Μεταναστευτικό: Η Αθήνα καλεί την Ευρώπη για τον φράχτη στον Έβρο

Ενίσχυση της θωράκισης στα χερσαία σύνορα – Αύξηση των περιπολιών στον Έβρο, πρόσληψη συνοριοφυλάκων, νέα επέκταση του φράχτη, μέτρα κατά των δευτερογενών ροών

Την αναπροσαρμογή του σχεδίου προστασίας των χερσαίων συνόρων Ελλάδας – Τουρκίας στον Έβρο αποφάσισε η ΕΛ.ΑΣ., στον απόηχο της απόφασης της Γερμανίας να προχωρήσει σε επαναφορά των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορά της.

Η ηγεσία του Σώματος προχωράει σε αυτή την πρωτοβουλία όχι τόσο διότι η χώρα αντιμετωπίζει αυξημένη μεταναστευτική πίεση στον ‘Εβρο, αλλά προκειμένου να στείλει μήνυμα ετοιμότητας και επαγρύπνησης, σε μια περίοδο γενικευμένης αστάθειας.

Υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. περιέγραψε στην «Κ» ότι ορισμένα κλιμάκια συνοριακών φρουρών που το προηγούμενο διάστημα περιπολούσαν σε ορεινές περιοχές του νομού Έβρου θα διατεθούν στο εξής στην αστυνόμευση της παραποτάμιας περιοχής, τόσο στην Ορεστιάδα όσο και στην Αλεξανδρούπολη.

Απαντώντας δε σε ερώτηση της «Κ», η ίδια αστυνομική πηγή διευκρίνισε ότι η αύξηση των περιπόλων θα είναι της τάξης του 20%. Συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αστυνομικών, πάντως, διευκρίνισαν ότι μέχρι χθες δεν είχε γίνει αντιληπτή επί του πεδίου η αναπροσαρμογή του σχεδίου αστυνόμευσης της συνοριογραμμής από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.

Μήνυμα επαγρύπνησης θέλησε να στείλει χθες και η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να επισκέπτεται τον μεθοριακό σταθμό στις Καστανιές. «Είμαστε όλοι εδώ, οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Ελληνική Αστυνομία και προστατεύουμε τα σύνορα της χώρας και εγγυόμαστε την ασφάλεια της Ελλάδας», ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Ο Έλληνας υπουργός, μάλιστα, εμμέσως πλην σαφώς σχολίασε και την απόφαση της Γερμανίας για μονομερή αναστολή της συνθήκης Σένγκεν: «Στις Καστανιές, όπου υπάρχει ένα νόμιμο σημείο εισόδου και γίνονται διαβατηριακοί έλεγχοι, όπως προβλέπεται από τη συνθήκη αλλά και από το μεταναστευτικό σύμφωνο, η δική μας αποστολή εκτελείται απαρέγκλιτα και πιστεύω ότι όλοι οι Ευρωπαίοι αναγνωρίζουν αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε». Επανέλαβε ακόμη την απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου για την πρόσληψη επιπλέον 150 συνοριοφυλάκων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι 100 απ’ αυτούς θα διατεθούν στον νομό Ροδόπης και οι υπόλοιποι 50 στον νομό Καβάλας. Αρμόδιες πηγές διευκρίνισαν ότι αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής δικαιολογητικών από τους υποψηφίους.

Οι νεοπροσληφθέντες συνοριοφύλακες θα περιπολούν στους ορεινούς όγκους της Καβάλας και της Κομοτηνής για τον περιορισμό των λεγόμενων «δευτερογενών ροών», τη διέλευση δηλαδή μεταναστών από την Τουρκία στη Βουλγαρία μέσω Ελλάδας.

Οι δευτερογενείς ροές, εξάλλου, έχουν τα προηγούμενα χρόνια αποτελέσει αντικείμενο κριτικής της χώρας από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία.

Σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, στο μεταξύ, υπάρχουν σκέψεις ή και σχέδια για την περαιτέρω επέκταση του φράχτη, με την τρέχουσα σύμβαση που αφορά τον κεντρικό Έβρο να βαίνει προς ολοκλήρωση. Κατά πληροφορίες, εκκρεμεί να κατασκευαστούν ακόμη 4 από τα συνολικά 35 χιλιόμετρα της σύμβασης που αφορά το τμήμα της οριογραμμής που ενώνει τους Ψαθάδες Διδυμοτείχου με την Κορνοφωλιά στο Σουφλί.

Καλά ενημερωμένη πηγή δήλωσε στην «Κ» ότι η ηγεσία της κυβέρνησης έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε νέα επέκταση του φράχτη στα σύνορα, καθώς και ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διπλωματικές επαφές και διεργασίες προκειμένου η περαιτέρω επέκταση του έργου να χρηματοδοτηθεί ότι από εθνικούς αλλά ευρωπαϊκούς πόρους. Παρόμοια προσπάθεια είχε γίνει και στο παρελθόν δίχως επιτυχία, με την Ελλάδα να αποφασίζει να κινηθεί αυτόνομα, με εθνικούς πόρους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, πανελλαδικά, στο α΄ εξάμηνο 2024 παρατηρήθηκε αύξηση κατά 122% των μεταναστευτικών ροών σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, ενώ αύξηση κατά 75% στις παράνομες μεταναστευτικές ροές κατέγραψε και ο Frontex στα ελληνοτουρκικά σύνορα για το α΄ εξάμηνο του 2024. Αρμόδιες πηγές, πάντως, σχολιάζουν ότι η αύξηση αφορά κυρίως τα θαλάσσια σύνορα και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και όχι τον Έβρο, όπου η κατάσταση χαρακτηρίζεται διαχειρίσιμη.

Οι αριθμοί

20% θα αυξηθούν οι περιπολίες στα χερσαία σύνορα στον Έβρο.

150 συνοριοφύλακες θα προσληφθούν. Οι 100 απ’ αυτούς θα διατεθούν στον νομό Ροδόπης και οι υπόλοιποι 50 στον νομό Καβάλας.

4 χιλιόμετρα από τα συνολικά 35 του φράχτη εκκρεμεί να κατασκευαστούν, στο τμήμα της οριογραμμής που ενώνει τους Ψαθάδες Διδυμοτείχου με την Κορνοφωλιά στο Σουφλί.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση αντιπροσωπειών της Ελληνικής και της Τουρκικής Ακτοφυλακής στο Κουσάντασι της Τουρκίας

Την Πέμπτη 19 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Περιφερειακών Διοικητών Αιγαίου Ελληνικής και Τουρκικής Ακτοφυλακής στο Κουσάντασι της Τουρκίας. Κατά τις συνομιλίες συμφωνήθηκε η συνέχιση της πολύ καλής συνεργασίας τόσο στο θαλάσσιο πεδίο όσο και στο επίπεδο της ανταλλαγής πληροφοριών, που

Πολιτική Προστασία: Έκτακτη ανακοίνωση για την επερχόμενη κακοκαιρία στην Βόρεια Ελλάδα

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) που εκδόθηκε σήμερα Παρασκευή 20 Ιουνίου 2025 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), επιδείνωση του καιρού αναμένεται σήμερα Παρασκευή (20-6-2025) στη βόρεια Ελλάδα και αύριο Σάββατο (21-6-2025) και σε νοτιότερες περιοχές

Κικίλιας: Εκδίδουμε συνεχείς ειδοποιήσεις στα πλοία μας στα Στενά του Ορμούζ – Είμαστε προσεκτικοί με τις κινήσεις μας

«Εάν προκύψει κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ – που είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο – θα επηρεάσει όλη την παγκόσμια οικονομία, όχι μόνο την ναυτιλία, καθότι τα πλοία και ο εμπορικός στόλος, παγκοσμίως, που διακινεί το 90% του εμπορίου, θα

Μειώθηκαν χωρητικότητα και ποντοπόρα πλοία, αλλά αυξήθηκαν τα επιβατηγά πλοία στην ελληνική σημαία

 Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, τον μήνα Απρίλιο, ο ελληνικός στόλος αριθμούσε 1.833 πλοία, συνολικής χωρητικότητας 35.160.808 κόρους, έναντι 1.821 πλοία και 36.394.197 κόρους, που ήταν τον Απρίλιο του 2024. Με άλλα λόγια, η χωρητικότητα μειώθηκε κατά

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΚΑΙΡΟΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο