, ο ΝΙΚΚΕΙ έχασε 900 μονάδες κλείνοντας στο -2,53%. Στην Ευρώπη η πτώση ξεπερνάει το 3- 4%. Στις ΗΠΑ, αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη πτώση. Οι επενδυτές επιχειρούν να περιορίσουν τον κίνδυνο μεγάλων απωλειών, πουλώντας προϊόντα που καίνε τα χέρια τους.
Επί ποδός πολέμου!
Η μία μετά την άλλη οι χώρες της ΕΕ κλείνουν τα σύνορα σε ταξιδιώτες από την αφρικανική χώρα αλλά και γειτονικές της χώρες. «Η Επιτροπή θα προτείνει, σε στενό συντονισμό με τα κράτη μέλη, να ενεργοποιηθεί το φρένο έκτακτης ανάγκης για να σταματήσουν τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής λόγω της παραλλαγής», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Στις 2μμ συνεδρίασε και η Επιτροπή των Ειδικών του υπουργείου Υγείας για να εξετάσει τα επιστημονικά δεδομένα για την μετάλλαξη Μποτσουάνα.
Stop στις πτήσεις
Ο Μπόρις Τζόνσον έκοψε πρώτος τις πτήσεις διότι οι Βρετανοί ειδικοί χαρακτήρισαν τη νέα παραλλαγή, ως την πιο «ανησυχητική» που έχουν δει μέχρι σήμερα. Η Γερμανία κηρύσσει από σήμερα τη Νότια Αφρική «περιοχή παραλλαγής» του ιού που σημαίνει ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα επιτρέπεται να μεταφέρουν μόνο Γερμανούς από τη Νότια Αφρική στη Γερμανία και ακόμη και οι εμβολιασμένοι, θα μένουν σε καραντίνα για 14 μέρες. Η Ιταλία έβγαλε απαγορευτικό και για τους ταξιδιώτες από το Λεσότο, την Ζιμπάμπουε, τη Μοζαμβίκη, τη Ναμίμπια και άλλες αφρικανικές χώρες.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα για την μετάλλαξη Μποτσουάνα. Θα πάρει και αυτή ένα ελληνικό γράμμα μαζί με τον δείκτη επικινδυνότητας. Ο ΠΟΥ έχει καλέσει τις χώρες (πριν προκύψει η νέα μετάλλαξη) να πάρουν εγκαίρως μέτρα. Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες το έκαναν και συνεχίζουν να το κάνουν.
Αργοί ρυθμοί
Η Ελλάδα κινείται σε πιο αργούς ρυθμούς. Η κυβέρνηση παίρνει το ρίσκο να χαθούν τα Χριστούγεννα που θα της επιφέρει πολύ μεγαλύτερο πολιτικό κόστος από το να πάρει τώρα μέτρα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε ότι κατανοεί την ανησυχία αλλά δεν χρειάζεται να υπάρχει διότι η χώρα μας παίρνει ότι μέτρα χρειάζονται», όπως είπε στα «Παραπολιτικά 90,1». Ανέφερε ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που άνοιξε η τρίτη δόση και την έκανε υποχρεωτική για τους άνω των 60 ετών, με την έννοια ότι όσοι δεν την κάνουν, χάνουν το πιστοποιητικό του εμβολιασμού μετά τους έξι μήνες.
«Δεν υπάρχει κανένα θέμα lockdown» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος . «Ούτε στην παρούσα φάση θα ληφθούν νέα μέτρα» τόνισε. «Τα τελευταία πάρθηκαν πριν από λίγες ημέρες. Εάν χρειαστούν κάποιες μικρές σημειολογικές παρεμβάσεις θα τις δούμε στη συνέχεια».
Ούτε την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, εξετάζει η κυβέρνηση. Επιμένει στην στρατηγική της πειθούς, τόνισε ο κ.Οικονόμου. Ο εμβολιασμός και η ενίσχυση του ΕΣΥ είναι η προτεραιότητα της κυβέρνησης.
Υπάρχει το μαξιλάρι
Θα μας σώσει το μαξιλάρι! «Δεν υπάρχει περίπτωση κλεισίματος της χώρας, τα ταμειακά διαθέσιμα είναι επαρκή και ασφαλή για να ανταποκριθούν υπό προϋποθέσεις σε όποιες κρίσεις υπάρχουν ή προκύψουν», δήλωσε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον «Σκάι».
«Ναι» στην υποχρεωτικότητα
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της PULSE που παρουσιάστηκε στον «Σκάι» ένας σημαντικός αριθμός πολιτών θεωρούν ότι «θα ήταν καλό να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό σε κάποιες κατηγορίες εργαζομένων, όπως για παράδειγμα σε εκείνους που εργάζονται στην εκπαίδευση, την εστίαση, τα μέσα μεταφοράς κ.λπ.». Το 52% απαντά «σίγουρα ναι» και το 14% «μάλλον ναι» (σύνολο 66%). Κατά της υποχρεωτικότητας τάσσεται κατηγορηματικά το 14% να αποκρίνεται ενώ ένα 6% απαντά «μάλλον όχι».
Οι συνταξιούχοι σε ποσοστό 78% τάσσονται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού και ακολουθούν οι ασχολούμενοι με τα οικιακά (65%), οι επιχειρηματίες (62%), οι άνεργοι και ο ιδιωτικός τομέας (59%) και οι εργαζόμενοι στο δημόσιο (57%).
Σε σχέση με τα κόμματα που οι ερωτώμενοι δήλωσαν ότι ψήφισαν, «ναι» στον υποχρεωτικό εμβολιασμό λένε σε ποσοστό 83% οι ψηφοφόροι του ΚΙΝ.ΑΛ, 77% της ΝΔ και ακολουθούν με διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με 63% κι έπονται του ΚΚΕ με 59%, του ΜέΡΑ25 με 53% και της Ελληνικής Λύσης με 49%.
Θετικοί στην εφαρμογή επιπλέον περιοριστικών μέτρων για τους ανεμβολίαστους εμφανίζονται περίπου 6 στους 10. Το 44% απαντά «σίγουρα ναι» και το 12% «μάλλον ναι». Αναλυτικά, το 72% των ερωτηθέντων άνω των 60 ετών ζητεί επιπλέον μέτρα. Ακολουθεί η ομάδα 45-59 ετών με 57%, 30-44 με 48% και οι 17-19 με 40%.
Ως προς την κομματική τους ταυτότητα, και πάλι οι ψηφοφόροι του ΚΙΝ.ΑΛ. είναι πρώτοι, τάσσονται υπέρ της λήψης νέων περιοριστικών μέτρων σε ποσοστό 77% και έπονται οι ψηφοφόροι της ΝΔ με 73%. Ακολουθεί το 46% όσων στηρίζουν την Ελληνική Λύση, το 45% του ΣΥΡΙΖΑ, το 44% του ΚΚΕ και το 43% του ΜέΡΑ25.