Μωβ και γαλάζιες μέδουσες και δέρμα – Πώς αντιμετωπίζουμε το τσίμπημα

Ένα από τα θέματα που απασχολεί τους Έλληνες έχει να κάνει με την παρουσία μεγάλων πληθυσμών από μέδουσες-τσούχτρες κοντά σε πολλές παράκτιες περιοχές της Ελλάδας και προβληματίζει τους λουόμενους και θα πρέπει να υπάρχει ειδική διαχείριση εφόσον κάποιος έρθει σε άμεση επαφή με μία μέδουσα-τσούχτρα.

Τα τσιμπήματα από μέδουσες (τσούχτρες) είναι συχνό φαινόμενο στις ελληνικές θάλασσες και συνήθως συνοδεύονται από πόνο. Ανάλογα με το είδος της μέδουσας και την αντίδραση του ατόμου, ορισμένα τσιμπήματα μεδουσών είναι επικίνδυνα και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή αντίδραση, απαιτώντας επείγουσες πρώτες βοήθειες. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση του πληθυσμού των μωβ-ρωζ μεδουσών (Pelagia noctiluca) και των γαλάζιων μεδουσών (Rhizostoma pulmo) στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένα είδη κατατάσσεται στα πιο επικίνδυνα και δικαιολογημένα προκαλούν ανησυχία στους πολίτες, την ώρα που τα καλοκαιρινά μπάνια έχουν ήδη ξεκινήσει.

Στις ελληνικές θάλασσες, η πιο κοινές τσούχτρες παραμένουν η Pelagia noctiluca (μωβ-ροζ χρώματος) και η Rhizostoma pulmo (γαλάζιου χρώματος) και προκαλούν από ενοχλητικό έως οδυνηρό τσίμπημα-λόγω της νευροτοξίνης που έχουν- ή αρκετές φορές σοβαρότερες αντιδράσεις όταν έρθει σε Pμε το ανθρώπινο σώμα.

Τα πιο κύρια συμπτώματα μετά το τσίμπημα μέδουσας

Τα συμπτώματα μετά από ένα τσίμπημα μέδουσας εξαρτώνται από τον τύπο της μέδουσας.

  • Τα ήπια τσιμπήματα συνήθως προκαλούν μικρή ενόχληση, φαγούρα και σε κάποιες περιπτώσεις εξάνθημα.
  • Αν μας τσιμπήσει μία μέδουσα, στο σημείο του δέρματος μπορεί υπάρξει καυσαλγία,κνησμός, ερύθημα,βλατίδες,φυσαλλίδες,οίδημα .
  • Πιο σοβαρά τσιμπήματα μπορούν να προκαλέσουν πιο σοβαρά συμπτώματα στον οργανισμό.
  • Κακουχία,ρίγη, πυρετό, ναυτία,εμετοί,αλλεργία ακόμη και υπάρχει περίπτωση ο ασθενής να εισέλθει και σε Shock ή αλλεργική αντίδραση.
  • Το τσίμπημα προκαλεί φλεγμονή, ένα τοπικό πρήξιμο και τοπική αύξηση της θερμοκρασίας.
  • Παράλληλα, προκαλεί έκρηξη της ισταμίνης, η οποία μπορεί να είναι τόσο έντονη που θα προκαλέσει αλλεργικό σοκ.

Θεραπεία – Αντιμετώπιση

Στη περίπτωση τσιμπήματος αποφεύγουμε το τρίψιμο στο σημείο επαφής, ξεπλένουμε με άφθονο θαλασσινό νερό, χρησιμοποιούμε φαρμακευτικά σκευάσματα ειδικά για τσιμπήματα.

Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε πάγο ή κρύες κομπρέσες στο σημείο επαφής. Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν και γίνονται εντονότερα πρέπει να επισκεφτούμε άμεσα τον Γιατρό μας.

Στην αρχή καθαρίζουμε καλά την περιοχή με θαλασσινό νερό, και μετά βάζουμε φυσιολογικό ορό. Αν υπάρχει δυνατότητα βάζουμε ψυχρά επιθέματα, όπως για παράδειγμα πάγο.

Οπωσδήποτε χρησιμοποιούμε τοπικά αντιβιοτικά, αν κρίνει ο γιατρός που θα μας δει μπορεί να μας δώσει και αντιβιοτικά από το στόμα ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος λοίμωξης.

Επίσης μπορεί να χρειαστεί να δώσει ο γιατρός στον ασθενή αντισταμινικά και κορτιζόνη,είτε σε μορφή κρέμας για τοπική χρήση ή από του στόματος σε πιο σοβαρές εκδηλώσεις.
Σε κάθε περίπτωση η ιατρική εξέταση είναι απαραίτητη.

 

Γιώργος
Επιτροπάκης
Ειδικός Γιατρός, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης από Τήνο: Θα σταθούμε στο πλευρό όσων έχουν ανάγκη -Μεγάλο ζητούμενο η ενότητα

Το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό όσων έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, προκειμένου η χώρα να ξεπεράσει τις μεγάλες δυσκολίες, έστειλε από την Τήνο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο μήνυμά του για την Κοίμηση της Θεοτόκου. «Με πίστη, θα

Θλιβερό ρεκόρ πνιγμών αναμένεται φέτος στις ελληνικές θάλασσες – Οι βασικές αιτίες και τι να προσέχουμε

«Μαύρο ρεκόρ» του αριθμούν των θανάτων που χάνουν τη ζωή τους στις θάλασσες μας, φαίνεται ότι θα σημειωθεί φέτος. Ήδη, από την 1η Ιουνίου μέχρι και σήμερα, 196 άνθρωποι έχουν αφήσει την τελευταία τους πνοή στη θάλασσα, μεταξύ αυτών αρκετοί

Ανδρουλάκης: Xρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες απανταχού της γης

Στο Μόντρεαλ βρίσκεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Με τους ομογενείς στο Μόντρεαλ του Καναδά γιόρτασε τον Δεκαπενταύγουστο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής. Ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση των Ελλήνων της ομογένειας παρέστη χθες στον Εσπερινό στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της

Εφορία: Η ώρα των αναδρομικών για τους συνταξιούχους και μισθωτούς – Πως δηλώνονται – Αναλυτικά οι οδηγίες

Οι τροποποιητικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά τα οποία εισπράχθηκαν το 2021. Με τον χρόνο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων να «τρέχει», μισθωτοί, συνταξιούχοι αλλά και κληρονόμοι συνταξιούχων καλούνται να δηλώσουν τα αναδρομικά ποσά