Μη επανδρωμένα σκάφη για το Π.Ν.

ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Μη επανδρωμένα σκάφη για το Π.Ν.

Κύριε διευθυντά,

Τα μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας σύντομα θα είναι σε ευρεία χρήση και ένα σημαντικό τμήμα των στόλων παγκοσμίου θα αποτελείται από τέτοια.  Τα σκάφη αυτό μικρού εκτοπίσματος θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στο περιβάλλον του Ανατολικού Αιγαίου καθόσον μπορεί να αποτελέσουν μια ισχυρή δύναμη αποτροπής συνδυαστικά και με τα άλλα διαθέσιμα μέσα αποτροπής στην περιοχή απέναντι στις επιθετικές βλέψεις της Άγκυρας.

Το Π.Ν., πέραν της επίσπευσής των διαδικασιών για την κατασκευή διαφόρων τύπων USV σε ελληνικά ναυπηγεία, θα πρέπει να σκεφτεί από τώρα και να επιταχύνει την ανάπτυξη σεναρίων τακτικής, εκπαίδευσης και διαδικασιών.

Εκτιμώ ότι κάποιο -έξυπνα επανδρωμένο με στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό- επιτελικό γραφείο θα ασχολείται από τώρα σε επίπεδο ΓΕΝ και Α.Σ., τόσο για τη σχεδίαση – κατασκευή όσο και για την τακτική χρήση των σκαφών αυτών.

Για παράδειγμα, ένα σχέδιο – επιτελική μελέτη πρέπει να εκπονηθεί, που να αναφέρεται στην αποτελεσματική απασχόληση των USV, στον αριθμό των σκαφών, στους τύπους, στις πιθανές χρήσεις τους, συμπεριλαμβανομένων της συλλογής πληροφοριών, των αποστολών επιτήρησης και αναγνώρισης, αλλά και εκτέλεσης πολεμικών αποστολών με την πρόσθεση οπλικών συστημάτων και τη σταδιακή ένταξή τους στον στόλο.

Συμπληρωματικά η κατασκευή και χρησιμοποίηση USV θα απαιτήσει πληρώματα και χειριστές κυβερνήτες με γνώσεις τακτικής, ωστόσο η απόκτηση τακτικής ικανότητας είναι μια προσπάθεια που διαρκεί μια καριέρα.  Η επέκταση του στόλου και η ανάπτυξη των υποδομών υποστήριξης για τέτοια σκάφη δεν είναι ούτε φθηνή ούτε γρήγορη.  Η δημιουργία αποτελεσματικών τακτικών είναι επίσης χρονοβόρος και η προετοιμασία των αξιωματικών στη χρήση πλατφορμών χωρίς πλήρωμα απαιτεί εμπειρίες, δημιουργικότητα και χρόνο.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν την πορεία προς το μέλλον χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις.

 

ΙΩΑΝΝΗΣ Κ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Αρχιπλοίαρχος Π.Ν. ε.α.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Mega Stories – Δείτε την σημερινή εκπομπή(00.10) αφιερωμένη σε ανθρώπους που επέζησαν πολύνεκρων δυστυχημάτων(με την συμμετοχή του Λιμενικού, Γιώργου Παπαδόπουλου)

Το επεισόδιο είναι αφιερωμένο σε ανθρώπους που επέζησαν πολύνεκρων δυστυχημάτων και οι οποίοι  μέσω του μοιράσματος αυτής τους της εμπειρίας στέλνουν μηνύματα αισιοδοξίας προς το τηλεοπτικό κοινό. Μεταξύ αυτών ο κύριος Γιώργος Παπαδόπουλος που υπηρετεί στο Λιμενικό Σώμα και ο 

Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. Βελτίωση του τρόπου επιλογής τόπου προτίμησης των στελεχών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Μετά από παρεμβάσεις της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. αναφορικά με τις απαραίτητες τροποποιήσεις στο θεσμικό πλαίσιο των μεταθέσεων του προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σας ενημερώνουμε ότι στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, συμπεριλαμβάνεται τροποποίηση του άρθρου 28 του ν. 4504/2017, η οποία βελτιώνει τον

Συγχαρητήριο μήνυμα Αρχηγού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου

Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια για την άψογη παρουσία των πεζοπόρων και μηχανοκίνητων τμημάτων που συμμετείχαν στη στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου, τιμώντας την 202η επέτειο από την έναρξη της Ελληνικής Παλιγγενεσίας. Με το

Προεδρική φρουρά: Εύζωνας λιποθύμησε στην σκοπιά (εικόνα)

Προσωρινή αναστάτωση επικράτησε με Εύζωνα της Προεδρικής Φρουράς, ο οποίος λιποθύμησε εν ώρα υπηρεσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, ο Εύζωνας αισθάνθηκε αδιαθεσία και χτύπησε το όπλο του, σε ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά. Άμεσα ο αξιωματικός υπηρεσίας έσπευσε κοντά του

Μετάβαση στο περιεχόμενο