Μωβ και γαλάζιες μέδουσες και δέρμα – Πώς αντιμετωπίζουμε το τσίμπημα

Ένα από τα θέματα που απασχολεί τους Έλληνες έχει να κάνει με την παρουσία μεγάλων πληθυσμών από μέδουσες-τσούχτρες κοντά σε πολλές παράκτιες περιοχές της Ελλάδας και προβληματίζει τους λουόμενους και θα πρέπει να υπάρχει ειδική διαχείριση εφόσον κάποιος έρθει σε άμεση επαφή με μία μέδουσα-τσούχτρα.

Τα τσιμπήματα από μέδουσες (τσούχτρες) είναι συχνό φαινόμενο στις ελληνικές θάλασσες και συνήθως συνοδεύονται από πόνο. Ανάλογα με το είδος της μέδουσας και την αντίδραση του ατόμου, ορισμένα τσιμπήματα μεδουσών είναι επικίνδυνα και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή αντίδραση, απαιτώντας επείγουσες πρώτες βοήθειες. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση του πληθυσμού των μωβ-ρωζ μεδουσών (Pelagia noctiluca) και των γαλάζιων μεδουσών (Rhizostoma pulmo) στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένα είδη κατατάσσεται στα πιο επικίνδυνα και δικαιολογημένα προκαλούν ανησυχία στους πολίτες, την ώρα που τα καλοκαιρινά μπάνια έχουν ήδη ξεκινήσει.

Στις ελληνικές θάλασσες, η πιο κοινές τσούχτρες παραμένουν η Pelagia noctiluca (μωβ-ροζ χρώματος) και η Rhizostoma pulmo (γαλάζιου χρώματος) και προκαλούν από ενοχλητικό έως οδυνηρό τσίμπημα-λόγω της νευροτοξίνης που έχουν- ή αρκετές φορές σοβαρότερες αντιδράσεις όταν έρθει σε Pμε το ανθρώπινο σώμα.

Τα πιο κύρια συμπτώματα μετά το τσίμπημα μέδουσας

Τα συμπτώματα μετά από ένα τσίμπημα μέδουσας εξαρτώνται από τον τύπο της μέδουσας.

  • Τα ήπια τσιμπήματα συνήθως προκαλούν μικρή ενόχληση, φαγούρα και σε κάποιες περιπτώσεις εξάνθημα.
  • Αν μας τσιμπήσει μία μέδουσα, στο σημείο του δέρματος μπορεί υπάρξει καυσαλγία,κνησμός, ερύθημα,βλατίδες,φυσαλλίδες,οίδημα .
  • Πιο σοβαρά τσιμπήματα μπορούν να προκαλέσουν πιο σοβαρά συμπτώματα στον οργανισμό.
  • Κακουχία,ρίγη, πυρετό, ναυτία,εμετοί,αλλεργία ακόμη και υπάρχει περίπτωση ο ασθενής να εισέλθει και σε Shock ή αλλεργική αντίδραση.
  • Το τσίμπημα προκαλεί φλεγμονή, ένα τοπικό πρήξιμο και τοπική αύξηση της θερμοκρασίας.
  • Παράλληλα, προκαλεί έκρηξη της ισταμίνης, η οποία μπορεί να είναι τόσο έντονη που θα προκαλέσει αλλεργικό σοκ.

Θεραπεία – Αντιμετώπιση

Στη περίπτωση τσιμπήματος αποφεύγουμε το τρίψιμο στο σημείο επαφής, ξεπλένουμε με άφθονο θαλασσινό νερό, χρησιμοποιούμε φαρμακευτικά σκευάσματα ειδικά για τσιμπήματα.

Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε πάγο ή κρύες κομπρέσες στο σημείο επαφής. Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν και γίνονται εντονότερα πρέπει να επισκεφτούμε άμεσα τον Γιατρό μας.

Στην αρχή καθαρίζουμε καλά την περιοχή με θαλασσινό νερό, και μετά βάζουμε φυσιολογικό ορό. Αν υπάρχει δυνατότητα βάζουμε ψυχρά επιθέματα, όπως για παράδειγμα πάγο.

Οπωσδήποτε χρησιμοποιούμε τοπικά αντιβιοτικά, αν κρίνει ο γιατρός που θα μας δει μπορεί να μας δώσει και αντιβιοτικά από το στόμα ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος λοίμωξης.

Επίσης μπορεί να χρειαστεί να δώσει ο γιατρός στον ασθενή αντισταμινικά και κορτιζόνη,είτε σε μορφή κρέμας για τοπική χρήση ή από του στόματος σε πιο σοβαρές εκδηλώσεις.
Σε κάθε περίπτωση η ιατρική εξέταση είναι απαραίτητη.

 

Γιώργος
Επιτροπάκης
Ειδικός Γιατρός, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρχικελευστής ΛΣ Τατσάκης Σωτήρης: «Έφυγε» εκτελώντας διατεταγμένη υπηρεσία ανήμερα της εορτής του Αγίου Νικολάου την 06/12/2009

Ανήμερα της εορτής του Αγίου Νικολάου την 06/12/2009 και περί ώρα 19:30 «έφυγε» εκτελώντας υπηρεσία τιμώντας πάντα τον Στρατιωτικό όρκο που είχε δώσει,ο ΑΡΧΙΚΕΛΕΥΣΤΗΣ ΛΣ ΤΑΤΣΑΚΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ. «Έφυγε» εκτελώντας διατεταγμένη υπηρεσία στην πύλη του νέου Λιμένα Εξωτερικού Ηγουμενίτσας,όντας επιφορτισμένος με

Ο Υπουργός …και ο Προστάτης του Λιμενικού Αη Νικόλας…

Με αφορμή την σημερινή εορτή του Άη Νικόλα, προστάτη των ναυτικών,  του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής απεύθυνε μήνυμα. Στο μήνυμά του ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε μόνο στους ναυτικούς μας τονίζοντας μεταξύ άλλων

Λάρυμνα: Αλιευτικός Έλεγχος & Κατάσχεση 4000τμχ Αχινών

Τις απογευματινές ώρες χθες, στο πλαίσιο τακτικών ελέγχων για τη καταπολέμηση της παράνομης αλιευτικής δραστηριότητας, εντοπίστηκαν από στελέχη του Γ’ Λιμενικού Τμήματος Λάρυμνας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χαλκίδας, ένας 36χρονος και ένας 63χρονος εντός Ε/Ρ-Α/Ψ σκάφους στη περιοχή “ΓΛΥΣΤΡΑ”, να έχουν

Μήνυμα Αρχηγού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχου Λ.Σ. Γεώργιου Αλεξανδράκη για την εορτή του Αγίου Νικολάου

Αξιωματικοί, Ανθυπασπιστές, Υπαξιωματικοί και Λιμενοφύλακες Γυναίκες και Άνδρες του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Σήμερα εορτάζει ο Άγιος Νικόλαος, ο Άγιος της Ναυτοσύνης, ο φύλακας των απανταχού θαλασσοπόρων, προστάτης και του ένδοξου Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και του εμπορικού μας ναυτικού,

Μετάβαση στο περιεχόμενο