Μόλις το 13% των ωκεανών παραμένει ανέγγιχτο από τους ανθρώπους

Μόνο το 13% των ωκεανών του πλανήτη δεν έχει επηρεαστεί – προς το παρόν – από ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η αλιεία και η ρύπανση, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Wildlife Conservation Society.

Η μελέτη, που διεξήχθη σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, εμβαθύνει σε μια συστηματική ανάλυση των ωκεανών της Γης και επισημαίνει ότι τα μοναδικά άθικτα τμήματα των παγκόσμιων υδάτων βρίσκονται σε προστατευμένα και απομακρυσμένα μέρη του Ειρηνικού Ωκεανού και γύρω από τους πόλους. Ωστόσο και αυτές οι περιοχές κινδυνεύουν να γίνουν «εχθρικά μέρη» για τη θαλάσσια ζωή του πλανήτη.

Πρόσφατες μελέτες του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου αποκάλυψαν ότι οι νεκρές ζώνες θαλάσσιας άγριας πανίδας τετραπλασιάστηκαν από τη δεκαετία του 1950, και οι περιοχές που είναι εκμεταλλεύσιμες για αλιεία καλύπτουν πλέον το 50% των ωκεανών του πλανήτη.

«Είμαστε έκπληκτοι από το πολύ μικρό ποσοστό των ωκεανών που παραμένει ανέγγιχτο», δήλωσε στο αμερικανικό ραδιοφωνικό δίκτυο NPR ο Κένταλ Τζόουνς, επικεφαλής της έρευνας. «Ο ωκεανός είναι τεράστιος καλύπτοντας περισσότερο από το 70% του πλανήτη μας, ωστόσο κατορθώσαμε να επιβαρύνουμε σημαντικά όλο αυτό το τεράστιο οικοσύστημα.

Η υπεραλίευση, η παγκόσμια ναυσιπλοΐα και οι τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων που καταλήγουν στη θάλασσα έχουν οδηγήσει σε αυτά τα ανησυχητικά ποσοστά που προέκυψαν από την έρευνα. Αν αναλογιστεί κανείς και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τότε αυτά τα νούμερα δικαιλογούνται.

«Η ύπαρξη και διατήρηση αυτών των μεγάλων θαλάσσιων περιοχών που παραμένουν ανέγγιχτες από τους ανθρώπους είναι ιδιαίτερης σημασίας για τη λειτουργία του παγκόσμιου οικοσυστήματος», δήλωσε ο Τζόουνς. «Διατηρούν ισορροπημένες τις διάφορες οικολογικές διαδικασίες που αν διαταραχθούν θα υπάρξουν δραστικές και απρόβλεπτες συνέπειες για τον πλανήτη», πρόσθεσε.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε δημόσια διαβούλευση οι νέοι Ποινικοί Κώδικες: ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης

Τέθηκε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τους νέους Ποινικούς Κώδικες, οι βασικοί άξονες του οποίου παρουσιάστηκαν όπως έγραψε το dikastiko.gr, από τον υπουργό Γιώργο Φλωρίδη την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023. Το νομοσχέδιο με τίτλο: «Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα

Capital: Στο νηολόγιο του LR θα ενταχθούν τα νεότευκτα πλοία LCO2

Η Capital Gas Ship Management ανακοίνωσε ότι τα πρώτα πλοία μεταφοράς LCO2 (υγρού διοξειδίου άνθρακα) μεσαίου μεγέθους, χαμηλής πίεσης (με δυνατότητα υποστήριξης διπλού καυσίμου αμμωνίας) που παρήγγειλε στο ναυπηγείο της Hyundai Mipo Dockyard θα νηολογηθούν από τον LR. Το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο συνεργασίας ανάμεσα στην Capital, την

Πόθεν Έσχες 2023: Πότε ξεκινούν οι δηλώσεις – Οι «παγίδες» που πρέπει να προσέξουν οι υπόχρεοι

Εκδόθηκε η κοινή υπουργική απόφαση για την έναρξη λειτουργίας της νέας πλατφόρμας για την υποβολή από τους υπόχρεους των δηλώσεων πόθεν έσχες, από τις 16 Δεκεμβρίου 2023 και για διάστημα 90 ημερών, μέχρι δηλαδή τις 15 Μαρτίου 2024. «Ο υπόχρεος υποβάλλει

Το viral κόλπο για να βλέπεις αμέτρητα βίντεο στο TikTok χωρίς να αγγίζεις το smartphone σου

Για πολλούς από εμάς το TikTok αποτελεί την αγαπημένη μας πλατφόρμα στα social media. Όχι τόσο για να ανεβάζουμε περιεχόμενο, αλλά περισσότερο για να το καταναλώνουμε. Έχουμε περάσει άλλωστε αρκετές ώρες μπροστά από την οθόνη του κινητού μας, scrollάροντας με

Μετάβαση στο περιεχόμενο