Metron Analysis: 5,8% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη δημοσκόπηση μετά την ανακοίνωση των εκλογών – Στο 11,7% το ΠΑΣΟΚ

Στο 5,8% είναι η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Metron Analysis, για το Mega, της πρώτης μετά την ανακοίνωση της διεξαγωγής των εκλογών στις 21 Μαΐου.

Συγκεκριμένα, στην εκτίμηση ψήφου, το κυβερνών κόμμα λαμβάνει 32,5% (από 33,7% που είχε στην προηγούμενη μέτρηση, στις 16 Μαρτίου), ο ΣΥΡΙΖΑ 26,7% (από 26,3%), το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ 11,7% (από 11,8%), το ΚΚΕ 7,1% ( από 7,5%), η Ελληνική Λύση 5,2% (5,2%), το ΜέΡΑ25 4,9% (4,9%) και το κόμμα Κασιδιάρη 4,7% (4,7%).

Metron Analysis: 5,8% η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη δημοσκόπηση μετά την ανακοίνωση των εκλογών - Στο 11,7% το ΠΑΣΟΚ

Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, η διαφορά βρίσκεται στις 4,7 μονάδες. Η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό 26,2% (από 26,3% που είχε στην προηγούμενη μέτρηση), ο ΣΥΡΙΖΑ 21,5%, κερδίζοντας μια μονάδα (20,5%), το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ 9,4% (από 9,2%), το ΚΚΕ 5,7% (από 5,9%), η Ελληνική Λύση 4,2% (από 4%), το ΜέΡΑ25 3,9% (από 3,5%) και το κόμμα Κασιδιάρη 3,8% (από 3,6%).

Τα μικρότερα κόμματα (λοιπά) παίρνουν ποσοστό 5,8%.

Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 11,6% (αναποφάσιστοι και Δεν Απαντώ), όμως αθροιζόμενα τα ποσοστά του άκυρου/λευκού (3,9%) κι αυτών που δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν (4%), η γκρίζα ζώνη φτάνει στο 19,5%, δηλαδή 1 στους 5 Έλληνες.

προθεση

Αναφορικά με την κομματική προέλευση των αναποφάσιστων, το 58% είναι από τη δεξαμενή των λευκών/άκυρων/δεν ψήφισαν. Ένας στους 4 (24%) προέρχεται από τη ΝΔ, το 6% από ΣΥΡΙΖΑ, άλλο 6% από ΠΑΣΟΚ.

αναποφασιστοι

Ενδιαφέρουσα η εκτίμηση για τις έδρες με βάσεις την εκτίμηση ψήφου. Συγκεκριμένα, η ΝΔ θα έπαιρνε 105 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ 86 βουλευτές, το ΠΑΣΟΚ 38, το ΚΚΕ 23, η Ελληνική Λύση 17, το ΜέΡΑ 25 16 και το κόμμα του Κασιδιάρη 15.

εκτιμηση

Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ έχει ποσοστό 65% και άνοδο 5 μονάδες και ο ΣΥΡΙΖΑ 21%.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 36% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 17% και ο Νίκος Ανδρουλάκης με 6%.

πρωθυπουργος

Στην ερώτηση για το ποιος πολιτικός μπορεί να εγγυηθεί την καλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών ο νυν πρωθυπουργός παίρνει ποσοστό 29%, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ 18% και ο Νίκος Ανδρουλάκης 6%.

Συνέχεια ή αλλαγή

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η απάντηση των πολιτικών για το αν θέλουν συνέχεια ή αλλαγή. Το 63%, δηλαδή 2 στους 3, απαντούν ότι θέλουν αλλαγή και το 34% ότι θέλουν συνέχεια.

συνεχεια_αλλαγη

Μοιρασμένα τα ποσοστά όσων απαντούν για το τι κυβέρνηση θέλουν. Το 49% ζητά κυβερνήσεις συνεργασίας και το 48% αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Εδώ υπάρχει μια κρίσιμη διαφορά από την προηγούμενη έρευνα. Το ποσοστό όσων θέλουν αυτοδύναμες κυβερνήσεις αυξάνεται 2 μονάδες τις οποίες χάνει το ποσοστό όσων θέλουν συνεργασίες. Προφανώς όσο πλησιάζουμε στις κάλπες να υπάρχει ο φόβος στους πολίτες για το που μπορούν να οδηγήσουν οι συνεργασίες.

αυτοδυναμες

Χαμηλά είναι οι συσπειρώσεις για τα κόμματα. Στο 68,9% για τη ΝΔ, στο 65,6% για ΣΥΡΙΖΑ και μόλις στο 61,9% για το ΠΑΣΟΚ που προφανώς έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης.

Οι μετακινήσεις ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΝΔ είναι στο 5,9% και το αντίστροφο στο 2,5%, δηλαδή σχεδόν διπλάσιοι φεύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ από αυτούς που έρχονται από τη δεξιά παράταξη.

Ποσοστό 6,7% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ μετακινείται στο ΠΑΣΟΚ ενώ 4,4% προέρχεται από τη ΝΔ.

Τα κυριότερα προβλήματα των πολιτών

Αναφορικά με το πώς βλέπουν οι πολίτες την πορεία της χώρας, το 63% (από 68% στην πρόσφατη έρευνα της ίδιας εταιρείας), δηλαδή 2 στους 3 τονίζουν ότι κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση και το 30% προς τη σωστή (από 26%).

Ως σημαντικότερο πρόβλημα για τη χώρα, κι ενδεχομένως με αυτό στο μυαλό των ψηφοφόρων, βρίσκεται πάντα η οικονομία με 24% και αύξηση 3 μονάδες από την προηγούμενη δημοσκόπηση.

Ακολουθεί η ακρίβεια με ίδιο ποσοστό (19%), οι πολιτικοί/πολιτικό σύστημα με 17% (από 15%), η ανασφάλεια – ανεπάρκεια της κυβέρνησης με 7% (από 6%) και η ανεργία με 6% από 4%.

Είναι φανερό ότι οι πολιτικές αντιπαραθέσεις δεν επηρεάζουν τους πολίτες που κρίνουν με βάση την οικονομική εικόνα τους και την ακρίβεια που συνεχίζει να “τρώει” τα εισοδήματά τους.

Τα Τέμπη

Το κομβικό για τη χώρα δυστύχημα των Τεμπών δεν αφήνει βεβαίως ανεπηρέαστους τους πολίτες. Το 94% επιμένει ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και μόλις 5% ότι δεν υπάρχουν.

Μάλιστα, το 78% εκτιμά ότι ευθύνες έχουν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και το 22% αποδίδει ευθύνες στη σημερινή κυβέρνηση. Εδώ βλέπουμε ότι σε λίγες εβδομάδες αυξήθηκε κατά 3 μονάδες το ποσοστό όσων ρίχνουν την ευθύνη στην παρούσα κυβέρνηση, κάτι που σημαίνει ότι δεν πείστηκαν από τις εξηγήσεις που δόθηκαν.

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα συμπεράσματα πρέπει να προβληματίσουν και τα δύο κόμματα. Μόλις 1 στους 3 πολίτες (33%) αξιολογεί θετικά την κυβέρνηση αλλά και μόλις 17% αξιολογεί θετικά την αξιωματική αντιπολίτευση.

Το 60% αξιολογεί αρνητικά το κυβερνών κόμμα και το 75% τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι επιδόσεις της κυβέρνησης

Η προσέλκυση τουριστών με θετικές ή μάλλον θετικές γνώμες στο 70% είναι ο τομέας με την καλύτερη επίδοση για την κυβέρνηση. Οι αρνητικές γνώμες είναι στο 17%.

Ακολουθεί η αμυντική θωράκιση της χώρας με ποσοστό θετικών γνωμών 58%, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους με 56%, και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις – εξωτερική πολιτική με 50%.

επιδοσεις

Στον αντίποδα, οι 4 χαμηλότερες επιδόσεις της κυβέρνησης είναι: Τα εργασιακά θέματα με αρνητικές γνώμες 63% και θετικές 20%, η αντιμετώπιση του πληθωρισμού με 64% αρνητικές γνώμες και 19% θετικές, η εγκληματικότητα με 69% αρνητικές γνώμες και η αντιμετώπιση της διαφθοράς με 74% αρνητικές γνώμες.

Metron Analysis: 5,8% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη δημοσκόπηση μετά την…

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

FT: Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη αλλά είναι η φτωχότερη χώρα της Ευρωζώνης

Να παρουσιάσει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας σε ένα ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο επιχειρεί η στήλη Alphaville των Financial Times, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες της Ευρωζώνης με τις καλύτερες επιδόσεις, όμως είναι και η

ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ “ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ” και συγκρότηση σε σώμα νέου ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κατόπιν των αρχαιρεσιών της 17/04/2024 του “ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ”, συνεδρίασαν χθες 25/04/2024 τα νεοκλεγέντα μέλη του Δ.Σ. και αποφασίστηκε η συγκρότηση σε σώμα του Διοικητικού Συμβουλίου, ως ακολούθως: ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ. (ε.α.) ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Ιωάννης ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πλωτάρχης Λ.Σ. (ε.α.)

Επίσκεψη αρχηγού ΓΕΝ στη Γαλλία για την πρόοδο ναυπήγησης των νέων φρεγατών

Τριήμερη επίσκεψη στο Παρίσι πραγματοποίησε ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Δημήτριος-Ελευθέριος Κατάρας. Ο αρχηγός ΓΕΝ επισκέφθηκε το ναυπηγείο στη Λοριάν, όπου ενημερώθηκε για την εξέλιξη των εργασιών και την πρόοδο υλοποίησης του προγράμματος ναυπήγησης των νέων Φρεγατών FDI του Πολεμικού Ναυτικού.

Τελετή Παράδοσης – Παραλαβής Καθηκόντων Διοικητή της 120 ΠΕΑ

Την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε, στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος (120ΠΕΑ), στην Αεροπορική Βάση Καλαμάτας, παρουσία του Διοικητή της Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης, Υποπτέραρχου (Ι) Αλέξανδρου Κομητούδη, η τελετή παράδοσης – παραλαβής καθηκόντων Διοικητή της 120ΠΕΑ, από τον Ταξίαρχο (Ι)

Μετάβαση στο περιεχόμενο