Μήπως πρέπει να έχουμε κι εμείς Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας;

Δηλώνουμε έκπληκτοι από την ανάπτυξη της τουρκικής αμυντικής αμυντικής βιομηχανίας. Δεν ήρθε από την μια μέρα στην άλλη, αλλά δεν κράτησε και δεκαετίες η προσπάθεια για την άνθησή της. Πάνω κάτω η περίοδος αυτή, ταυτίζεται με την περίοδο εξουσίας Ερντογάν.

Δεν υπάρχει καμία έκπληξη, κανένα μυστικό. Στόχους έθεσαν και τήρησαν με προσήλωση όλα όσα έπρεπε για να τους πετύχουν.

Πρώρα απ΄ όλα δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι στην Τουρκία υπάρχει Υφυπουργείο που ασχολείται μόνο με την αμυντική βιομηχανία. Κουμάντο κάνει ο Ερντογάν ,αλλά το Υφυπουργείο είναι το “εργαλείο” που συντονίζει,παρακολουθεί και εκτελεί κατά γράμμα το κεντρικό σχέδιο. Οι Τούρκοι δεν ανακάλυψαν τον τροχό.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και σε πολλές άλλες χώρες όπως για παράδειγμα είδαμε προχθές την επίσκεψη του Ιάπωνα υφυπουργού ομολόγου του αντίστοιχου επικεφαλής της ΓΔΑΕΕ. Το ίδιο συμβαίνει στη Σερβία και τη Βουλγαρία.

Μία τέτοια αντιμετώπιση θα έδινε άλλη προοπτική στην αμυντική μας βιομηχανία γιατί τότε ίσως δεν θα είχαμε υπό διαπραγμάτευση για πώληση την ΕΛΒΟ τα τελευταία επτά χρόνια χωρίς ενδιάμεσα να παράγει το οτιδήποτε και το κράτος να αγωνιά να έχει κάθε μήνα πληρωμένους τους εργάτες της . Κάτι που πετυχαίνει μεν αλλά με κόστος μεγάλο.

Ανάλογη είναι η κατάσταση με τα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά ενώ παράλληλα τα ναυπηγεία Ελευσίνας «σπρώχνονται» σε μία προσπάθεια ολοκλήρωσης του προγράμματος των πυραυλακάτων.

Συγχρόνως είναι γνωστά τα προβλήματα των ΕΑΣ και ΕΑΒ που με συνεχείς «ασπιρίνες» (συνεχόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις) κινούνται στα όρια τις επιβίωσης με τον κύριο μέτοχο τους (Υπ. Οικονομικών) να σφυρίζει αδιάφορα.

Στις χώρες που προαναφέραμε έχουν πραγματικές αμυντικές βιομηχανίες , κρατικές και ιδιωτικές . Λίγες και καλές. Εμείς πάλι εδώ έχουμε πάρα πολλές “ταμπέλες”, αλλά δεν ξέρουμε ποιες απ΄ όλες αυτές είναι πραγματικά αμυντικές βιομηχανίες. Δείτε ΕΔΩ τον πιο πρόσφατο κατάλογο των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών και θα βγάλετε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα.

Με δυο λόγια μήπως θα πρέπει να ξαναδούμε το θέμα των εξοπλισμών, συμπεριλαμβανομένης της αμυντικής μας βιομηχανίας, από μηδενική βάση και με την σοβαρότητα που πρέπει ακολουθώντας, κατ΄ ελάχιστον τα πρότυπα των γύρω μας; Για να δικαιούμεθα να μιλάμε ότι οραματιζόμεθα ανάπτυξη.

https://www.militaire.gr/mipos-prepei-na-echoyme-k…

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

FT: Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη αλλά είναι η φτωχότερη χώρα της Ευρωζώνης

Να παρουσιάσει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας σε ένα ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο επιχειρεί η στήλη Alphaville των Financial Times, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες της Ευρωζώνης με τις καλύτερες επιδόσεις, όμως είναι και η

ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ “ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ” και συγκρότηση σε σώμα νέου ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κατόπιν των αρχαιρεσιών της 17/04/2024 του “ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ”, συνεδρίασαν χθες 25/04/2024 τα νεοκλεγέντα μέλη του Δ.Σ. και αποφασίστηκε η συγκρότηση σε σώμα του Διοικητικού Συμβουλίου, ως ακολούθως: ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ. (ε.α.) ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Ιωάννης ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πλωτάρχης Λ.Σ. (ε.α.)

Επίσκεψη αρχηγού ΓΕΝ στη Γαλλία για την πρόοδο ναυπήγησης των νέων φρεγατών

Τριήμερη επίσκεψη στο Παρίσι πραγματοποίησε ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Δημήτριος-Ελευθέριος Κατάρας. Ο αρχηγός ΓΕΝ επισκέφθηκε το ναυπηγείο στη Λοριάν, όπου ενημερώθηκε για την εξέλιξη των εργασιών και την πρόοδο υλοποίησης του προγράμματος ναυπήγησης των νέων Φρεγατών FDI του Πολεμικού Ναυτικού.

Τελετή Παράδοσης – Παραλαβής Καθηκόντων Διοικητή της 120 ΠΕΑ

Την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε, στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος (120ΠΕΑ), στην Αεροπορική Βάση Καλαμάτας, παρουσία του Διοικητή της Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης, Υποπτέραρχου (Ι) Αλέξανδρου Κομητούδη, η τελετή παράδοσης – παραλαβής καθηκόντων Διοικητή της 120ΠΕΑ, από τον Ταξίαρχο (Ι)

Μετάβαση στο περιεχόμενο