Μόλις το 13% των ωκεανών παραμένει ανέγγιχτο από τους ανθρώπους

Μόνο το 13% των ωκεανών του πλανήτη δεν έχει επηρεαστεί – προς το παρόν – από ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η αλιεία και η ρύπανση, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Wildlife Conservation Society.

Η μελέτη, που διεξήχθη σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, εμβαθύνει σε μια συστηματική ανάλυση των ωκεανών της Γης και επισημαίνει ότι τα μοναδικά άθικτα τμήματα των παγκόσμιων υδάτων βρίσκονται σε προστατευμένα και απομακρυσμένα μέρη του Ειρηνικού Ωκεανού και γύρω από τους πόλους. Ωστόσο και αυτές οι περιοχές κινδυνεύουν να γίνουν «εχθρικά μέρη» για τη θαλάσσια ζωή του πλανήτη.

Πρόσφατες μελέτες του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου αποκάλυψαν ότι οι νεκρές ζώνες θαλάσσιας άγριας πανίδας τετραπλασιάστηκαν από τη δεκαετία του 1950, και οι περιοχές που είναι εκμεταλλεύσιμες για αλιεία καλύπτουν πλέον το 50% των ωκεανών του πλανήτη.

«Είμαστε έκπληκτοι από το πολύ μικρό ποσοστό των ωκεανών που παραμένει ανέγγιχτο», δήλωσε στο αμερικανικό ραδιοφωνικό δίκτυο NPR ο Κένταλ Τζόουνς, επικεφαλής της έρευνας. «Ο ωκεανός είναι τεράστιος καλύπτοντας περισσότερο από το 70% του πλανήτη μας, ωστόσο κατορθώσαμε να επιβαρύνουμε σημαντικά όλο αυτό το τεράστιο οικοσύστημα.

Η υπεραλίευση, η παγκόσμια ναυσιπλοΐα και οι τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων που καταλήγουν στη θάλασσα έχουν οδηγήσει σε αυτά τα ανησυχητικά ποσοστά που προέκυψαν από την έρευνα. Αν αναλογιστεί κανείς και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τότε αυτά τα νούμερα δικαιλογούνται.

«Η ύπαρξη και διατήρηση αυτών των μεγάλων θαλάσσιων περιοχών που παραμένουν ανέγγιχτες από τους ανθρώπους είναι ιδιαίτερης σημασίας για τη λειτουργία του παγκόσμιου οικοσυστήματος», δήλωσε ο Τζόουνς. «Διατηρούν ισορροπημένες τις διάφορες οικολογικές διαδικασίες που αν διαταραχθούν θα υπάρξουν δραστικές και απρόβλεπτες συνέπειες για τον πλανήτη», πρόσθεσε.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το σχολείο κατάρτισης εκπαιδευτών Αστυνομικών Σχολών

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα, Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022, το σχολείο κατάρτισης εκπαιδευτών Αστυνομικών Σχολών, το οποίο πραγματοποιήθηκε υπό την επιμέλεια της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης. Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε, κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως 30 Σεπτεμβρίου 2022, στις εγκαταστάσεις

Τελετή Ορκωμοσίας Νεοκαταταγέντων Δοκίμων Λιμενοφυλάκων εκπαιδευτικής σειράς 2022-2023

Παρουσία του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναυάρχου Λ.Σ. Αλεξανδράκη Γεώργιου, τελέσθηκε σήμερα η ορκωμοσία ενενήντα επτά (97) νεοκαταταγέντων Δοκίμων Λιμενοφυλάκων εκπαιδευτικής σειράς 2022-2023. Στην τελετή που έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ), στο Ναυτικό

ΛΣ : Να μετακινείται ο φάκελος…Όχι ο πολίτης

Ποιος γνωρίζει ότι το slogan αυτό πρωτοξεκίνησε από το Υπουργείο Αιγαίου το 1998;;; Ποιος γνωρίζει ότι το slogan αυτό αποτέλεσε την πρώτη διαφήμιση των σημερινών Κ.Ε.Π.(Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών); Ποιος γνωρίζει ότι ο «προάγγελος» των σημερινών ΚΕΠ (τότε λέγονταν «Γραφεία τουΠολίτη»)

Ο Ερντογάν μηνύει τον αντιπρόεδρο της γερμανικής Βουλής

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κινδυνεύει να βρεθεί ο αντιπρόεδρος της γερμανικής Βουλής και αντιπρόεδρος των Φιλελευθέρων Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του κατά του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο χαρακτήρισε σε προεκλογική συγκέντρωση «μικρό αρουραίο των υπονόμων». Το