Μεταναστευτικό Ελλάδα-Τουρκία: Αν δεν εφαρμόζονται τα ισχύοντα, τι χρειάζονται τα νέα μέτρα;

Συνεχής και αδιάπτωτη είναι η προσπάθεια Ελλάδας και Τουρκίας δια των υπουργών Καιρίδη και Γερλικαγιά να συμφωνηθεί μνημόνιο συνεργασίας για να υπογραφεί από τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον Τούρκο Πρόεδρο στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Ένα μνημόνιο που θα περιλαμβάνει την «εγκατάσταση» Έλληνα Αξιωματικού ΛΣ-ΕΛΑΚΤ στην Σμύρνη και Τούρκου ομολόγου του στη Λέσβο.

Παράλληλα διερευνάται, σε συνεννόηση με την Ευρωπαία Επίτροπο κα Γιόχανσον, η ενεργοποίηση προγράμματος «διευκόλυνσης βίζας» 12μηνης διάρκειας για να μετακινούνται Τούρκοι πολίτες ευκολότερα σε 7 ελληνικά νησιά  (Ρόδο, Χίο, Σάμο, Λέσβο, Κω, Λέρο και Καστελόριζο), για δε την υπόλοιπη Ε.Ε. βλέπουμε εν καιρώ…

Αν εξετάσει κανείς τα δεδομένα εύκολα μπορεί να συμπεράνει ότι ούτε ο καθηγητής Καιρίδης ούτε ο κ. Γερλικαγιά  «κομίζουν γλαύκας ες Αθήνας».

Ήδη από το 2014 ως σημεία επαφής των δύο Ακτοφυλακών (πέρα από τους Αρχηγούς και τα Κέντρα Επιχειρήσεων σε Άγκυρα και Πειραιά) θεσπίστηκαν και οι Περιφερειακοί Διοικητές των Ακτοφυλακών εκατέρων των μερών (για το ΛΣ/ΛΑΚΤ οι ΠΕΔΙΛΣ Μυτιλήνης και Ρόδου και για την Τουρκική Ακτοφυλακή ο Περιφερειάρχης Αιγαίου με έδρα τη Σμύρνη).

Εκτός από τη συχνή επικοινωνία επί περιστατικών ανταλλάσσονταν τακτικές επισκέψεις για την συντονισμένη αντιμετώπιση της διακίνησης μεταναστών, ο καθένας στο χώρο ευθύνης του.

Παράλληλα, από το Νοέμβριο 2016 στην Πρεσβεία μας στην Άγκυρα τοποθετήθηκε ανώτερος Αξιωματικός του Λ.Σ. προκειμένου συνεισφέρει στην επικοινωνία με το Αρχηγείο της Τουρκικής Ακτοφυλακής και της Τουρκικής Κυβέρνησης.  Τονίζεται ότι, αρκετά νωρίτερα από την Ελληνική, η Τουρκική Ακτοφυλακή ήδη είχε τοποθετήσει Τούρκο ανώτερο Αξιωματικό στην Τουρκική Πρεσβεία στην Αθήνα, θέση η οποία  εξακολουθεί να στελεχώνεται μέχρι σήμερα.

Σήμερα, και για κάμποσο διάστημα, η θέση του Αξιωματικού ΛΣ στην πρεσβεία μας στην Άγκυρα παραμένει κενή, αφού είναι σε εξέλιξη η διαδικασία επιλογής κατάλληλου αξιωματικού. Ελπίζουμε ο/η επίλεκτος των ηγεσιών να είναι γνώστης των θεμάτων που έχουν σχέση με τη μεταναστευτική κρίση και την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης των, που είναι άλλωστε κορυφαία προτεραιότητα της Κυβέρνησης.

Εύλογα κάποιος μπορεί να διερωτηθεί αν απέδωσαν τα ήδη συμφωνηθέντα και ισχύοντα από το 2014 μέτρα.

Όσο υπήρχε αμοιβαία βούληση για συνεργασία (ιδίως, από την τουρκική πλευρά), τα μέτρα λειτουργούσαν ικανοποιητικά. 

Όμως, όταν η Τουρκική πλευρά το 2020 επέλεξε την κλιμάκωση της κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού για την επίτευξη στόχων της σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων, τα μέτρα αυτά «πάγωσαν».

Πιστεύουμε ότι αυτό που είναι επιβεβλημένο τώρα είναι η επανεργοποίηση των μέτρων εκείνων, που υιοθετήθηκαν και δοκιμάστηκαν επιτυχώς στο παρελθόν.

Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην υιοθέτηση νέων μέτρων, ιδίως όταν δεν είμαστε βέβαιοι για την αποτελεσματικότητά τους, και όταν δεν ωφελούν ισότιμα αμφότερες τις πλευρές.

Π.χ. Τι παραπάνω θα προσφέρει η επικοινωνία ενός αξιωματικού της Τουρκικής Ακτοφυλακής στην Λέσβο, από την επικοινωνία των Περιφερειαρχών των δύο πλευρών, οι οποίοι έχουν και την δυνατότητα άμεσης κινητοποίησης των αντίστοιχων επιχειρησιακών μέσων και των αρμόδιων καθ’ ύλην και κατά τόπον Αρχών;

Στην ουσία τι κάνουμε; Θεσμοθετούμε την προξενική/διπλωματική Τουρκική παρουσία (!!) -δια της εγκατάστασης ενός Αξιωματικού της Τουρκικής Ακτοφυλακής- σε ένα νησί όπως είναι η Λέσβος, ο οποίος θα αποτελεί ένα πρόσθετο γρανάζι (αναποτελεσματικότητας;;;) στην αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης και του μεταναστευτικού προβλήματος.

Μη νομίζετε ότι αυτός ο αξιωματικός θα αποτρέπει την είσοδο των μεταναστών, ή ότι θα τους επιστρέφει πίσω στις Τουρκικές ακτές…

Το μόνο που θα κάνει είναι να τηλεφωνεί στις αρμόδιες Τουρκικές Αρχές, για να ενημερώνονται για τα συμβάντα. Δηλαδή κάτι που ήδη γινόταν μέσω των Περιφερειαρχών εκατέρων των Ακτοφυλακών.

Είναι σχεδόν βέβαιο, ότι με το νέο μέτρο θα αδυνατήσουν τα ήδη θεσμοθετημένα δίκτυα επικοινωνίας μεταξύ των δύο μερών (επικοινωνία μεταξύ λιμενικών ακολούθων και Κεντρικών Υπηρεσιών, μεταξύ Περιφερειαρχών, μεταξύ Κέντρων Επιχειρήσεων των δύο μερών), δεδομένου ότι όλα τα θέματα θα παραπέμπονται στους δύο σταθμεύοντες αξιωματικούς, που με τη σειρά τους θα τα αναπέμπουν στις ιεραρχίες τους κ.ο.κ.

Να σημειώσουμε, ότι τα θέματα αντιμετώπισης της μετανάστευσης στα θαλάσσια σύνορα απαιτούν την επιχειρησιακή αντίδραση των Ακτοφυλακών σε ελάχιστα λεπτά, κάτι που δεν εξασφαλίζεται μόνο από την παρουσία ενός αξιωματικού της Ακτοφυλακής εκατέρωθεν.

Τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί στο παρελθόν είναι αρκετά και καλό είναι να επανεργοποιηθούν ώστε να τα ξαναθυμηθεί και η Τουρκική πλευρά. Δεν χρειάζονται νέα μέτρα (αναποτελεσματικά στην πράξη) που θα δείχνουν όμως την δήθεν καλή θέληση για συνεργασία της Τουρκικής πλευράς.

Για την παροχή της 12μηνης διάρκειας βίζας επιλεκτικά για συγκεκριμένα νησιά, καλό θα είναι η κα Γιόχανσον να μην κάνει μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα.

Αν θέλει ας εξετάσει την χορήγηση βίζας, εφόσον υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, για όλες της χώρες της Ε.Ε.  και όχι για συγκεκριμένα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου…

Άραγε γιατί περιορίζεται το ενδιαφέρον σε συγκεκριμένα νησιά, που έχουν άμεση σχέση και με διάφορες κατά καιρούς Τουρκικές διεκδικήσεις;  Δεν  υπάρχει τουριστικό ενδιαφέρον για άλλα νησιά, όπως η Νάξος, η Πάρος ή η Σαντορίνη, τα οποία βρίσκονται εκτός των περιοχών διεκδίκησης για έρευνα και διάσωση από την Τουρκική πλευρά;

Είναι βέβαιο ότι η Τουρκική πλευρά, σταθερή στις βλέψεις της, προσπαθεί πάντα να κάνει έστω και ένα μικρό βήμα για την στερέωση των έωλων απαιτήσεών της σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων.

Ας είναι προσεκτική η Ελληνική πλευρά και να μην της δώσει τέτοια ευκαιρία με αφορμή το μεταναστευτικό πρόβλημα,  που δεν είναι  διμερές αλλά πρόβλημα που αφορά ολάκερη την Ε.Ε.

Α, και κάτι τελευταίο… Γιατί οι δύο πλευρές δεν ομιλούν για άμεσες (αυτόματες) επιστροφές μεταναστών;

Μπορεί, εντέλει, αυτό να είναι το μοναδικό μέτρο που θα «φρενάρει» τις ροές από τα τουρκικά παράλια…

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγχαρητήρια…

Λάθη γίνονται, συχνά-πυκνά… Μα, τούτοι εδώ το τερμάτισαν… Δύο στα δύο!!! Συγχαρητήρια στους επιμελητές του ναού αυτού στους ακριτικούς Λειψούς για το προχθεσινό ρεκόρ τους…

Youth Pass: Όσα πρέπει να ξέρετε για τους δικαιούχους και τη διαδικασία – Πότε καταβάλλεται, πού εξαργυρώνεται

Σε περισσότερους από 145.000 ανέρχονται οι νέοι 18 και 19 ετών, οι οποίοι θα λάβουν φέτος την οικονομική ενίσχυση ύψους 150 ευρώ στο πλαίσιο του Youth Pass 2024. Πιο αναλυτικά, στους 69.825 ανήλθαν οι νέοι 18 ετών που υπέβαλαν τη σχετική

Oι «Denial» S-400 στο επίκεντρο της «Ramstein Flag 24» και ο περίεργος ρόλος της Τουρκίας

*Του Κώστα Σαρικά Σενάρια καταστολής της αεράμυνας της Ρωσίας με έμφαση στα αντιαεροπορικά συστήματα S-400 αναμένεται να βρεθούν  στο επίκεντρο της μεγαλύτερης αεροπορικής άσκησης του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη η οποία διοργανώνεται από την Ελλάδα το προσεχές φθινόπωρο. Ο σχεδιασμός της «Ramstein Flag

Red Arrows: Οι Βρετανοί πιλότοι «έκλεψαν τις εντυπώσεις» με τους εκπληκτικούς ελιγμούς τους [pics, vid]

Το ακροβατικό σμήνος «Red Arrows» της βρετανικής Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF), «έκλεψε τις εντυπώσεις» με τους εκπληκτικούς ελιγμούς που πραγματοποίησε κατά την διάρκεια σημερινής αεροπορικής επίδειξης στον Φλοίσβο Παλαιού Φαλήρου. Όπως συνηθίζουν άλλωστε, τα «Κόκκινα Βέλη» της ιστορικής RAF κατάφεραν να

Μετάβαση στο περιεχόμενο